загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що таке соціальний паспорт ветерана

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Щоб адресно допомагати, слід чітко про потреби знати

Люди літнього віку потребують підвищеної уваги і турботи, адже в кожного з них свої проблеми. Добре, якщо в них є діти або інші родичі, які за ними доглядають, допомагають. Проте, зрозуміло, є й ті, хто може розраховувати лише на державу.

Саме тому у зв’язку з відзначенням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні розпорядженням Кабінету Міністрів України затверджено відповідний План заходів на 2013–2015 роки. Ним передбачено різні заходи, у тому числі із забезпечення соціального захисту та медичного обслуговування ветеранів. А для виконання цих завдань насамперед слід чітко і грунтовно вивчити їхні потреби та розробити план дій для надання допомоги.

Для вивчення потреб ветеранів Великої Вітчизняної війни постановою Кабінету Міністрів України від 13.11.2013 року

№ 823 затверджено Порядок визначення та задоволення соціально-побутових потреб та потреб у медичній допомозі ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років, жертв нацистських переслідувань та сімей загиблих (померлих) воїнів.

Відповідно до цього порядку визначення індивідуальних потреб ветеранів здійснюватимуть за формою, встановленою Мінсоцполітики, що має назву «Соціальний паспорт ветерана». Роз’яснити докладно, що це таке, хто кому коли і чому його надаватиме, «УК» попросив директора департаменту соціальних послуг Мінсоцполітики Ірину Тарабукіну.

Не посвідчення, а анкета

— Соціальний паспорт ветерана — це не документ, що посвідчує особу чи певний її статус та надає право на пільги, а форма анкети, яка допоможе з’ясувати індивідуальні потреби кожного ветерана, — поінформувала фахівець.

Анкета міститиме інформацію щодо:

♦ соціально-побутових умов проживання ветерана;

♦ стану його здоров’я;

♦ надання пільг та компенсацій;

♦ надання соціальної допомоги та обслуговування й інше.

Заповнюватимуть соціальний паспорт ветерана відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 листопада 2013 року № 823 для ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, жертв нацистських переслідувань та сімей загиблих (померлих) воїнів.

Проаналізують індивідуальні запити

З цією анкетою додому до ветеранів прийдуть соціальні працівники територіальних центрів, структурних підрозділів з питань соціального захисту наелення місцевих держадміністрацій.

Порядок передбачає, що для визначення, чого ж ці люди нині потребують найбільше, проводитимуть обстеження їхніх соціально-побутових умов проживання. Це дасть змогу зробити аналіз індивідуальних потреб літніх людей, зокрема щодо стану здоров’я та забезпечення пільгами. А маючи таку інформацію, буде простіше визначити, чим конкретно та в які терміни їм слід допомогти.

Для цього працівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, міських, районних у містах держадміністрацій, виконавчих комітетів відповідних рад складають списки ветеранів з використанням інформації, що міститься в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги. Поспілкувавшись особисто з людиною, заповнюють на кожного ветерана соціальний паспорт за затвердженою формою.

Під час відвідування визначають соціально-побутові умови проживання ветеранів, потребу в соціальному обслуговуванні територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) або інтернатною установою системи соціального захисту населення, ремонті житла, забезпеченні телефонним зв’язком, медичному обслуговуванні та забезпеченні ліками, санаторно-курортному лікуванні тощо.

Цю інформацію за згодою ветерана також буде внесено до соціального паспорта. І літні люди можуть не переживати, адже отримання, використання, поширення та зберігання інформації про ветерана відбуватиметься з чітким дотриманням вимог законодавства про інформацію.

Після заповнення анкети проводять аналіз та узагальнення інформації, яка дасть змогу якнайефективніше розробити конкретні плани заходів та підготувати пропозиції до проектів місцевих бюджетів для затвердження видатків на їх виконання.

Що саме обстежуватимуть

Ірина Тарабукіна розповіла, що в першу чергу бажаючим буде проведено обстеження стану:

♦ соціально-побутових умов проживання ветерана — з’ясовуватимуть, чи потребує літня людина поліпшення житлових умов, чи є потреба в ремонті житла, забезпеченні автомобілем, телефонним зв’язком;

♦ здоров’я — дізнаватимуться: можливо, цій людині необхідне проведення диспансеризації, може, є потреба у стаціонарному або санаторно-курортному лікуванні, забезпеченні ліками;

♦ соціального обслуговування — потреби у наданні соціальних послуг територіальними центрами соціального обслуговування, інтернатними установами;

♦ надання пільг, передбачених місцевими програмами.

Вже опитано понад 40% бажаючих

Працівники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій уже заповнили понад 500 тисяч паспортів, що становить 41% запланованого.

Територіальні центри соціального обслуговування забезпечили відвідування понад 300 тисяч ветеранів, а це 27% кількості людей, яких планували охопити.

Соцпрацівники стверджують, що випадків, коли ветерани відмовлялися надавати інформацію для заповнення соціального паспорта працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій, не було. Підстав для відмови у заповненні такої анкети тим, кого це стосується, також немає.

Отже, сподіваємося, що ця нова форма анкети насправді допоможе соціальним працівникам дізнатися, якої саме конкретної допомоги нині потребують ці літні люди. А коли достеменно відомо, що і кому потрібно, є надія, що допомога ця буде своєчасною та адресною.

Любомира КОВАЛЬ

До списку новин