загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як українці платитимуть за газ: нові тарифи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Національна комісія з регулювання енергетики визначилась з новими тарифами на газ для побутових споживачів.

Тож рахунки за травень українці отримають уже за новими тарифами, які на 40-60% вищі за попередні. Розмір тарифу, як і раніше, залежатиме від обсягу річного споживання газу. Для тих споживачів, які не мають лічильника, тариф буде в середньому на 10% вищим.

Власники квартир з центральним опаленням, які використовують газ лише для приготування їжі, платитимуть 1,182 гривень за кубометр, якщо мають лічильник, і 1,299 гривень, якщо лічильника нема.

Ті споживачі, які використовують не більше 2500 м3 газу на рік, платитимуть 1,089 грн. за кубометр (нині – 72,54 коп.) з лічильником, і 1,197 грн. без лічильника.

Якщо сім’я споживає від 2500 до 6000 м3 на рік, то для неї тариф буде 1,788 грн. з лічильником (нині – 1,098 грн.) та 1,965 без лічильника. Власник маєтку, на опалення якого йде понад 6000 кубометрів на рік, платитиме 3,645 грн. за кубометр (нині – 2,2482 грн.), або 4,011 грн. за кубометр, якщо лічильника нема. Це практично стільки ж, стільки з квітня платять за газ промислові споживачі.

Однак значного економічного ефекту від підвищення тарифів навряд чи варто очікувати. Адже через зростання тарифів збільшиться кількість сімей, які претендуватимуть на субсидії. Крім того, розповіла міністр соціальної політики Людмила Денисова, уряд запроваджує 100-відсоткову компенсацію підвищення тарифів для сімей, у яких доходи на одну особу не перевищують прожиткового мінімуму. З одного боку, захищати бідних – благородна справа. З іншого, не варто забувати, що ті, хто у нас офіційно є безробітним чи отримує мінімальну зарплату, насправді не завжди є бідними. Скажімо, у сфері ІТ, де працівники отримують понад тисячу доларів на місяць, більшість офіційно отримує “мінімалку”, решту – неофіційно.

І при такій системі сім’я з двох айтішників матиме компенсацію, а сім’я з двох вчителів, які отримують по дві тисячі гривень на місяць офіційно і більше нічого, — ні. Таким чином, по людях, які мають «білу» зарплату і платять податки, підвищення тарифів вдарить двічі. По-перше, вони таки платитимуть за вищими тарифами. По-друге, з їхніх податків ще й платитимуть компенсації “бідним”, які працюють неофіційно і податків не платять.

“У системі субсидій нічого нового не придумали. Пенсіонери, інваліди, ветерани мають субсидії, якщо рахунки за комунальні послуги перевищують 10% доходів, усі інші — якщо 15%. Тобто якщо ви маєте 1000 гривень зарплати, то більш як 150 гривень за комунальні послуги не платитимете, незалежно від того, який тариф, – каже народний депутат Павло Розенко. – Щодо офіційних і реальних доходів, то є ціла система соціальних інспекторів, які визначають фактичний рівень забезпеченості тієї чи іншої сім’ї. Якщо комісія визначить, що рівень витрат сім’ї перевищує її офіційні доходи, то субсидію вона не отримає”.

Ще один непродуманий момент — витрати газу. При призначенні субсидій має враховуватись і обсяг споживання газу. Адже якщо «субсидована» сім’я має просторий особняк і опалює абсолютно усі кімнати, їй не залежить на тому, скільки вона спалить, — все одно має субсидію. Тому вона ніколи не думатиме про те, що газ треба економити, а відкривати взимку навстіж вікна — ненормально. Скажімо, у центрі Львова у просторих квартирах мешкають пенсіонери, які здають кімнати квартирантам за чималі гроші. І палять свої “п’єци” цілими днями, бо все одно платять тільки 10% від пенсії...

“Люди мають розуміти, що економія газу при нашій енергетичній залежності від Росії - питання патріотизму. Насправді, утеплення будинку і енергоефективне обладнання не так вже й дорого обходиться. Однак держава мала б продумати якісь програми, які б стимулювали енергозбереження. Надавати знижки на встановлення енергоефективних котлів, гранти на утеплення будинків, пільгові кредити. Це те, про що держава мала б подбати в першу чергу”, – каже Павло Розенко.

Зіновія Воронович

До списку новин