загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дефіцит грошей «лікують» скороченнями витрат

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Міністр фінансів Олександр Шлапак вважаєщо зменшення пільг надасть чималу економію держкоштів

Від попередніх урядів протягом 10 років країна накопичувала важкі економічні проблеми, й тепер владі та громадянам доведеться їх негайно розвязувати, туго затягуючи паски. Саме це стало основним лейтмотивом прес-конференції міністра фінансів України Олександра Шлапака, на яку гостинно були запрошені регіональні ЗМІ. І це зрозуміло, адже позицію уряду й заклик до населення на місцях триматися в цей скрутний час (коли започатковують непопулярні заходи, що б’ють по пересічних людях) обласні засоби масової інформації можуть донести швидко.

«Офіційний показник дефіциту бюджету, який було затверджено в січні 2014 року, становить 70,6 мільярда гривень. Зазначу, що уряд вчергове (що відбувалося останніми роками) завищив макроекономічні показники. Чим це насправді відображалося в реальному житті? Тим, що кошти не надходили до Пенсійного фонду. На рахунках у Держказначействі на папері були 29 мільярдів гривень, а на практиці — практично нічого. А в 2005—2007 роках усі ці кошти ретельно зберігалися на казначейських рахунках», — запевнив Олександр Шлапак.

Міністр вважає, що політика останніх років (починаючи з 2008-го) призвела до того, що держава утримує собі в збиток НАК «Нафтогаз України», і все це сталося через те, що в країні не було сформовано реальної ринкової ціни на блакитне паливо — воно повинно коштувати 4 тисячі гривень за кубометр. І від такої ціни мають формувати дотації на це паливо для незахищених верств населення.

«За нашими підрахунками, 4,5 мільйона сімей в Україні сплачуватимуть за блакитне паливо таку саму суму, як і раніше», — додав він.

Олександр Шлапак назвав цікаві цифри щодо економії на трудових ресурсах — ми повинні скоротити на 50% кількість державних службовців. Також на часі істотне зменшення кількості прокурорів та суддів. Так, якщо в розвинених країнах на 100 тисяч населення припадає троє-п’ятеро прокурорів, то в Україні — цілих 10. Якщо скоротити чисельність прокурорів на 4525 осіб, як планує уряд, можлива економія становитиме 271 мільйон гривень щороку, починаючи з 2015-го. Треба погодитися, що це чимала цифра.

Ще одна категорія громадян, яка тисне на бюджет і «з’їдає» чимало державних коштів, — пільговики. За словами міністра, їх в Україні просто сила-силенна, понад 30% усього населення. Для прикладу, в сусідній Росії пільги від держави мають лише 3% громадян.

Журналісти не забарилися з питаннями до міністра, чимало з них були вельми цікавими. Так, представник ЗМІ із Житомирщини підтримав Олександра Шлапака у вирішенні питання скорочення великої армії пільговиків і попросив його відповісти, як він бачить таке скорочення. «Уявімо — ви зараз міністр економіки, а я представник преси. Дайте відповідь на це запитання мені тепер», — запропонував головний фінансист країни. На це журналіст дав таку пораду: «В обласному центрі люди по кілька разів на день (і багато пільговиків також) користуються громадським транспортом. А в селах і селищах — два або менше разів на тиждень. Може, слід саме в цьому напрямку щось подумати?» Міністр відповів, що справді треба щось із цим робити.

Таким чином, влада спілкується з громадою, і відчувається зворотний зв’язок. Може, саме за таких умов навіть при жорсткій економії ми досягнемо в подальшому значних перемог.

До списку новин