загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому ціни в Україні поповзли вверх разом із рівнем термометра

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Протягом перших 10 днів місяця долар вдалося стабілізувати. Проте ціни назад не повернулися.

Найбільше нажитися на людях вирішили аптекарі?

Найбільше простих людей збурили ціни в аптеках. Увечері 28 лютого аптеки однієї з найбільших мереж області закрили на переоблік. Наступного дня вартість ліків тут значно зросла. Те ж саме зробили практично всі аптечні мережі. Питання порушили на сесії обласної ради, де депутат Валентина Блінова для прикладу розповіла, як у Старій Вижівці заклад підприємства «Волиньфарм» підняв ціну ліків на 20%. Варто також зазначити, що фармацевти скасували свої акції, зокрема недільні 10-відсоткові знижки.

— Я доглядаю за лежачим татом і тому постійно купую одноразові пелюшки, — розповіла лучанка Валентина Сергіївна. — Ще в лютому упаковка коштувала 41 гривню. А зараз — 60, повідомляють «Відомості».

— Часто купую препарат «Розарт», який змушений пити для виведення холестерину з організму. Є проблеми з серцем, тиском, — поскаржився на виході з аптеки пенсіонер Іван Дмитрович. — Не скажу аж надто точно, але місяць тому брав упаковку за 65 гривень. Сьогодні ціна — 88. Загалом, якщо раніше платив за необхідні ліки на місяць 300 гривень, то сьогодні залишив у аптеці 370.

Як бачимо, вартість деяких медпрепаратів зросла на 35 і навіть 50 відсотків. Ніяким курсом долара такий цинізм виправдати неможливо. Адже ліки купують здебільшого пенсіонери. Чи мають право провізори таке робити? Це запитання «Відомості» адресували у Державну інспекцію України з контролю за цінами.

— Формування цін на ліки проводиться відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.08 № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення». Цей документ чітко визначає формування ціни на лікарські препарати, — зазначила завсектором взаємодії зі ЗМІ та зв’язків із громадськістю Держінспекції Марина Воротинцева. — Нашими підрозділами в областях перевіряються аптечні заклади згідно з квартальними планами. Для позапланових перевірок потрібні підстави. Тому дуже просимо громадян про факти підвищення цін повідомляти за номером телефону урядової «гарячої лінії» — 0-800-507-309. Для того щоб ми зреагували ефективно, потрібно вказати адресу аптеки і зберегти чек. Якщо підтвердиться, що ціну збільшили необґрунтовано, аптеки можуть заплатити дуже великі штрафи.

Бензин по 13

У собівартість будь-якого продукту закладені транспортні витрати. А отже, вартість пального має неабияке значення. «Відомості» вже писали, що нафтотрейдери були найпершими, хто підняв ціни. З ростом курсу долара вони продовжували підвищуватися. Так, якщо у мережі WOG ще 10 лютого А-95 можна було купити по 11 гривень 79 копійок, то сьогодні — по 12,99.

Директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн у своїх коментарях щодо зростання цін на пальне наводить простий розрахунок: «Кожна нова гривня в курсі долара додає до вартості бензину близько 80 копійок. Якщо при курсі 10 UAH/USD літр А-95 коштує 13 грн, то при 11 UAH/USD ціна буде на рівні 13,80 грн», — каже експерт.

Якщо слідувати цій логіці, то сьогодні бензин мав би бути дешевшим. Адже ціна у 12,99 встановилася, коли долар був майже 12 гривень. У вівторок, 11 березня, він коштував 9 гривень 30 копійок. Тож вартість бензину мала б, відповідно, зменшитися на гривню. Проте нафтотрейдери, які надзвичайно оперативно реагують на підвищення курсу долара, впадають у тижневі ступори, коли йдеться про його зниження. Тим паче сьогодні ми напередодні посівної. Тому вартість пального неодмінно вплине на собівартість продуктів нового врожаю, а значить, і на нашу з вами купівельну спроможність, уже восени.

Чому ж мовчить Антимонопольний комітет? У місцевому відділенні «Відомостям» повідомили, що великими мережами відає Київ. А там — тиша.

Продукти

На ринках Луцька найбільше подорожчали масло, цукор, маргарин, макарони, незначно — борошно.

Поки що за стабільними цінами продають крупи. Та продавці кажуть, що не знають, скільки правитимуть завтра: ціни повільно, але впевнено ростуть. Нарікають на великі транспортні затрати. У торговельних мережах темпи росту цін не такі стрімкі. Поки. Можливо, через досить складну процедуру, прописану в законодавстві для виробників, які повинні обґрунтувати зміну ціни.

— Перед зміною оптово-відпускних цін більше ніж на 1% на місяць виробник борошна вищого, першого та другого сортів, а також житнього борошна, гречаної крупи, яловичини, свинини, м’яса птиці, вареної ковбаси 1 сорту, молока, упакованого в плівку, кисломолочного сиру, сметани, олії соняшникової та вершкового масла, курячих яєць, цукру зобов’язаний отримати в Держцінінспекції України документи про економічну обґрунтованість своїх розрахунків цін, а потім ці ціни задекларувати в обласній адміністрації, — кажуть у Держцінінспекції.

В управлінні економіки ОДА «Відомостям» повідомили, що останніми днями наразі лише одне хлібопекарське підприємство звернулося до них із проханням дозволити збільшити вартість хліба на 4–5%.

До речі, 20 лютого Держцінінспекція оголосила мораторій на перевірки. Цими днями його знято. Тому сподіваємося, що і спекуляції з цінами припиняться.

До списку новин