загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Путін дає відсіч Обамі, в той час як криза в Україні продовжує загострюватися

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Москва-Сімферополь, Україна, 7 березня (Reuters) - президент Володимир Путін дав відсіч застереженням Президента США Барака Обами стосовно військової інтервенції Москви в Крим, заявивши у п'ятницю, що Росія не могла проігнорувати заклики про допомогу від російськомовного населення в Україні.

Після годинної телефонної розмови Путін засвідчив у своїй заяві, що Вашингтон і Москва все ще далеко одне від одного стосовно урегулювання ситуації в колишній радянській республіці, у якій, як він заявив, нова влада прийняла "абсолютно неправомірні рішення у стосунку східних, південно-східних областей України та АР Крим".

"Росія не може стояти осторонь закликів про допомогу і діє відповідно з міжнародним правом", - сказав В.Путін.

Прикордонники України заявили, що Москва наводнила військовими український південний півострів, який вже взяли під повний контроль російські військово-морські сили.

Сергій Астахов, помічник  головнокомандувача прикордонників, заявив, що на даний момент в Криму нараховується біля 30,000 російських солдат, у порівнянні з 11,000 тисячами постійних військ, що перебували у Севастопольському порту з Чорноморським флотом РФ до початку кризи.

Путін заперечує, що військові без розпізнавальних знаків, які оточили військові частини українських загонів, знаходяться під командуванням Москви, хоча їх транспортні засоби і мають номери російських військ. Захід висміяв його твердження.

Найбільш серйозне протистояння Сходу і Заходу з часу завершення холодної війни, що виникло в результаті усунення з посту минулого місяця Президента України Віктора Януковича після насильницьких акцій протесту в Києві, знову загострилося у четвер, коли Верховна Рада Криму, яка складається переважно з етнічних росіян, проголосувала за приєднання півострова до Росії. Уряд регіону призначив проведення референдуму на 16 березня, вже через дев'ять днів.

Лідери Європейського Союзу та Обама визнали референдум нелегітимним, сказавши, що це буде грубим порушенням Конституції України.

Глава верхньої палати парламенту РФ  після зустрічі з кримськими парламентарями у п'ятницю зазначив, що Крим має право на самовизначення та виключив імовірність будь-якого ризику виникнення війни між "двома братськими народами".

Обама оголосив про перші, від початку кризи, санкції проти Росії у четвер, наказуючи скасувати візи та заморозити активи ще невідомих на даний момент людей, яких вважають відповідальними за загрозу суверенітету України. Росія застерегла, що відповідатиме рівноцінними мірами на будь-які штрафні санкції.

Японія схвалила  позицію заходу, що дії Росії, війська котрої захопили контроль над Кримським півостровом, складають "загрозу для міжнародного миру і безпеки", після того як Обама провів розмову з Прем'єр-міністром Шинзо Абе.

Китай, який часто виступає у ролі російського союзника, блокуючи дії Заходу в Раді Безпеки ООН, був більш обережним, заявивши, що економічні санкціїї є не найкращим способом виходу із кризи та уникнув коментарів щодо законності кримського референдуму про відділення.

Партизанська війна?

ЄС, найбільший російський економічний партнер та споживач енергії, прийняв триступеневий план, щоб переконати Росію прийняте їхнє рішення, але утримався від негайних санкцій.

Міністр закордонних справ РФ сердито відповів у п'ятницю, назвавши рішення ЄС про заморожування переговорів про безвізовий режим і про новий широкий пакт, що визначає стосунки Росії та ЄС, "надзвичайно неконструктивним".

Відомий український опозиційний політик Юлія Тимошенко, звільнена з в'язниці після зміщення Януковича, зустрілася з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель в Дубліні і закликала до негайних санкцій ЄС проти Росії, попереджаючи, що інакше Крим  може скотитися до партизанської війни.

Брюссель і Вашингтон разом кинулися зміцнювати нову владу економічно розбитої України, анонсувавши і про політичну, і фінансову підтримку. Регіональний директор Міжнародного валютного фонду запевнив, що переговори з Києвом про надання позики проходять  успішно, і високо оцінив відкритість нового уряду до економічних реформ та до прозорості.

