загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Барак Обама: Росія - це панівна сила в регіоні, яка демонструє слабкість в ситуації з Україною

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Президент відхиляє твердження, що Росія є принциповим ворогом, підкреслюючи, що розгортання подій в Україні є свідченням вразливості, а не сили

Президент США Барак Обама назвав Росію всього лиш "панівною силою в регіоні", чиї дії в Україні є проявом швидше слабкості ніж сили під час своєї повторної заяви стосовно погрози запровадити набагато ширші санкції зі сторони великої сімки західних союзників і Японії у випадку, якщо Володимир Путін піде далі анексії Криму і введе війська в східну Україну.

Виступаючи на завершення саміту з питань ядерної безпеки у Гаазі, Обама не підтримав припущення Міта Ромні, його опонента-республіканця на останніх виборах в президенти, що Росія - це основний геополітичний ворог США. Президент сказав, що його значно більше турбує загроза терористичного нападу з ядерною бомбою на Нью-Йорк.

Він сказав, що США зобов'язані захищати своїх союзників по НАТО, але що стосується "держав, які знаходяться вздовж російського кордону і не являються членами цієї організації, то Вашингтон і міжнародна спільнота будуть застосовувати невійськовий вплив для протистояння зазіханням Росії.

Обама заявив, що він не буде розгадувати Путінську мотивацію, але його висловлювання явно протистояли очевидним цілям, що лежать в основі нещодавніх дій російського лідера в Криму - відновити свій статус наддержави і престиж, який колись мала Москва, ще будучи столицею СРСР.

"Росія - це панівна сила в регіоні, яка погрожує декому з своїх безпосередніх сусідів не з огляду на свою міць, але через слабкість", - сказав президент. США також має вплив на своїх сусідів, додав він, але: "У нас як правило немає необхідності вторгатися, щоб зав'язати міцні відносини для подальшої співпраці з ним".

"Те, що Росії здалося, що їй потрібно ввести війська і показати всі ці порушення міжнародного права, означає меншу впливовість, а не більшу", - сказав Обама.

"Російські дії є проблемою. Вони не створюють першочергову загрозу для безпеки Сполучених Штатів. Я залишаюся набагато більш стурбованим щодо перспективи вибуху ядерної зброї в Манхеттені", - сказав Президент, підкресливши, що це стало причиною започаткування серії щорічних зустрічей на вищому рівні, спрямованих на підвищення безпеки фондів ядерного палива, придатного для виробництва зброї, довкола світу.

На цьому тижні на вже третьому по рахунку саміті в Гаазі, 35 країн погодилися дотримуватися набору міжнародних стандартів, що регламентують безпеку на ядерних об'єктах та прийняти міжнародні перевірки систем безпеки. Втім, Росія та Китай були серед 18 країн присутніх на саміті, що не підписали угоду - свідчення того, що бар'єри епохи старої холодної війни все ще збереглися та поглибилися через українську кризу. Китай зберігає нейтралітет стосовно анексії Криму Росією, утримавшись під час голосування в Раді Безпеки ООН і відмовляючись на запрошення заходу приєднатися до міжнародного осудження подібного кроку.

У своєму виступі в Гаазі Обама заявив, що він не думає, що керівництво Росії, яке стягнуло війська до східного кордону з Україною, вже прийняло рішення стосовно того, чи вторгатися в цю частину держави.

"Якщо вони залишаються на російській території, вони створюють ситуацію, що виглядає як спроба залякування, але Росія має  юридичне право мати свої війська на своїй землі. Я не думаю, що це завершена справа", - сказав президент. Він додав, що на його думку Москва "зробила серію припущень", і визначальним для цих припущень був спосіб, яким США і міжнародне співтовариство реагуватиме на дії Росії.

Він впевнено відхилив спробу Росії виправдати вторгнення і анексію Криму на підставі того, що носії російської мови опинилися в небезпеці і відхилив запропоноване Москвою порівняння з ситуацією в Косово, проголошення незалежності якого, після десяти років від початку сербського кампанії етнічних чисток етнічної албанської більшості, було визнане західними столицями.

"Не було жодних доказів того, що російськомовне населення було якимось чином в небезпеці", - сказав Обама. "Коли я чую про аналогію з Косово, де тисячі людей були масово знищені своїм урядом, то це порівняння зовсім не має сенсу. Мені здається, що дуже важливо для всіх бути чіткими і заперечити можливі виправдання потенційних дій Росії".

Президент визнав, що широке застосування санкцій на енергоносії, фінанси і сектор військового експорту щодо російської економіки, якими погрожує велика сімка на випадок подальшої територіального зазіхання Москви, також матиме вплив на Захід, але він пообіцяв, що наслідки для Росії будуть набагато гіршими.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин