загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Формула щастя. Що потрібно для того, щоб почуватися задоволеним життям

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Найкращий рецепт щастя – перестати ганятися за ним, стверджують вчені. Дані новітніх досліджень психологів свідчать, що традиційне сприйняття щастя є помилковим.

Британські вчені давно стали притчею во язицех. Нескінченний потік новин про феноменальні відкриття, які на перевірку виявляються пшиком, змушує більшість обивателів сприймати їхню роботу з відомою часткою скептицизму.

І тим не менше в науковому світі британські дослідники користуються авторитетом. Часом результати їхньої роботи сприймають всерйоз і сильні світу цього.

Останнім часом у центр уваги групи авторитетних вчених потрапили дослідження в галузі психології, а точніше кажучи, щастя. Саме ця тема спонукала прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона вимовити фразу, яку багато ЗМІ винесли на перші шпальти. "Час визнати, що ми живемо не тільки заради грошей, а й заради щастя, – сказав Кемерон. – Час зосередитися не тільки на валовому внутрішньому продукті, а й на валовому благополуччі".

За дорученням Кемерона служба статистики повинна виміряти "загальне самопочуття в суспільстві". Журналісти так і не змогли з'ясувати, що саме доведеться вимірювати статистам. Однак незабаром стало відомо, що аналогічні вказівки були дані урядом Канади своїй статистичній службі.

Поповнила перелік країн, у яких влада перейнялася настроями в суспільстві, і Франція. Президент Ніколя Саркозі заявив, що має намір включити щастя і добре самопочуття в список показників економічного розвитку країни.

Що змусило лідерів аж ніяк не найвідсталіших за рівнем життя держав світу раптом зацікавитися настільки ефемерною субстанцією, як щастя? Вся справа в тому, що, згідно з результатами низки недавніх досліджень, які отримали широкий розголос, загальноприйняте сприйняття щастя аж ніяк не відповідає дійсності.

Десять правил щастя

"Незважаючи на разючий матеріальний прогрес, досягнутий людством за останні 50 років, люди не стали щасливішими, - каже Річард Лейард, економіст, один з організаторів руху За щастя (Action for Happiness). - Навпаки, у них з'явилися нові турботи й розчарування".

Рух За щастя, нещодавно заснований у Лондоні групою вчених, має намір змінити цю сумну картину. "Наша мета в тому, щоб почати масовий глобальний рух для кардинальної зміни стилю життя сучасного суспільства", - сказано в офіційній заяві організації.

Першим кроком на шляху до благоденства всього людства стало написання десяти правил, бездоганне дотримання яких допоможе людям відчувати себе більш щасливими.

Оскільки членами організації є вчені, то, формуючи звід правил, вони взяли за основу дані новітніх досліджень в галузі психології. А вони свідчать про те, що людина – тварина соціальна, схильна до самопізнання і еволюції, і вона просто не може бути щасливою, якщо у неї проблеми з комунікацією, внутрішнім розвитком, цілеспрямованістю.

Людина – тварина соціальна, схильна до самопізнання і еволюції, і вона просто не може бути щасливою, якщо у неї проблеми з комунікацією, внутрішнім розвитком, цілеспрямованістю.

Деякі з правил досить передбачувані і в тому чи іншому вигляді зустрічаються в рекомендаціях лікарів ще з часів античності. Наприклад, правило про регулярні фізичні вправи або про позитивний підхід до всього, що відбувається в житті.

Інші ж правила являють собою більш оригінальні тези. Зокрема, у першому сказано, що необхідно робити для інших людей більше, ніж для себе. Решта порад передбачають ще більший ступінь соціалізації. Більше спілкуйтеся, регулярно згадуйте старих друзів, рекомендують вчені. Також не шкідливо буде відчути себе частиною спільноти – вступити в яку-небудь організацію чи клуб.

Психологічна стійкість, на думку Лейарда і його колег, також є невід'ємним компонентом щастя. Приймайте себе таким, яким ви є, не варто приділяти занадто багато уваги власним недолікам, радять учені. І ніколи не припиняйте займатися самоосвітою – неважливо, скільки вам років, в будь-якому віці не зашкодить взяти і вивчити якусь іноземну мову.

Автори правил пишаються тим, що їхня ініціатива викликала широкий резонанс і підтримку влади в рідній Англії. Однак географія підтримки продовжує зростати. До руху вже приєдналися понад 16 тис. осіб у 117 країнах.

Формула щастя

Протягом десятиліть в психології царювала так звана теорія кінцевої точки, за якою було досить легко пояснити, чому одні люди почувають себе задоволеними життям, а інші ні. Загальноприйнята теорія просто стверджувала, що вміння відчувати щастя закладено в людині на генетичному рівні. Тому є люди, просто нездатні бути (вірніше, почувати себе) щасливими.

Ця класична теорія – повна нісенітниця, стверджує Брюс Хідей, вчений з Мельбурнського університету, який уже багато років працює в Європі. Разом зі своїми голландськими колегами з Тілбургського університету та німецькими соратниками з Товариства Макса Планка, Хідей протягом 24 років проводив дослідження серед жителів Німеччини. Метою роботи було встановити, які фактори найбільше впливають на відчуття щастя.

За чверть століття спостережень матеріалу накопичилося достатньо для того, щоб зробити однозначний висновок: стати щасливим під силу кожному. Хідей стверджує, що почуття задоволеності і радості залежить від цілком конкретних параметрів.

Найбільш важливим фактором є сімейне благополуччя, в якому, у свою чергу, найважливішу роль відіграє емоційна врівноваженість партнера. "Неважливо скільки тривають стосунки, - каже Хідей. - Головне, що щасливими виявляються тільки ті пари, де партнери емоційно врівноважені".

Життєві пріоритети займають друге місце в списку факторів щастя за версією Хідея. "Люди, у яких в житті найбільшу цінність становить сім'я, більш щасливі, ніж ті, хто вважає абсолютним пріоритетом матеріальні цінності і кар'єру, - констатує вчений. - Така ситуація характерна і для чоловіків, і для жінок".

Співвідношення праці та відпочинку – ще один визначальний фактор. "Ті, хто витрачає на роботу мало часу, страждають від почуття незадоволеності значно більше, ніж ті, хто надмірно перевантажений, – каже Хідей. – Але найбільше на психіку впливає відсутність праці".

Завершується список факторів щастя за версією Хідея фізичними параметрами. Головна з них - вага. "Для чоловіків брак ваги набагато серйозніша проблема, ніж її надлишок, оскільки недобір у вазі викликає загальне невдоволення життям, - констатує вчений. - Але у жінок надмірна вага викликає тільки почуття легкої досади, а в загальному повні жінки життям цілком задоволені".

Не в грошах щастя

А як же гроші? Ось основне питання, яке журналісти задають ученим, які проводять дослідження в галузі щастя. Адже в більшості публікацій матеріальний добробут взагалі не фігурує як вагомий фактор радості.

Відповісти на це запитання відразу за всіх своїх колег вирішили американські вчені з Прінстонського університету. Опитавши понад 450 тис. американців протягом двох років, вони з'ясували, що легше ставитися до життєвих проблем допомагає рівень доходу на рівні приблизно $ 75 тис. на рік ($ 6.250 на місяць).

За словами Енгуса Дітона і Деніела Канемана, які очолювали дослідження, саме ця сума є певною психологічною межею. Ті, хто отримує менше, як правило, сильно скаржаться на життя. Однак з'ясувалося, що люди, які заробляють більше цієї суми, в більшості своїй також не стверджують, що абсолютно щасливі.

Дітон і Канеман пропонують власне пояснення цьому феномену. "Ймовірно, за перевищення річним доходом цього порога здатність людей в буквальному сенсі "купувати" життєвий досвід, що приносить суто позитивні емоції, врівноважується негативними ефектами, що позбавляють людину можливості відчути маленькі радощі життя", - кажуть експерти.

