загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Якщо пенсіонер працює...

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Працюючим пенсіонерам збережено можливість кожні два роки здійснювати перерахунок пенсії. Частина 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачає, що коли застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок її пенсії проводитиметься через кожні два роки.

При цьому якщо у ці два роки особа набула 24 місяці страхового стажу, за бажанням пенсіонера перерахунок може бути проведено із заробітної плати за період страхового стажу, зазначений в ч. 1 ст. 40 вищевказаного Закону.

Ст. 40 передбачає, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Водночас за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження ним довідки про заробітну плату первинними документами (ця норма діятиме до 1 січня 2016 року) або якщо страховий стаж такої особи, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, то для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будьякі 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв у роботі. Але при цьому буде застосовано показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення чи попереднього перерахунку пенсії.

Якщо пенсіонер, який продовжує працювати, після призначення чи попереднього перерахунку пенсії має менше, ніж 24 місяці страхового стажу, перерахунок буде здійснено не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, з урахуванням набутого страхового стажу після її призначення (перерахунку) і заробітної плати, з якої було призначено чи попередньо перераховано пенсію.

Якщо ж працюючий пенсіонер після призначення пенсії набув стажу, достатнього для обчислення пенсії в мінімальному розмірі, що вказано ч. 1 ст. 28 вказаного Закону (чоловіки – 35 років страхового стажу, жінки – 30), то за заявою пенсіонера проводиться відповідний перерахунок пенсії незалежно від того, скільки часу минуло після її призначення, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію. Ч. 1 ст. 28 передбачає, що мінімальна пенсія за віком за наявності в чоловіків 35, а в жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі визначеного законодавством прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2013 року – 949 грн.).

Звертаємо увагу на те, що перерахунок пенсії з урахуванням стажу не проводиться, якщо особа отримує пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», і якщо вона не досягла віку, визначеного ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Такій особі страховий стаж буде враховано, але лише після досягнення пенсійного віку, за умови, що особа працює не за спеціальністю.

Для проведення зазначених перерахунків, необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду з відповідною заявою, адже такі перерахунки проводяться лише на підставі поданої пенсіонером заяви.

Світлана КЛІТЧЕНКО

До списку новин