загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нова Україна: Всередині київського карткового будиночка

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автори Крістіан Ніф, Володимир Пийлов і Маттіас Шеп

 

Протягом декількох днів після падіння Януковича марнотратний спосіб життя президента України викликав обурення по всьому світу. Тепер тимчасовий уряд бореться за те, щоб запобігти корупції та клаєнталізму, якими були так вражені його попередники.

Надворі була 11:37, коли у середу Рінат Ахметов, найзаможніший та найбільш впливовий олігарх, виступив з заявою: "Як і всі українці, ми хочемо створити нову країну, в якій демократія та верховенство права є пріоритетним. Ми будемо брати участь у розквіті України".

Ахметов, який контролює понад 100 компаній з 300000 співробітниками, був близьким товаришем скинутого Президента України Віктора Януковича.  На відміну від багатьох інших у його положенні, він залишився в країні, і його заява була явним свідченням того, що він перемкнув свою лояльність тепер на новий уряд в Україні. Заяву сприйняли у Києві з полегшенням.

До цього моменту багато заможних та впливових українців вже давно виїхали, у тому числі і провідний український високопосадовець, який зайшов у кафе поблизу Пушкінської площі в центрі Москви минулого тижня. Він теж служив урядові Януковича протягом останніх років. "Тільки Бог знає, коли я зможу повернутися до Києва", - каже він. Боячись, що нові керманичі країни можуть взяти реванш, він додає: "Будь ласка просто називайте мене Олегом".

Олег може без зусиль згадати імена завідуючих відділами, відповідальних у справах Росії і України в міністерствах закордонних справ західноєвропейських столиць.  Він знає їх всіх. Він тверезо розповів, як Європа давала відсіч йому та його делегації,  в той час, як Кремль нарощував свій економічний тиск на Україну протягом останніх років. "Євросоюз мусив би втрутитися", - каже він.

Потім Олег розповів про заходи, здійснені Януковичем для штурму Майдану Незалежності, місця проведення акцій масових протестів, які в кінцевому підсумку і скинули його уряд. Олег говорить, що він знає, що бойовики з елітних спецпідрозділів "Альфа" несуть відповідальність за відкриття вогню по опозиційних штабах і що снайпери з Альфи відкрили вогонь по демонстрантах з дахів навколишніх будівель. "Все йшло за планом. Але тоді Янукович раптом відступився і наказав зупинити наступ", - говорить Олег.

Він каже, що коли міністри закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр, Лоран Фабіус та Радослав Сікорський провели ніч за переговорами з Януковичем 20-21 лютого, помічники президента України  енергійно готували його втечу. "Вони пакували валізи і коробки. У підсумку, вертольоти були такі важкі, що не могли злетіти", - говорить Олег.

Вища ліга східних олігархів

Минулого тижня ще кілька членів оточення Януковича прибули до Москви. Багато хто з них вважають, що їхній екс-глава держави зрадник, який занурив країну в хаос через свою нерішучість. Навіть деякі з  найближчих союзників Януковича відправились закордон, такі як Сергій Курченко, 28-річний мільярдер. Стверджують, що після того, як Януковича скинули, Курченко попрямував до білоруської столиці Мінська. Потім, очевидці запевняють, його бачили в барі готелю Radisson Royal в Москві тиждень тому.

Курченка вважають фінансистом Януковичевого клану - в Україні його називали “гаманець”. Його VETEK Group нещодавно задекларувала річний оборот в приблизно € 7,3 млрд ( $10 млрд.). Рік тому, коли Україна застряла в глибокій економічній кризі, компанія інвестувала кошти в мережу станцій технічного обслуговування у Німеччині, фокусуючи інтереси на скрапленому природному газі. Курченко також придбав нафтопереробний завод в українському чорноморському місті Одеса у російського нафтового гіганта "Лукойл". У грудні 2012 року він купив футбольний клуб "Металіст" Харків, разом зі стадіоном.