Британські вчені з Університету Уорвіка доповнили роботу американських колег результатами дослідження, яке засвідчило, що гроші мають лише непряме значення для відчуття щастя.

Сума доходу важлива не сама по собі, а в порівнянні з доходами сусідів і друзів, зазначає Кріс Бойс, один з авторів роботи. Як правило, прагнення отримувати більше, ніж оточення, спонукає людей переробляти, а це часто веде до стресів і незадоволеності життям.

Зарядка щастя

Відчуття щастя можна і потрібно викликати всіма доступними для цього способами. У цьому абсолютно переконана Соня Любомирські, психолог з Каліфорнійського університету.

Ґрунтуючись на своїх дослідженнях, вона пропонує методи аутотренінгу, здатні допомогти навчитися відчувати себе щасливим незалежно від рівня доходів й інших подібних факторів, якими оперують у своїх розробках інші вчені.

Любомирські називає кілька найдієвіших, з її точки зору, методів. На перше місце вона ставить почуття вдячності. Ті, хто вміє його відчувати, як правило, щасливіші, впевнена психолог. Для того щоб тренувати це почуття, досить регулярно писати листи з подяками людям, які роблять для вас щось хороше.

Другим за важливістю моментом є оптимізм. Достатньо регулярно представляти своє майбутнє в райдужному світлі (довге і щасливе життя з коханою людиною, ідеальна кар'єра), і емоційний фон відразу ж буде підніматися, констатує Любомирські.

Третій фактор – вміння фокусуватися на позитивних моментах. Любомирські радить завести щоденник і записувати в ньому все найкраще, що з вами трапилося, наприклад, за тиждень. Так ви ніколи не забудете причини для радості, стверджує експерт.

Щастя – це погано

Ложку дьогтю у величезну бочку щастя, яку приготували для всієї планети вищезгадані вчені, збирається влити група американських та ізраїльських вчених з Єльського, Денверського університетів і Єврейського університету в Єрусалимі.

У ході своїх досліджень вони виявили, що люди, яких в дитинстві характеризували як радісних і безтурботних, живуть в середньому менше, ніж їхні більш похмурі товариші.

Переповненість щастям – це проблема, констатують вчені. Великий ступінь цього відчуття паморочить, люди стають безтурботними і схильними до ризику. Ну а ризик призводить до неприємностей, багато з яких здатні вкоротити життя, стверджують вчені.

Зворотним боком відчуття щастя є і його недоречність за багатьох обставин. Іноді це відчуття доводиться приховувати, щоб не засмучувати своїх нещасних з тих чи інших причин друзів, а це, у свою чергу, створює серйозний дискомфорт. Також дослідники зазначають, що задоволені життям люди, як правило,менш здатні до творчого мислення.

Погоня за щастям небезпечна, оскільки це ефемерне поняття, а отже, у цій гонитві людина терпітиме невдачі і почуватиме себе погано.

"Прагнення бути щасливими робить вас менш щасливими", – каже Айріс Маусса, професор психології з Денверського університету. За її словами, вірний рецепт щастя – припинити гнатися за ним.

Щастя є

10 рецептів від британських учених:

1) займайтеся фізичними вправами, наприклад, здійснюйте пробіжку;

2) не припиняйте займатися самоосвітою, наприклад, вивчіть іноземну мову;

3) дотримуйтесь позитивного підходу, зосереджуйтеся на щасливих моментах свого життя;

4) зверніть увагу на світ навкруги, виділись час для споглядання природи;

5) щастя не в тому, щоб брати, а в тому, щоб давати. У вільний час займіться роботою у благочинній організації на громадських засадах;

6) нехай ваші поразки навчають вас виправляти помилки, підніматися і знову йти вперед;

7) відчуйте себе частиною якоїсь спільноти: вступіть у якусь організацію чи клуб;

8) приймайте себе таким, яким ви є, не зациклюйтеся на власних недоліках;

9) більше спілкуйтеся, згадайте про друзів, з якими останнім часом втратили контакт;

10) ставте перед собою конкретні цілі й прагніть до їх виконання.

До списку новин