загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зарплата в „конверті” – втрачена пенсія!

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На сьогодні легалізація виплати заробітної плати, офіційне оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівникамиважливий напрямок спільної роботи органів місцевого самоврядування та Пенсійного фонду України тому, що перерахування працедавцем з легальної заробітної плати громадян внесків до Пенсійного фонду забезпечує їх майбутню соціальну захищеність та своєчасні виплати пенсій пенсіонерам, надає громадянину соціальні гарантії такі, як: оплата лікарняних, допомога по вагітності та пологах, страхові виплати внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Але сьогодні, нажаль, відносини між роботодавцям та найманими працівниками не завжди відповідають нормам чинного законодавства.

Виплата заробітної плати у «конвертах» — це спосіб ухилення від сплати податку. Для держави це — недоотримання податків, а для працівника — в подальшому низький рівень пенсії та взагалі соціальних гарантій. У цій ситуації винні як роботодавець, так і працівник, який погоджується отримувати заробітну плату таким чином. Тому саме громадяни мають право стати на захист своїх прав, вимагаючи офіційного оформлення трудових відносин.

Щомісячно спеціалістами управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м. Одеси (далі — управління) проводиться аналіз нарахованого роботодавцями фонду оплати праці. З метою підвищення рівня заробітної плати інформація про платників, які нараховують заробітну плату своїм працівникам менше мінімальної, надається правоохоронним та контролюючим органам. До управління запрошуються керівники таких підприємств на співбесіду, проводиться роз'яснювальна робота.

Управління в черговий раз звертається до громадян – вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення на повний робочий день та виплату заробітної плати відповідно до законодавства – прозоро і чесно, не погоджуйтесь на неповну зайнятість та виплати у «конвертах». Пам’ятайте, що тільки нарахована та виплачена заробітна плата в розмірі законодавчо встановленого мінімуму дає право для врахування страхового стажу для призначенні (перерахунку) пенсії.

Застрахована особа, звернувшись з паспортом та ідентифікаційним номером в органи Пенсійного фонду за місцем проживання, може отримати дані про себе та всю інформацію із своєї особової картки. Хочу особливо звернути увагу застрахованих осіб, що у такий спосіб вони можуть здійснювати контроль за страхувальниками, перешкоджаючи їм приховувати заробітну плату особи, не нараховувати та не сплачувати за неї страхові внески – підкреслює начальник управління Анжеліка Рафаелівна Легеза.

Відповідально до цього питання мусять поставитися також самі роботодавці: не порушувати Закон, оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками. Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є грубим порушенням Законів України яка підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальність.

Працівники управління пояснюють: якщо раніше при розрахунку пенсії зараховувався загальний трудовий стаж, то зараз – страховий. Виникає питання – в чому ж відмінність цих понять? Якщо роботодавець не сплачує страхові внески до Пенсійного фонду за найманих працівників, або, якщо підприємство є боржником перед Пенсійним фондом, відповідно, стаж найманим працівникам підприємства буде зараховуватись лише за той період, за який сплачені страхові внески, при чому розмір їх повинен бути не менше мінімального страхового внеску в розрахунку за кожен відпрацьований місяць. Немає сплати страхових внесків — немає страхового стажу, а відповідно це впливає прямим чином й на розмір майбутньої пенсії. Тому потрібно думати і піклуватися про майбутню пенсію сьогодні.

Сплата страхових внесків до Пенсійного фонду – справа обов'язкова та відповідальна.

Не позбавляйте себе належного захисту у випадку непрацездатності та у старості, не перекладайте у майбутньому соціальну турботу про себе на сім’ю та рідних. Ставайте на захист своїх інтересів, адже про достойну пенсію необхідно подбати змолоду.

До списку новин