Одним словом, він став частиною топ-ліги східних олігархів, незважаючи на його скромне походження. Зі своїми, за деякими підрахунками, $2,4 млрд, він потрапив на сьоме місце в списку найбагатших людей країни, який було опубліковано в українському журналі "Кореспондент". Його імя, проте, не згадується у списку, що був опублікований українським виданням Forbes. Оскільки журнал опублікував декілька критичних статей про його казковий підйом до багатства і дружбу з найстаршим сином Януковича Олександром, Кучеренко просто вирішив купити видання.

Людина, яка виявила 30 мішків з документами в підземному гаражі в Києві на початку минулого тижня, була колишнім журналістом у його новому виданні. Саме в них знайшли подрібнені документи з Курченкової “колекції” компаній. Перед їх розвінчанням працівники VETEK  вилучили комп'ютери з офісів холдингу компанії та знищили жорсткі диски. Мішки з порізаними шредером документами розповіли про контракти, судові розгляди і банківські перекази, у тому числі про купівлю моторного човна за € 2 мільйони. Члени компанії почали повідомляти про марнотратний і ексцентричний стиль життя багатообіцяючого новачка. Олігарх нібито найняв знаменитого шеф-кухаря з Заходу і заплатив йому €100,000 всього за один день роботи. Коли Курченкові не сподобалось, що йому подали, він вигнав кухаря.

Олігарх був одружений, але, як стверджують, підтримував відносини з однією особою з московського телебачення. Він літав з коханкою по Європі в своєму приватному літаку, і вони зустрічалися за вечерею в російській столиці в приватній частині знаменитого ресторану для гурманів Турандот.

Його зв'язки з Януковичем залишалися міцними аж до кінця. Лише два тижні тому Національний банк України підтримав Курченковий Брокбізнесбанк мільярдом гривень, приблизний еквівалент до €84 млн.  Кредит надійшов у момент, коли Україна була на грані банкрутства.

Зміна життя

Янукович залишався лояльним до молодого бізнесмена, оскільки Курченко був важливим складовим елементом його режиму. Минулого літа, коли Україна все ще загравала з Європою, Курченко готувався до закупівлі природного газу на європейському ринку використовуючи іноземні підконтрольні компанії. Керівництву України стало чітко зрозуміло, що якщо б українці підписали Угоду про асоціацію з Брюсселем, Кремль імовірно відреагував би обмеженням поставок природного газу. Це було б проблемою для Януковича президента, але не Януковича бізнесмена, бо Курченко б перепродав природній газ в Україну з величезною націнкою, та клан президента швидше за все також отримав би прибуток.

Колапс влади Януковича змінив життя багатьох людей в Україні. Курченко - не єдина людина, хто зник. Суддя, який колись засудив Юлію Тимошенко, також пропав, як і екс-міністр внутрішніх справ, який називав активістів на Майдані в Києві  фашистами, а також колишній командир спецпідрозділу "Беркут"- спецпризначенців, яких розформували минулого тижня.

А в Києві анархія провокує напади. Українці згадують про "махновщину", маючи на увазі анархічно-комуністичний партизанський рух під керівництвом Нестора Махно, що з’явився під час громадянської війни в 1917 році. Термін махновщина використовується для будь-чого, що пахне норовом та хаосом.

Реванш багатим і відомим є частиною цього хаосу. У Київському передмісті Гостомель 20 нападників спалили маєток, що належав голові Комуністичної партії Петру Симоненко. Автомобілі Toyota Land Cruiser і Aston Martin Vantage , який вартує € 129,000 і на якому їздила його дружина, було знайдено в гаражі.

Парламент також привніс свою долю нерозсудливості. Минулого тижня швидко приймали законопроекти, включаючи деякі із сумнівним юридичним підґрунтям і, очевидно, сумнівним дотриманням законів Конституції. Але революція була в повітрі, і все мусило проходити дуже швидко. В окремих випадках спікер парламенту Олександр Турчинов вносив на розгляд потрібні призначення і після цього їх відразу ж підписував, як виконуючий обов'язки президента України.

Турчинов довго був сірим кардиналом в альянсі Юлії Тимошенко "Бальківщина", але наразі став найбільш важливою номінальною фігурою. Він є головою парламенту, виконуючим обов'язки президента і одночасно координує створення нового уряду. "Янукович не міг навіть мріяти про таку владу", - прокоментував головний редактор однієї київської газети.

Скепсис Юлії Тимошенко.

