загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ліквідація системи пільгових пенсій може заощадити 10-15 млрд грн в бюджеті

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ліквідація системи пільгових пенсій допоможе збалансувати державний бюджет та заощадити 10-15 млрд грн в рік у пенсійному фонді - вважає екс-заступник голови НБУ (2005-2009 рр.), відомий фінансист Олександр Савченко.

Про це він сказав в ефірі програми «Фінансова Україна» на телеканалі БТБ. Він зазначив, що серед реформ, які має найближчим часом провести український Уряд, в тому числі і для отримання кредиту від МВФ, мають бути продовжені пенсійні перетворення, зокрема, ліквідовано систему невиправдано високих пільгових пенсій для депутатів, суддів тощо, пенсії яких в десятки разів перевищують середні по країні.

«Нам треба збалансувати державний бюджет і подумати, де ми є занадто щедрими. Ну, от у нас є п’ять спеціальних пенсійних систем. Наприклад, депутатам пільги скасували, але принципи їх пенсійного забезпечення не змінили. В судовій системі в останній місяці виплачується річний оклад, а він великий, доходить до 1 млн грн, потім все це перераховується в пенсію і несподівано пенсія судді у одного - 20 тис. грн, а у другого - 50 тис. грн. А звичайна людина отримує 1,5 тис. грн. Всі ці спеціальні системи, включно з депутатами, треба зруйнувати, все має працювати за одними правилами», - наголосив Савченко.

На його погляд, звільнені кошти можна буде спрямувати на підвищення мінімальних пенсій, аби вирівняти різницю в пенсійному забезпеченні.

«Одні кажуть, ну що ми там (на скасуванні підвищених пенсій) зекономимо - лише пару сотень мільйонів? Але ні! Якщо ліквідувати все, - то зекономимо мільярди. За моїми розрахунками, близько 10-15 млрд грн Пенсійного фонду можна зекономити, а також пустити на підняття мінімальних пенсій - це підтягне середні пенсії. Тобто якщо ми зруйнуємо погану пенсійну систему, дамо гроші найнезабезпеченішим, ми зможемо легко зробити мінімальну пенсію на рівні 1,5 тис грн, а то й більше. І після цього держава має моральне право ставити питання про збільшення цін на газ», - переконаний експерт.

«Пенсійна реформа має бути доведена до логічного кінця. Тому я зараз з жахом дивлюсь на виступи деяких депутатів, які пропонують все зруйнувати, повернутися. Цей голий популізм може завести країну знову в тотальну бідність 90-х років, коли середня зарплата була на ріні 10 доларів», - вважає Савченко.

В контексті проведення реформ, яких вимагає МВФ, Савченко зазначив, що підвищення тарифів на послуги ЖКГ має бути підтримано не тільки збільшенням рівня середньої та мінімальної пенсій, а й упорядкуванням системи визначення комунальних тарифів. «Ви платили за газ 20 грн, а тепер доведеться платити 30 грн, за тепло платили 100 грн, а тепер буде 120 грн. Але водночас прибирання прибудинкової території коштувало вам 500 грн, і там була корупція, - 90% розкрадалося, тому тут будете платити в два рази менше. Оце чесні реформи, елементарні, справедливі дії, які треба довести до кінця. Депутати почали їх, але не закінчили», - зазначив він.

Експерт наголосив, треба до кінця довести скасування необґрунтованих пільг. «Я, наприклад, не розумію, чому при зарплаті народного депутата 20 тис. грн, ми ще маємо оплачувати їм проживання в готелі? Хто приїжджає працювати, він знімає квартиру на ринку. Або ж не йди в депутати, якщо тебе не влаштовує зарплата 20-25 тис. грн. Адже молоді люди приїжджають до Києва, і отримують 3-4 тис. грн, знімають одну квартиру на двох-трьох - це європейська практика. І саме цього буде вимагати МВФ», - говорить експерт.

До списку новин