загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кошти МВФ потрібні Україні для виплати пенсій та боргів Росії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Місія МВФ почала перемовини про відновлення співпраці з Києвом. Незалежні економісти очікують, що західні кредити дозволять Україні вже за півроку отримати перші позитивні результати.

Місія Міжнародного валютного фонду під керівництвом болгарина Ніколая Георгієва працюватиме в Україні упродовж десяти днів, до 14 березня. Вона має на меті зібрати інформацію для оцінки економічної ситуації та обговорити з українською владою способи підтримки економічних реформ. За повідомленнями західних агенцій, Україна може отримати перші три мільярди доларів кредиту МВФ впродовж найближчих кількох тижнів. Опитані DW експерти не виключають, що перші ознаки одужання української економіки можуть з'явитися вже до початку осені.

Попри те, що ситуація в українській економіці надзвичайно складна, наразі немає жодних підстав говорити про масштабну кризу чи економічний апокаліпсис, заявив в інтерв'ю DW директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський. "Реальні реформи ніколи не починалися в легких та комфортних умовах. Є певні сподівання, що вже за півроку ситуація стабілізується і ми отримаємо перші позитивні результати", - зазначив економіст.

Бураковський вважає, що в першочерговому порядку гроші МВФ мають бути скеровані на соціальні виплати. Він назвав абсолютно нереалістичним ухвалений попередньою владою держбюджет і сказав, що новій владі доведеться вдатися до його секвестру - скорочення видатків при виконанні окремих статей. "Доведеться відмовитися від "Євробаскету" та ідеї прийняття Україною Олімпійських ігор", - вважає Ігор Бураковський.

Комунальні послуги подорожчають

Український уряд, ймовірно, також скерує кошти МВФ на компенсацію різниці в цінах на газ та теплову енергію для населення та теплокомуненерго, припускає експерт київського Інституту публічної політики Ільдар Ґазізулін. "Я думаю, що уряду доведеться підвищувати тарифи на газ та інші комунальні послуги, але він робитиме це поступово", - прогнозує експерт.

На думку Ґазізуліна, найбільш швидкими наслідками відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом стане стабілізація державних фінансів та попередження загрози корпоративного дефолту. Він нагадав, що в останні місяці висловлювалося багато побоювань та сумнівів щодо спроможності українських компаній обслуговувати свої міжнародні запозичення.

Ґазізулін зазначив, що левова частка українського корпоративного боргу – це короткострокові кредити, виплата яких постійно відтерміновується. "Для подальшого відкладення в часі виплати цих боргів кредиторам потрібна впевненість в макроекономічних перспективах України. Відновлення співпраці Києва з МВФ таку впевненість надає", - пояснив експерт.

Російський фактор

Коли мова йде про борги, нагальним залишається і питання обслуговування державного боргу. Ключовим питанням реструктуризації зовнішньої заборгованості України економіст Ігор Бураковський вважає проблему українського боргу перед Росією. Термінового реагування, зокрема, вимагатиме заява глави російського "Газпрому" Олексія Міллера, який на зустрічі з прем'єром Росії Дмитром Медведєвим повідомив, що його компанія вирішила скасувати знижку на газ для України від початку квітня. "Все це змусить Україну та МВФ скоригувати програму українських реформ і розробити абсолютно нову програму", - впевнений Бураковський.

Частину коштів МВФ доведеться також використати на поповнення золотовалютних резервів Нацбанку України, вважає Ігор Бураковський. "Ситуація на українському валютному ринку дуже непевна, рівень золотовалютних резервів Нацбанку знизився до катастрофічно низького показника у 15-16 мільярдів доларів, а попит на валюту формують не лише валютні спекулянти та втеча капіталу з України, а й підприємства, що споживають іноземне паливо, комплектуючі та інші необхідні товари", - зазначив експерт.

До списку новин