Таким чином, найбільшою невдахою  дотепер була партія  Віталія Кличка УДАР, яка не змогла іти в ногу з швидкими темпами Турчинова. Коли прийшов час для призначення нового голови Національного банку минулого понеділка, УДАР все ще намагався домовитися про кандидатуру зі своєї сторони. Втім, Турчинов поставив кандидатуру на голосування і офіційно призначив на посаду власного кандидата, який навіть не був предметом попередніх обговорень. Альянс “Батьківщина” з його досвідченим апаратником Турчиновим вручає портфелі і міністерські пости, як вважає за потрібне. Минулої середи голову партії Арсенія Яценюка призначили виконуючим обов'язки прем'єр-міністра.

Спочатку учасники акції протесту на Майдані Незалежності могли  залишатись лише сторонніми глядачами і спостерігати, будучи вже забутими, як поділяють владу. Це доля багатьох революціонерів: нові представники влади прагнуть розправитися з тими, хто привів їх до неї. Але минулого вівторка Майдан, як цей рух тут називають, змусив парламент відкласти створення перехідного уряду і домігся обіцянки, що третину всіх державних посад буде надано активістам, які послужили інструментарієм падіння Януковича. Тільки радикальне угрупування Правий сектор залишилось незадоволеним. Група прагнула призначення її лідера, Дмитра Яроша, заступником прем'єр-міністра - посада, до компетенції котрої входить також міліція і спецслужби.

А Юлія Тимошенко? Її приїзд на Майдан Незалежності тиждень тому у складі конвою Мерседесів та Лексусів не був прийнятий позитивно. Це показує, як висловилась одна з київських газет: "Що вона все ще не розуміє, що відбувається в країні". Половина емоцій, які вона продемонструвала на Майдані, з точки зору цього видання, були награні. "Україна потребує реформ, а не емоційних виплесків почуттів".

Тимошенко, одна з героїнь Помаранчевої революції 2004 року, як здається, зрозуміла це. Коли дійшла справа до розподілу урядових посад, вона теж зробила заяву від імені активістів Майдану.

Все ж таки, скептицизм, який проявили активісти в сторону Тимошенко,  складно залишити поза увагою. Люди бояться, що політичні спекуляції останніх років продовжуватимуться і надалі, просто в даному випадку з іншими бенефіціарами. Тимошенко й сама довгий час була частиною українського істеблішменту.

Їхнє занепокоєння, очевидно, виправдане. Минулого понеділка високопоставлений офіцер з митного управління України зв'язався з періодичним виданням, аби повідомити редакторам про нову угоду стосовно "внутрішнього" розподілу несподіваних надходжень від митниці. Вилучені гроші та цінні речі більше не будуть передані в Партію регіонів Януковича, як це було раніше. Радше, вони будуть перераховані до альянсу Батьківщина. Тимошенко, заявив чоловік, особисто затвердила угоду. Крім того, Комуністичній партії, сказав він, було надано керівництво митницею з тим, щоб вона підтримала БЮТ у майбутньому. Складалося враження, що боротьба за вплив, яка була так характерна для років після Помаранчевої революції, знову повернулася.

Київський публіцист Валерій Калниш говорить, що його все ж таки не залишають надії, що політична система зможе самоочиститися. Він відзначає, що багато депутатів тепер підтримують пропозицію, аби зробити архіви міліції, а також документи Міністерства оборони, спецслужб, прокуратури відкритими для громадськості. Ніде в колишньому Радянському Союзі ще не було зроблено такого кроку.

Нещодавні документи вже почали зявлятися на поверхні. Останнього тижня спливли документи, які доводять, що секретні служби СБУ  намагалися завербувати людей на Майдані Незалежності, щоб спровокувати потребу втручання військових сил. Документи також показують, що українська армія була задіяна для придушення акцій протесту. Згідно з наказом № 313, виданим 18 лютого, 30 вантажівок, два вертольоти і 2500 війська з десантних військ були надані в розпорядження. Солдати повинні були виступати у якості військової поліції, і їм дозволялося заарештовувати цивільних осіб та проводити рейди у будинках і квартирах. Застосування зброї було, звісно, дозволено.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин