загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

3, 5 тисячі вінницьких пенсіонерів навчаються у центрі соціального обслуговування

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Три з половиною тисячі вінницьких пенсіонерів у минулому році скористалося послугами відділення соціально-побутової адаптації при Територіальному центрі соціального обслуговування. Люди освоювали комп’ютер, вивчали англійську мову, основи права, займалися рукоділлям, оздоровчою фізкультурою, відвідували театр, музеї, одним словом реалізовували себе. Все це – безкоштовно.

Відділення соціально-побутової адаптації було створено у січні минулого року. Тут обслуговують вінничан пенсійного та передпенсійного віку.

«Коли люди виходять на пенсію, вони не мають, де себе реалізувати, не знають, чим зайняти свій вільний час. А у нас вони мають змогу вести активний спосіб життя, розвиватися, пізнавати нове, проводити дозвілля, спілкуватися, знаходити друзів та навіть займатися доброчинністю. Кожен може знайти заняття для душі та реалізувати себе», – каже завідувач відділення соціально-побутової адаптації Надія Ніколаєва.

«До нас приходять як ті, хто щойно вийшов на пенсію, так і старші люди. Найстаршим підопічним у нас є 84-річний чоловік, який навчався на комп’ютерних курсах і особливо цікавився соціальними мережами. Також він займається у шахово-шашковому клубі. Кількість відвідувачів постійно зростає», – зазначила заступник директора Територіального центру соціального обслуговування у місті Вінниці Богдана Данчак.

З вересня минулого року в рамках відділення функціонує Університет Третього віку – заклад для людей пенсійного і передпенсійного віку. Найпопулярнішим факультетом цього університету є факультет комп’ютерної грамотності.

«Навчання комп’ютерної грамотності триває два з половиною місяці. Заняття проходять два рази в тиждень по дві години. Після закінчення курсів слухачі здають презентацію випускних робіт, після чого отримують сертифікати про проходження курсів. Тут пенсіонерів навчають азам користування комп’ютерами. До речі, велику зацікавленість викликає освоєння Інтернету, соціальних мереж. Серед іншого, слухачам дуже подобається спілкування через скайп з жителькою Америки, яка є уродженкою України, що є частиною нашого навчання», – розповідає соціальний педагог, психолог та викладач комп’ютерних курсів Леся Стрічук.

Також при відділенні діє факультет правової грамотності. Лекції веде юрист, крім того, він відповідає на всі запитання, які виникають у слухачів, надає юридичні консультації. Також є факультет вивчення англійської мови. В майбутньому планується відкриття й курсів інших іноземних мов. Є й факультет духовного розвитку, на заняття якого приходить священик. Він не лише проводить розповіді на різні теми, а й відповідає на питання.

У відділенні значна увага приділяється рукоділлю. Пенсіонери виготовляють ляльки-мотанки, займаються декупажем тощо. Вже не один раз влаштовували благодійні виставки-продаж виробів ручної роботи.

«Самі пенсіонери, які відвідують відділення, ініціюють різні майстер-класи, і ми підтримуємо їхні починання. Наприклад, жінка, яка ходила на комп’ютерні курси, навчає рукоділлю інших. Її заняття користуються популярністю», – каже Богдана Данчак.

У факультеті здорового способу життя викладають лекції оздоровчого характеру, проводять оздоровчу фізкультуру, релаксаційну гімнастику, ароматерапію, фітотерапію (фіто чай), займаються на природі.

«У нас підібрані програми відповідно до віку відвідувачів. Фізкультура направлена на оздоровлення повністю всього організму. Увага акцентується на дихальній системі, опорно-руховому апараті, м’язах тощо. У кабінеті, де проводяться заняття, є все необхідне: скакалки, гирі, м’ячі, килими тощо. Коли дозволяє погода, ми проводимо заняття у парку, на стадіоні. Перед тим, як записатися на фізкультуру, люди обов’язково приносять довідку про стан здоров’я, де зазначено, чи є протипоказання до занять. Перед кожним заняттям ми вимірюємо людям артеріальний тиск, якщо потрібно – рівень цукру в крові», – каже медсестра відділення Світла Сиченко.

У відділенні працює психолог, який проводить як індивідуальні, так і колективні консультації, тренінги. У відділенні працює шахово-шашковий клуб. Для культурного дозвілля пенсіонерів працівники відділу організовують для них походи у театр, музеї. І все це – безкоштовно. Також проводиться чимало. Відбуваються й творчі вечори, на яких люди читають свої вірші, грають на гітарі та діляться своїми хобі. Пенсіонери беруть участь у благодійних заходах, наприклад, відвідували дітей, які мають фізичні та розумові вади: привезли їм подарунки та зробили невеликий концерт.

Всі, хто хоче користуватися послугами відділення соціально-побутової адаптації при Територіальному центрі соціального обслуговування, можуть звертатись за адресою Соборна, 50, кімната 102. Довідки за телефоном:35-72-19.

До списку новин