загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українському олігархові, пов'язаному з Росією, пред'явлено звинувачення у США

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автор Ніл Мунші з Чікаго

Українському олігарху Дмитру Фірташу, що має тісні стосунки з Росією, у суді Чикаго було пред'явлено звинувачення у відмиванні грошей, рекеті і підкупі чиновників Індії, у зв'язку з, на думку багатьох, анексією Криму Росією.

Висновок обвинувачення вимагає конфіскації фактично всіх глобальних активів людини, яку вважають ключовим гравцем в російсько-українській газовій торгівлі. Він є колишнім партнером російського "Газпрому" по поставках природного газу в Україну та Європу і контролює більшу частину хімічної промисловості України через свою холдингову компанію Group DF.

Пан Фірташ, індійський народний депутат ПЗЧП Рамачандра Рао та четверо інших чоловіків були звинувачені за їх участь у фінансовій схемі дачі мінімум $ 18,5 млн. хабарів індійським чиновникам в обмін на ліцензії на розробку родовищ. Очікувалося, що гірничий проект приноситиме прибуток у більш ніж 500 млн. доларів США щорічно, зокрема завдяки реалізації сировини неназваній чиказькій компанії.

Пред'явлене звинувачення було подане засекреченим у червні 2013 року і оприлюднене в середу прокуратурою США в Чикаго. Пан Фірташ, один з найбагатших людей України, та інші фігуранти справи можуть отримати до 20 років в'язниці, якщо їх визнають винними за найбільш серйозними обвинуваченнями.

Управління Юстиції США вже заявило, що арешт не викликаний ситуацією в Україні. Але у своїй заяві у середу Роберт Шелтер-Джонс, заступник голови Group DF, безпосередньо поєднав ці два випадки.

"Звинувачення абсолютно неправдиві, - сказав він. - Це не випадковість, що Сполучені Штати намагаються домогтися екстрадиції у той момент, коли пан Фірташ є таким необхідним для економічної та політичної реконструкції України". З Фірташем не можна було відразу зв'язатися, проте зрозуміло, що він, пан Рао та інші фігуранти заперечують звинувачення, висунуті проти них.

Пред'явлене звинувачення має на меті конфіскувати у Фірташа всю його частку в Group DF і її активи, у тому числі 159 компанії, зареєстровані у 10 країнах, а також всі кошти на 41 банківському рахунку.

Захарій Фардон, прокурор США у північному окрузі штату Іллінойс, сказав, що США "буде використовувати всі інструменти та ресурси, які є в нашому розпоряджені, щоб гарантувати чесність глобальний бізнес-операцій, які включають в себе комерцію і в США".

Керівні органи США не назвали Чиказьку компанію, яка фігурує у висновках обвинувачення. Але Боінг, американська авіабудівна компанія зі штаб-квартирою в Чикаго, повідомив у заяві, що  в 2006 році ним було затверджено меморандум про взаєморозуміння з Bothli Trade AG, швейцарським філіалом Group DF, щодо техніко-економічного обгрунтування з досліджень можливостей пошуку джерел "титанової губки".

"Боїнг ніколи не виконував меморандум. І меморандум втратив чинність, - сказав Boeing, якого щоправда не обвинуватили в протиправних діях. - Ми ніколи не мали справ з Bothli, крім тієї діяльності, що пов'язана з МПВ".

Пан Фірташ був затриманий у Відні минулого місяця на вимогу влади США, в Україні в цьому вбачають у значній мірі спробу Вашингтону підсилити тиск на Володимира Путіна через російське вторгнення у Крим. Фірташа пізніше було звільнено під заставу у сумі € 125 м .

У заяві на сайті Group DF через тиждень після арешту пан Фірташ заявив про свою невинність. Він взяв на себе зобов'язання залишатися в Австрії до кінця процедури екстрадиції.

Деякі аналітики розглядають арешт, проведений буквально за кілька днів до моменту проголошення мешканцями Криму про приєднання до Росії, як прямий виклик Москві за її вторгнення, і ознаку того, що адміністрація Обами була серйозна стосовно своїх санкцій Путіну і його бізнес-союзникам.

У записці для інвесторів Тімоті Аш, аналітик з Standard Bank, висвітлив  "тісний зв'язок Фірташа з Росією в енергетичному секторі і, можливо, навіть з Путіном".

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин