загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Лідери ЄС зустрінуться, щоб відреагувати на кризу в Україні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автори: Пітер Шпігель в Брюсселі, Стефан Вагстіл в Києві, Хью Карнегі в Парижі і Катріна Хілл у Москві

Лідери ЄС у четвер очолять західні дипломатичні зусилля спротиву окупації Росією Криму після дня, який приніс з собою кілька невдач, адже Кремль відмовився вступати в переговори з новою українською владою та між союзниками виникли непорозуміння стосовно того, наскільки суворо слід поводитися з Москвою.

У зв'язку з оприлюдненням США 10 пунктів детальних спростувань російської «фальшивої хроніки» стосовно України відбудеться екстрений саміт у Брюсселі. Реагуючи на заяви Росії про відсутність її військ в Україні, а також, що її дії є легітимними, а український уряд - нелегітимним, державний департамент США зазначив: "Світ не бачив такої вражаючої російської фікції з часів Достоєвського".

Після того, як вимога США ухвалити союзницький договір стосовно запровадження санкцій для Росії у середу наштовхнулася на сильний спротив Німеччини, яка висловила готовність  відмінити лише лібералізацію візового режиму і припинити переговори щодо торговельних угод з Росією, очікується, що зустріч лідерів  буде досить дискусійною.

Алекс Стабб, депутат Європарламенту від Фінляндії попередив, що ЄС, зрештою, має дуже мало повноважень, щоб відреагувати на дії Росії.

"Є не так багато того, що ми могли б зробити, врешті-решт. І я думаю, що росіяни знають про це".

Питання, чи зможе Берлін погодитись з думкою європейських столиць, які дотримуються суворішої лінії, особливо з членами ЄС з колишнього Радянського блоку, стане найпріоритетнішим у порядку денному екстреного саміту у четвер.

"Вони бояться, що якщо ми щось зробимо, то росіяни вдарять у відповідь", - сказав високопосадовець ЄС, задіяний у планування саміту.

До європейських країн, які найактивніше виступають проти санкцій стосовно Росії (до них входять Італія та Нідерланди), звісно, належать ті, які мають найтісніші економічні зв'язки з Москвою, що нещодавно вперше натякнула на застосування економічних репресалій, які ніби знаходяться у стані опрацювання.

Серед санкцій, які пропонують деякі уряди Східної Європи, є заборона на подорожі для російських чиновників і ембарго на компоненти для озброєння, необхідні для високотехнологічної російської зброї.

Дипломатичні зусилля, направлені на налагодження стосунків між Москвою і Києвом, потерпіли невдачу, коли Сергій Лавров, міністр закордонних справ РФ, відмовився від зустрічі з своїм українським колегою протягом бурхливого дипломатичного дня в Парижі, в тому числі і після першої зустрічі США і Росії на найвищому рівні з моменту загострення кризи минулого тижня.

"Їм прийдеться проковтнути гірку пігулку", - сказав французький високопосадовець, - Вони заперечують, що вторгнулися в Крим і не визнають [тимчасовий] український уряд".

Кілька годин розмов з паном Лавровим закінчилися без конкретних результатів. Втім, Державний секретар США Керрі та пан Лавров домовилися продовжити інтенсивний діалог у найближчі кілька днів. Вони знову зустрінуться в Римі у четвер, як сказав Керрі.

У знак жорсткої російської позиції, Сергій Шойгу, міністр оборони РФ, заявив, що не існує "абсолютно жодних "російських військ у Криму, повторюючи твердження президента Володимира Путіна про те, що озброєні люди, які дислокуються навколо українських військових баз в Криму з кінця минулого тижня, - це регіональні загони самооборони.

Це стало першим пунктом, на який відреагували в інформаційному листі державного департаменту США, який був виданий  в середу пізно ввечері. В ньому говориться: "Є серйозні докази того, що співробітники російських спецслужб знаходяться в основі добре організованих антиукраїнських сил у Криму. Хоча ці загони носять уніформу без розпізнавальних знаків, вони використовують транспортні засоби з російськими військовими номерними знаками і, відповідаючи на запитання міжнародних ЗМІ та української армії, відкрито визнають себе російськими силами безпеки. Крім того, ці особи мають на озброєнні зброю, що, як правило, є недоступною для цивільного населення".

На московську заяву, що Віктор Янукович все ще є легітимним лідером України, документ стверджує: "Після того, як Янукович втік з України, навіть його власна Партія регіонів повернулася проти нього, проголосувавши за його зміщення з поста Президента та за підтримку нового уряду. Нова влада України була затверджена демократично обраним парламентом України, за підтримки 371 голосів - більш ніж 82 відсотки більшості".

У східному українському місті Донецьк у четвер влада очистила місцеві органи влади від проросійських мітингувальників і затримала близько 60 людей, серед яких, щоправда, немає їхнього лідера Павла Губарєва, згідно зі словами місцевих новин.

Вчинок свідчить про те, що прокиївський губернатор сповнений рішучості, щоб довести вірність регіону тимчасовому уряду. Разом з тим, ситуація залишається напруженою, враховуючи місцеве невдоволення Києвом.

Водночас, Президент РФ Дмитро Медведєв, прем'єр-міністр Російської Федерації, заявив у четвер, що Москва готується до полегшення процедури одержання громадянства для російськомовного населення з територій, які раніше належали до СРСР.

Запровадження планів надасть Москві ще один довгостроковий важіль впливу на Україну, оскільки 30 відсотків її населення та 60 відсотків населення Криму могли б задовольнити ці критерії.

Медведєв заявив, що, згідно з новим проектом закону, люди, яких спеціальна комісія визнала російськомовними, отримають рішення стосовно їхнього громадянства протягом трьох місяців.

Попри дипломатичні невдачі, західні союзники збільшили зусилля, аби ще тісніше  підтримати нову українську владу, яка набула чинності після усунення з поста Януковича 10 днів тому.

ЄС оголосив про надання пакету допомоги обсягом €11 млрд., в тому числі € 1,6 млрд. для короткострокового фінансування бюджету, а Європейський банк реконструкції та розвитку висловив готовність вкласти в Україну €5 млрд. до 2020 року.

Організація безпеки і співробітництва в Європі надіслала 35 беззбройних військових спостерігачів до українського чорноморського порту Одеса, як один з проявів її наміру переконати Москву обміняти її власний контингент на міжнародних спостерігачів.

Агентство новин Reuters повідомило, що Роберт Серрі, уповноважений представник ООН, мусив відмовитися від проведення своєї місії у Криму після того, як його зупинили невідомі озброєні люди та він був змушений шукати захисту від натовпу, який скандував "Росія! " перед кафе, перш ніж його конвоювали до аеропорту.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин