загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Корисні і шкідливі кімнатні рослини

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У наш час, коли екологія залишає бажати кращого, все більшої популярності отримують кімнатні рослини. Ці милі квіти створюють позитивний настрій своєю красою, очищають забруднене повітря, зволожують, позбавляють від багатьох мікробів. До того ж, здорові, доглянуті і сильні рослини дають заряд енергії та бадьорості, покращують ауру в приміщенні.

Але серед кімнатних рослин є також шкідливі, які не можна тримати в будинку, якщо у вас маленькі діти або є деякі хронічні захворювання. Наприклад, чудова монстера може призвести до отруєння, якщо дитина потягне в рот шматочок листочка. Якщо при пересадці потрапить на шкіру сік рослини, то він може викликати набряк. Це не означає, що такі розкішні квіти не можна тримати в приміщенні. Але читачам варто знати про їх особливості, щоб отримати максимальну користь від кімнатних красенів і захистити себе і сім’ю від неприємних несподіванок.

Найнебезпечнішими з них можна назвати: олеандр, плюмерії, строфантус, катарангус, пахіподіум, родедендрон, молочай, броваллію, кротон , брунфельс. Для спальні підходять меліса, герань, жасмин — вони знімають напругу і дозволяють повною мірою розслабитися і поліпшити якість сну. Також гарні для спальні сансевьєра і каланхое. У кожному разі, рослини потрібно ставити подалі від ліжка, незважаючи на всю їхню користь. Покращують енергетику в будинку: пеларгонія, пасифлора, нефролепис, бегонія. Убивають бактерії і віруси: кипарис, лавр, пеларгонія, хлорофітум, диффенбахія. Покращують пам’ять: бергамот, лимон, м’ята, базилік, чебрець. Очищають повітря: хлорофітум, диффенбахія, фікус. Розглянемо деякі з найпопулярніших рослин детальніше.

Дифенбахія

Рослина красива, виростає при належному догляді у високу, красиву пальму. Добре переносить півтінь, не любить протягів, пересадка — раз на рік. Ще в 19 столітті це рослина почав вирощувати в імператорському палаці садівник на ім’я Диффенбах.

Плюси: гарна, висока рослина, відмінно очищає повітря, вбиває стафілококи, позбавляє повітря від токсинів. Чудово активує мозкову діяльність, хороша для офісів.

Мінуси: сік рослини отруйний. Не можна допускати попадання його в порожнину рота, інакше може викликати сильний набряк.

Порада: можна тримати в будь-яких приміщеннях, але подалі від дітей і людей, що страждають різними алергіями . При роботі з дифенбахією потрібно застосовувати рукавички. До речі, існує думка, що не можна тримати дифенбахію, якщо є тварини в будинку — можуть отруїтися. У мене росте вже багато років і два коти в будинку. Вони ніколи дифенбахію не чіпають, хоча інші рослини поїдають. У компанії з хлорофітумом, драценою і фікусом складе прекрасний комплекс з покращення мікроклімату в будь-якому приміщенні.

Народні прикмети: дифенбахію не можна тримати в спальні, так як вона відбирає у чоловіків силу, а то і зовсім може прогнати з дому.

Хлорофітум

У народі його називають «живим кондиціонером», в науці — біологічним фільтром. Чемпіон серед корисних рослин. Не примхливий, потрібно тільки стежити, щоб земля під ним була завжди вологою.

Плюси: відмінно очищає повітря, вбиває шкідливі мікроорганізми, дуже хороший для сильно забруднених приміщень, особливо офісних. Також відмінно справляється з очищенням кімнат, вікна яких виходять на загазовані автостради. Дослідники стверджують, що він очищає забруднене повітря краще спеціальних приладів. Але в такому випадку їх має бути хоча б 3-5 штук в приміщенні. Дає сили, енергію і підвищує настрій.

Мінуси: не виявлено.

Порада: можна тримати в будь-якій кількості в будь-яких приміщеннях. Найактивніше проявляються його корисні властивості, якщо в горщик із землею додати таблетку подрібненого активованого вугілля . Листя рослини занадто ніжні і легко ламаються — зайвий раз не чіпайте і не переносіть його.

Народні прикмети: вважається, що це рослина знаку Близнюки і потрібно обов’язково тримати його в будинку для успіху в справах. У народі хлорофітум називають рослиною щастя і спокою в сім’ї.

Фікус

Рослина красива, не примхлива, любить сонце і вологу, хоча добре пристосовується і до півтіні.

Плюси: рекордсмен по ідеальному очищенню повітря. Поглинає отруйні речовини, притягує пил. Відмінно діє на психіку — заспокоює і привносить мирні відносини в навколишнє середовище. Особливо щедрий на кисень. Вважається одним з найбільш корисних для людини рослин.

Мінуси: може викликати алергію у дуже чутливих людей — потрібно бути з ним обережним.

Порада: фікус особливо хороший для вітальні, оскільки здатний залагоджувати всі суперечки і негаразди, а також ідеальний для навчальних класів та домашньої кімнати школяра.

Народні прикмети: люблять в народі фікус і передрікають, що якщо поставити його в спальні — він допоможе жінці завагітніти, на кухні — позбавить від голоду і подарує сите життя, у вітальні — забезпечить успіх у будь-яких починаннях.

Бегонія

Красива, ніжна рослина з маленькими симпатичними квіточками. Може зрости розлогим красивим кущем. Не примхлива, любить вологу, спокійно переносить півтінь і прохолодне повітря.

Плюси: знищує в повітрі стрептококи. Піднімає настрій і життєвий тонус, заспокоює і знімає напругу. Бегонії, зростаючі в групі, значно посилюють всі свої корисні властивості.

Мінуси: не виявлені.

Порада: бегонія хороша для лікарень, в кімнатах старих, оскільки підвищує життєву енергію і створює відмінний настрій, сприяє швидкому одужанню, допомагає впоратися з будь-якими проблемами. Підходить для абсолютно будь-яких приміщень.

Монстера

Дуже гарні листки — великі і розрізні. Може виростати великим, розлогим кущем, любить вологу. Дуже красива для декору приміщення. Листя потрібно протирати частіше, так як монстера збирає на себе весь пил з навколишнього повітря.

Плюси: добре очищає повітря, а також зволожує його. Активує мозкову діяльність, тому хороша для офісних приміщень. Також плюсом цієї рослини є його здатність згладжувати конфлікти, нейтралізувати людський «вампіризм» і фільтрувати негативні емоції. У поєднанні з дуже позитивною геранню може скласти відмінний тандем для будь-якого приміщення.

Мінуси: сік рослини отруйний, необхідно тримати подалі від дітей і акуратно з ним поводитися.

Порада: монстера буде ідеальна для віталень і інших загальних кімнат, так як привносить спокій, гармонію і позитивну активну енергію.

Народні прикмети: не добре тримати монстеру в спальні, вночі висмоктує енергію з сплячих. Але, тим не менш, монстера також витягає з людини і всю шкідливу енергетику. Якщо болить голова, потрібно сісти на кілька хвилин під монстеру і вона помітно полегшить стан.

Сансев’єра («тещин язик»)

Незважаючи на свою простоту, це дуже корисна для дому рослина. Невибаглива, відмінно росте і на сонці, і в півтіні. У мене найкраще стала рости на східному вікні — і світло є, і від прямих променів захист.

Плюси: відмінно поглинає запахи, рекомендується ставити на кухні. Якщо поруч розмістити герань — завжди свіжий запах на кухні забезпечений. Генератор кисню — друге ім’я цього чудового рослини. До того ж сансев’єра здатна підвищувати імунітет , охороняти від застуди, охороняти від атмосферних перепадів.

Порада: найкраще тримати цю рослину в кімнаті хворих діабетом і гіпертонією. Входить у десятку найбільш корисних для людини рослин.

Грошове дерево (товстянка)

Рослина не примхлива. Поливати вчасно, та розмовляти з ним ласкаво — їй більше і не потрібно нічого.

Плюси: очищає повітря, знімає втому, всілякі стреси, і в цілому поліпшує енергетичний стан людини.

Мінуси: не виявлено.

Порада: якщо дерево скинуло листя — значить, полив був недостатній, або поливали холодною водою. Щоб сформувати деревце, потрібно спочатку відщипувати бічні відгалуження, а потім — верхівку. Таким чином, ви зможете сформувати даний міні-дерево.

Народні прикмети: сама назва «грошове дерево» говорить про його призначення для фінансового успіху в сім’ї. Вважається, що найкраще рослина садити в червоний горщик, і класти туди монетки. Мої знайомі в гілки рослин кладуть великі купюри, і стверджують, що тому у них гроші завжди водяться. Спробувала — начебто запрацювало! Треба ще додати їй в компанію плектрантус — кажуть, що така дружба посилює грошовий ефект. А якщо вже у вас розквітне товстянка (що буває вкрай рідко) — то на вас звалиться величезне багатство.

Спатифілум

Дуже красиво цвіте, його квіти схожі на білі вітрила в зелені моря прапори. Любить світло, але потрібно кілька вкривати від прямих променів сонця. Влітку поливати рясно, взимку помірно.

Плюси: відмінно очищає повітря.

Мінуси: не виявлено.

Порада: пересаджувати раз на рік, підгодовувати — раз на 2 тижні.

Народні прикмети: квітку називають «жіночим щастям» і стверджують, що вона допомагає знайти свою половинку, а також завагітніти. Вважається, що якщо в будинку цвіте спатіфілум — там завжди буде любов і щастя.

І загальні рекомендації: найголовніше в догляді за кімнатними цілителями — доглядати за ними з любов’ю. Квіти дуже чутливі до позитивної енергії, і у відповідь дякують своїх господарів з максимальною віддачею. Кажуть, що квіти здатні приймати на себе багато хвороб людини, позбавляючи їх від безлічі проблем. Любіть свої рослини, вчасно їх поливайте, підгодовуйте, і вони вас віддячать в повній мірі.

До списку новин