загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тарас Шевченко: 10 нетривіальних книжок

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Шевченківські дні минули, але триває 2014-й – Рік Шевченка. Тарасове пророче Слово як ніколи актуальне, і від того легше не стає. Але треба боротися, як Він заповідав, і шукати поміж Його рядків відповіді на питання.

«Друг Читача» ділиться 10-ма книжками Шевченка і про Шевченка, які пропонують українському читачеві більш свіжий, осучаснений і розширений портрет Кобзаря.

1. «Дитячий Кобзар»

Привчати юних українців до віршів Тараса треба з дитинства. Дорослі у своєму ніжному віці читали грубезні томики Шевченка. Тепер для малечі є не просто збірка найвідоміших віршів Тараса Шевченка, а художнє видання з яскравими ілюстраціями. Гарні картини увиразнюють слова Великого Кобзаря та привертають увагу як маленьких, так і великих читачів. Козаки, кобзарі, українські села з біленими хатами – усе наочно і дуже мальовничо.

2. «Тарас Шевченко і я». Віта Левицька, Тетяна Катіна

Паралельно з вивченням творів Шевченка діткам варто дізнаватися і про життя й творчість Кобзаря. Про малечу і тут потурбувалися видавці. Цікаво, популярно і наочно – можна сказати про видання «Тарас Шевченко і я».  Автори не обмежилися констатацією загальновідомих фактів, а й спробували підняти проблемність постаті. Концепція серії «12 балів» полягає в тому, щоб показати гострі кути в житті особистості й навести різні погляди на її вчинки, допомогти юним читачам самостійно розібратися у непростих питаннях.

3. «Кобзар. Вперше зі щоденником автора»

Переходимо до дорослих читачів. Для них – найновіше видання «Кобзаря», уперше зі щоденником автора, яке додає нових фарб до суперечливого образу Шевченка-поета й Шевченка-людини. Для тих, хто дорожить своїми раритетами Шевченка і не хоче поновлювати свою книжкову скарбничку, можемо запропонувати, наприклад, лише «Щоденник».

4. «Повернені шевченківські раритети»

Продовжуючи тему раритетів, знайомимо вас із виданням, що містить репродукції з оригінальних гравюр, рукописів, світлин, листів, унікальних видань (першого «Кобзаря» 1840 року та кількох саморобних рукописних «Кобзарів», які поширювалися серед читачів у другій половині ХІХ ст.), а також інші матеріали, що були вивезені з України в 1943 році.

5. «Три літа»

Ще одна рідкісна книга, унікальна пам’ятка української літератури – рукописна збірка поетичних творів Тараса Шевченка «Три літа» (1843-1845). Ця книга відома своїм надцінним змістом і трагічною історією: за вміщені в ній революційні твори Шевченко відбув десятирічну солдатчину, а конфіскована жандармами під час арешту 5 квітня 1847 р. збірка пролежала під сургучевими печатками в архіві департаменту поліції в Санкт-Петербурзі рівно шість десятиліть. На таке видання варто хоча б раз у житті глянути.

6. «Шевченкова Криниця»

Ми зараз майже щодня чуємо, читаємо і самі промовляємо Шевченкові слова. Чого тільки варте його: «Борітеся – поборете»…

Перед вами – збірник найвідоміших, особливо яскравих і змістовних висловів (афоризмів) і ширших уривків із поетичних творів Тараса Шевченка та його прозової спадщини: повістей, драматичних творів, листів та щоденника.

7. «Художник». К. Тур-Коновалов, Д. Замрій

Життєвий шлях Шевченка захоплює. І письменників у пергу чергу, які потім пишуть про Кобзаря… біографічні романи! Такі книги значно цікавіше читати за сухі монотонні біографії. Отже. Перша половина XIX сторіччя. Тарас Шевченко – поки що нікому не відомий маляр-підмайстер, кріпак поміщика Енгельгардта… Думаєте, що далі Ви все знаєте? Перевірте! Автори обіцяють новий погляд на життя й становлення славетного художника і поета!

8. «Мій, твій, наш Шевченко». Василь Сокур

Ще одна спроба поглянути на Шевченка не як на ікону, а як на людину з протиріччями і пошуками себе.

Книжка полковника міліції, вченого, письменника і журналіста написана емоційно та популярно, без стереотипів радянських часів. І, до речі, видана коштом самого автора на заощадження з пенсії. Така благородна справа обов`язково має бути помічена!

9. «Прозвані юродивими». Роман Горак

У двох есеях львівського письменника Романа Горака читачі дізнаються про історію написання найвидатнішого твору Шевченка – «Заповіту», а також про те, як творчість Тараса Шевченка прийшла в  Галичину.

10. «Шевченків міф України». Оксана Забужко

І на останок найсерйозніша книжка про Кобзаря однієї з найсерйозніших письмениць Оксани Забужко. Ця книжка свого часу стала однією з найголосніших подій української гуманітаристики. Ознайомившись зі спробою філософського аналізу Оксани Забужко, ви знайдете відповіді на такі питання: «У чому все-таки причина дотеперішньої загадкової абсолютности постаті Шевченка в українській духовній культурі? На який образ-себе запрограмував він Україну своїм міфом, у культурі Нового Часу типологічно найближчим до дантівського? Які метафізичні смисли земної історії чаяться зашифрованими в Шевченковому тексті, коли підходити до нього з ключем не тільки християнської філософії та європейського романтизму, а й традиційної української демонології?»

Інтригує? Тоді без остраху занурюйтесь у філософські шукання з Оксаною Забужко. Вона вас обов`язково доведе до пункту призначення.

P. S. До 200-річчя Тараса Шевченка підготовлено чимало цікавих видань, і, ясна річ, наш огляд не охоплює усі новинки. Більше книг можна знайти у тематичній підбірці, присвяченій видатному ювілярові.

Книги пронумеровані для зручності, і не відображають місце в рейтингу.

До списку новин