загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Навіщо НБУ додруковує гроші?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За останні декілька днів, в Україні спостерігається наступна ситуація: багатобанкоматів видають абсолютно новенькі купюри, які ще й пронумеровані підряд. І така ситуація спостерігається в терміналах різних фінустанов. Схожа ситуація і з виплатою пенсій. У зв'язку з цим багато громадян задаються цілком логічними питаннями: невже НБУ включив друкарський верстат?

"Емісія гривні в економіку та готівкові гривні - це зовсім різні речі", - пояснює ситуацію економіст Олександр Охріменко.

"Емісія відбувається в безготівковій формі. При цьому готівкова гривня постійно виготовляється Банкнотно-монетним двором НБУ незалежно від того, є емісія чи ні. Паперові гроші зношуються, тому банки збирають старі купюри і відправляють їх на Монетний двір для утилізації. Замість них видають нові купюри.

Сьогоднішня ситуація пов'язана з тим, що населення знімає гривню зі своїх рахунків в банках. За даними НБУ, відтік коштів з кінця 2013 року склав близько 10 відсотків. За оцінками експертів, вкладники та клієнти вивели з української банківської системи в готівкову форму більше 40 млрд грн. Тобто всі ці гроші зараз знаходяться на руках у населення і банкам довелося терміново запускати свіжу гривню, щоб забезпечити "папером" ті кошти, які раніше лежали на картках і рахунках.

Якщо банки відчувають нестачу готівки, вони просто замовляють в Монетному дворі додаткові партії готівки, але для цього їм доводиться платити готівкою гривнею", - пояснив те, що відбувається Олександр Охріменко.

До списку новин