Європейська Комісія заявила, що Україна може отримати до 11 мільярдів євро (15 мільярдів доларів) в найближчі кілька років, якщо домовленості з МВФ будуть досягнуті, що водночас вимагає проведення болючих економічних реформ, таких як скасування субсидій на газ.

Обіцянки мільярдів доларів західної допомоги для київської влади і усвідомлення того, що російські війська, швидше за все, не просуватимуться за межі Криму в інші частини України, допомогли дати зворотній хід знеціненню місцевої валюти гривні.

Протягом останніх двох днів вона вартувала більше ніж 9,0 гривень за долар - вперше від початку кримської кризи з початку минулого тижня. Місцеві дилери стверджують, що екстренні обмеження на валютні операції, запроваджені минулого тижня, також підтримали гривню.

Російський газовий монополіст "Газпром" заявив, що Україна у лютому не виплатила близько $440 млн. за газ, довівши свою заборгованість по заробітній платі до $1,89 млрд. і натякнув, що може закрити крани, як це вже робили у 2009 році, коли затримка російських доставок в Україну значно скоротила поставки до Європи в період значного похолодання.

У Москві величезна юрба зібралася біля Кремля на санкціоновану урядом демонстрацію та святковий концерт, влаштований "на підтримку кримського населення".

Поп-зірки виступали на сцені, а демонстранти тримали  плакати з гаслами "Крим - це російська земля", "Ми не торгуємо народом за гроші" і "Ми віримо в Путіна'.

Важливі відмінності

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що ніхто в цивілізованому світі не визнає результати "так званого референдуму" в АР Крим.

Він підтвердив готовність Києва до переговорів з Росією, якщо Москва відкличе свої додаткові війська з Криму, і сказав, що вже звертався з проханням про телефонний дзвінок до Прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва.

Але прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що заклики до Росії приєднатися до міжнародної "групи для налагодження стосунків" з Україною, що була запропонована Заходом з метою досягнення домовленості задля припинення кризи, "змушують їх посміхнутися", - повідомило російське агентство.

Незважаючи на жорсткі слова Кремля, мітингувальники, які залишились в наметах на Київському Майдані Незалежності, щоб захищати революцію, яка змістила Януковича, стверджують, що вони не вірять, що Криму буде дозволено відколотися.

Олександр Запорожець, 40, з Кіровоградської області, регіон в центральній Україні, покладається на міжнародний тиск.

"Я не думаю, що росіянам дозволять забрати Крим від нас: ви не можете чинити щось подібне з незалежною державою. Ми маємо підтримку всього світу. Але я думаю, ми втрачаємо час. У той час як росіяни готуються - ми просто говоримо".

Беззбройні військові спостерігачі з Загальноєвропейської організації безпеки і співробітництва в Європі у п'ятницю були недопущені до в'їзду у Крим вже другий день поспіль , як заявило ОБСЄ у Твіттері.

Уповноважений представник ООН, який прямував до столиці регіону Сімферополя, був оточений проросіийськими протестуючими і у середу був змушений покинути півострів. Організація Об'єднаних Націй заявила, що надсилає свого асистента, Генерального секретаря з питань прав людини, Івана Сімоновича до Києва, щоб провести попередню оцінку прав людини.

Українське телебачення було вимкнено у Криму у четвер і замінене на російські державні канали. Вулиці міст, в основному, зайняті людьми, які підтримують керівництво Москви, деякі з них стали надзвичайно агресивними протягом минулого тижня, залякуючи журналістів і випадкових прокиївських мітингувальників.

Частина 2-мільйонного населення Криму виступає проти московського правління, включаючи регіональну етнічну російську більшість. В останній раз про думку кримчан запитували у 1991 році. З малою різницею вони проголосували тоді за незалежність разом з рештою України.

"Заява про те, що ми вже частина Росії, не викликає нічого, крім сліз", - зазначила Тетяна, 41, етнічна росіянка. "З усіма цими солдатами довкола ми живемо як в зоопарку. Кожен розуміє, що це окупація".

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин