загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Місцеві мешканці Криму розділились через російську окупацію

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Все ще триває протистояння в українських військових базах у Криму, захоплених озброєними людьми в немаркованій російській уніформі на минулих вихідних. Час іде, а багато питань досі залишаються без відповіді.

Сцена з поцілунком, що розміщена зверху, сфотографована в понеділок (03.03.2014) біля української військової бази Перевальне, наводить на думку про гармонію. Але поряд з українським солдатом і його нареченою озброєний чоловік в уніформі іншої країни.

У неділю невідомі солдати оточили стратегічний об'єкт 36 бригади. Вони приїхали сюди на орієнтовно 15 військових вантажівках та з десятком броньованої техніки. Військові мають на собі російську військову уніформу, але без знаків розрізнення, російську зброю і транспорт. Солдати, котрі готові порозмовляти, говорять відмінною російською, і деякі представляються як члени російських збройних сил.

Цілком очевидно, що це російські війська, навіть якщо Москва в черговий раз відхилила ці претензії.

Молода жінка в Перевальному може бачитися зі своїм чоловіком недовго. Відповідаючи на запитання журналістів, чи вона хвилюється, вона демонстративно відповідає "ні" і більше не хоче продовжувати розмову. Багато хто із солдатів у частині живуть неподалік і є етнічними росіянами - тими, яких Москва, як вона офіційно заявляє, хоче захистити.

Демонстрація сили

Окупаційна влада зажадала від українських солдатів визнати нову владу Криму, повернути зброю та піти. Капітан у Перевальному однак не погоджується з цим.

"Це наша база. Ми не збираємось іти", - заявив у понеділок український офіцер  незадовго до того, як знову зникнув через вхідні ворота.

Близько 1000 представників іноземних військ знаходяться в даний момент тут на базі. Вони регулярно демонструють свою силу. Через кожні дві години броньований автомобіль під'їжджати до в'їзду з 30 військовослужбовцями, і ті, що перебувають на варті, перед воротами міняються. Вся зброя підготовлена для бою, у той час як стрілок зверху на автомобілі стоїть у положенні для стрільби.

Солдати супротивної українцям сторони, до певної міри, вже звикли до ситуації. Вони вже не виглядають такими напруженими, як у перший день окупації. Тут і там члени двох сторін обмінюються кількома словами в коротких розмовах.

Лише словесні баталії

Більше емоцій вирує на невеликій площі перед базою. Коли військовий вантажний автомобіль прямує до воріт, чоловік у чорному піджаку стає йому на шляху, кажучи: "Ні, не атакуйте!"

"Ми, власне, українці!", - відповідає водій і лається. Окупаційні солдати дозволяють транспортному засобу проїхати.

Людина, яка втрутилася, є росіянином на ім'я Віталій, але він категорично проти окупації. "Якщо Росія надсилає війська в суверенну державу, то не важливо, яку користь це нам принесе. Політика не може здійснюватися таким чином. Це просто недобре", - сказав він.

Жінка на площі не погоджується, кажучи, що вона відчуває себе покинутою урядом в Києві та задоволена фактом "російської присутності". "Росія, - каже вона, - оберігає нас від таких людей, як Музичко та Ярош". Двоє чоловіків є лідерами Правого сектору, націоналістичного збройного формування, яке було активним під час акцій протесту в Києві і яке Віталій також вважає "кримінальним".

Підхід батога та пряника

Словесні війни між прихильниками і противниками військової присутності Росії у Криму не відбуваються лише в Перевальному.

Офіційно невідомо, але, швидше за все, російські військові вже зайняли майже всі українські стратегічні військові об'єкти на півострові, взявши їх під свій контроль. Це включає у себе військовий аеродром, а також два диспетчерські центри у Сімферополі та Севастополі – в цілому близько десятка об'єктів.

У понеділок начальник ВМФ України, Денис Березовський, перейшов у підпорядкування проросійського кримського уряду. Через телебачення він намагався переконати українських офіцерів змінити сторони. Інші джерела повідомляють, що переговірники запропонували українським солдатам і офіцерам різного роду заохочення, такі як видача російських паспортів або обіцянки хорошої зарплати в "Кримській армії".

Новий кримський уряд з прем'єр-міністром Сергієм Аксьоновим і спікером парламенту Володимиром Константиновим намагався переконати українських військових у різних базах перейти на іншу сторону. Власне, кілька старших офіцерів серед керівництва прикордонного контролю, здається, перейшли на іншу сторону. Новий уряд Криму заявив, що близько 5000 членів збройних сил дезертирували, але в українському Міністерстві оборони заперечили цей закид.

Ніхто не має точних цифр на даний момент. Кажуть, що численні арсенали зі зброєю у Криму вже перейшли до чужих рук.

З друзів у вороги?

Хвилю неспокою викликало повідомлення, що командувач ЧФ РФ Олександр Вітко анонсував ультиматум своїм українським колегам: якщо українські військові частини не відмовляться від свого опору до ранку вівторка, то наслідком буде атака. Прес-секретар міністерства оборони України Владислав Селезньов підтвердив, що інформацію викладено на Фейсбуці. Але Москва швидко заперечила її, назвавши "цілковитою маячнею'.

В одному зіі своїх коментарів у понеділок Селезньов написав, що все ще не може збагнути ситуацію в цілому. "У 2000 році ми приймали участь у спільному військовому параді з цими російськими піхотинцями у м. Керч. Ми добре знаємо одне одного - вони хороші люди. Я не можу осягнути розумом безглуздість цієї ситуації", - прокоментував він.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин