загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поки українці вигадують, як уникнути податків на депозити, банкам прогнозують ще глибшу кризу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ТСН.ua дізнавався, як відреагують вкладники та банківська система на нові побори з клієнтів фінустанов.

З першого липня всі пасивні доходи українців обкладатимуть податком. Такі заходи передбачають так звані антикризові закони, прийняті 27 березня Верховною Радою. До пасивних віднесли всі види доходів по депозитах, цінних паперах, роялті та доходи від оренди майна, інші надходження, які платник податків одержує не за основним місцем роботи у вигляді заробітної плати. Також даний закон розширює коло можливостей контролюючих органів - наприклад, податківці отримають спрощений доступ до інформації про депозити населення в банках - документ знімає обмеження на отримання інформації, що містить банківську таємницю.

Зокрема, з першого дня літа будуть обкладатися 15%-м податком доходи по депозитах, якщо сума перевищує 17 прожиткових мінімумів - 20 706 гривень; 20%-м податком, якщо сума перевищує 248 472 гривень (від 204 прожиткових мінімумів), та 25%-м при доходах з депозиту від 482 238 грн (від 396 прожиткових мінімумів).

Змусити поділитися

Таким новинам українці зовсім не зраділи. Адже як мінімум 30% населення нашої країни потрапляють під податок 15%. Це депозити у сумі 100-130 тисяч гривень - при  банківських ставках у гривні - вони можуть приносити дохід більше 20 тисяч гривень на рік.

"Знайшли, кого обкладати податком. За 100 тисяч гривень навіть машини нормальної не купиш, і на житло  в населеному пункті, де є можливість знайти роботу і є соціальна інфраструктура, не вистачить. Нас штовхають за межі бідності", - обурюється Віктор Філліпов, харків'янин.

"У мене на рахунку 140 тисяч гривень - депозит відкритий на рік - під 20 % річних, з виплатою відсотків в кінці терміну. Я повинна на цьому заробити 21 тисячі гривень, але з урахуванням 15%-го податку я отримаю 17850 грн, тобто більше трьох тисяч я подарую державі, а вона мені що в замін? Навіть гарантувати повернення вкладів, як показала криза 2008 року, не може", - дивується киянка Аліна Гриневич.

"Ми збирали на машину, але через те, що зберігали депозит у гривні, ми вже втратили солідну суму. А тут ще й податок вводять. Про купівлю можна забути, курс долара та нові податки відкинули нас від нашої мети на два роки", - журиться Денис Федорук, житель м. Українка Київської області.

"Вводити податки в умовах, коли продовжується відтік депозитів, а політична ситуація не дійшла до повної стабілізації, - велика помилка... Крім того, зараз це соціально несправедливо. Очікується інфляція 12-15%", - розповів ТСН.ua один з екс-заступників голови НБУ. На його думку, з введенням таких заходів потрібно почекати до політичної та фінансової стабілізації, консолідації банківської системи та зниження інфляції та девальвації.

Однак, справа не лише в новому зборі, але й додатковому часі, який доведеться вишукати вкладникам банків. "Банки не будуть утримувати податки. Ви повинні самі піти в податкову, заповнити декларацію і вам порахують, яку суму ви повинні будете сплатити як податки", - пояснює юрист Лев Пащенко. 

Зрозуміло, такі перспективи не радують українців. І вихід з цієї ситуації вони вже почали шукати. Аліна Гриневич планує свій депозит розділити на дві частини , і покласти одну частину на рахунок своєї мами-пенсіонерки. Інші співрозмовники ТСН.ua збираються перевести гривневий депозит в доларовий. "Там процентна ставка в рази менше, 21 тисяча гривень доходів по депозиту не набіжить, а от на різниці курсів виграти можна.  Та й в доларі все ж зберігати вигідніше", - міркує один із співрозмовників ТСН.ua.

Замкнуте коло

Рішуче виступають проти ініціативи уряду й представники банківського сектора України.

"Податки можуть підстьобнути українців шукати варіанти, як піти від таких зборів: переводити гривневі депозити в тверді валюти, або навіть просто забрати свої вклади з банків", - говорить Андрій Новак, економіст.

Це погано для фінсектора, адже починаючи з кінця минулого року через курс валют, політичну ситуацію в країні та постійні "страшилки" уряду про різні нові збори та податки банкіри спостерігають відтік грошей.

Відзначимо, загальний відтік ресурсів з банківської системи з початку року вже склав 15% всіх рахунків - близько 100 млрд грн. Найбільший відтік припав на 18-20 лютого, коли в Києві відбувалися найгостріші протистояння. Тоді, за словами глави Нацбанку Степана Кубіва, система втратила майже 30 млдр гривень.

"Це критично для фінсектора. Якщо відтік депозитів ще продовжиться, банківська система може завалитися", - вважає Андрій Новак.

Щоб повернути вкладників, банкіри готові йти на все, навіть на підвищення і без того високих ставок по депозитах. Вже зараз більшість банків пропонують розмістити річний гривневий вклад під більш ніж під 20% річних, в євро під 7,15%, а в доларах -  8,3% річних. Але як довго зможуть фінансисти пропонувати ринку такі високі ставки? Експерти переконані, у банків залишилося не так багато часу і резервів.

"Поки банкіри намагаються залучити клієнтів, але незабаром будуть знижувати ставки по депозитах. Адже їм теж потрібно розплачуватися за своїми зобов'язаннями", - пояснює Андрій Новак.

Не виграє і держава на нових податках. Принаймні цього року - адже підсумки в податковій за кількістю зборів з пасивних доходів громадян зможуть підвести тільки в кінці року. Та й не факт, що підсумкова сума від таких податків порадує чиновників - судячи з настроїв, українці мають намір мінімізувати ризики щодо додаткового оподаткування.

На думку Віталія Хомутинника, голови парламентського комітету Верховної Ради з питань митної та податкової політики, такі методи приведуть лише до тінізації пасивних доходів, а програє в результаті держбюджет.

Світлана Єрьоміна

До списку новин