загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Побоювання газової війни через відмову України платити за підвищеними тарифами, встановленими російською фірмою

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Проросійські протестувальники проходять по колючому дроті під час атаки будівлі обласної адміністрації в Донецьку. Фотографії: Stringer/REUTERSДиспут розпочався у той час, коли ситуація у східній Україні все ще залишається напруженою, а проросійські мітингувальники штурмують урядові будівлі

Перспектива нової газової війни між Росією та Україною стала актуальною на вихідних, оскільки уряд у Києві заявив, що відмовляється платити за газ по нових, завищених цінах, встановлених "Газпромом" минулого тижня. Диспут розпочався у той час, коли напруженість у східній Україні залишається високою та проросійські мітингувальники штурмують урядові будівлі.

У Києві тимчасовий прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив Кабміну на минулих вихідних, що нова ціна на газ несправедлива і Україна не платитиме по ній.

"Росія не зуміла захопити Україну шляхом проведення воєнної агресії, тому тепер вона здійснює план тиску і захоплення України шляхом газової та економічної агресії", - сказав Яценюк. Він заявив, що Україна буде продовжувати купувати газ за "прийнятною ціною" по $268 (£162) за 1000 кубометрів.

Минулого тижня Росія оголосила про два послідовних подорожчання ціни на газ для України, підвищивши ціну до $485.50. Незрозуміло, що Росія буде робити, якщо Україна відмовиться платити за новою ціною, але в минулому вона вже вимикала постачання. Минулого тижня генеральний директор ВАТ "Газпром" Олексій Міллер виступив на телебаченні, пояснивши, чому Росія підвищила ціни на газ, та зазначивши, що частину знижок було запроваджено, коли Росія розширила свої позики для України у грудні минулого року в рамках пакету, який було надано колишньому президенту Віктору Януковичу за відмову від підпису угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

"Знижка була надана з умовою, що Україна заплатить всі свої борги і виплачуватиме 100% сум за поточні поставки, і було чітко зазначено, що якщо цього не відбуватиметься, то знижку буде скасовано у другому кварталі 2014 року", - сказав Міллер. Він підкреслив, що Газпром "не отримав жодного долара" платежів за поставки у березні, таким чином знижка була автоматично скасована.

Також Міллер повідомив про те, що Україна вже отримала величезні заощадження на газ завдяки домовленості про пролонгацію так званих Харківських угод, за якими Росія зберегла за собою право базувати Чорноморський флот РФ у Криму.

Угода, підписана в 2010 році, продовжила договір оренди з 2017 до 2042 року, але оскільки Крим був приєднаний до Росії, то угоди були скасовані Володимиром Путіним. Міллер зазначив, що дешева ціна на газ була "попередньою знижкоюм за майбутню оренду, яка зараз вже недоречна, а це означає, що Україна вже накопичила борг у розмірі більше $11 млрд. за дешевий газ, який слід повернути. Україна стверджує, що винна Росії $2,2 млрд і планує розрахуватися зі своїми боргами.

Ціни на газ вже давно були болючим питанням у стосунках між Росією та Україною, а Європа звинувачувала Росію за використання енергоносіїв у якості політичної зброї. Перед цим Росія перекривала  Україні газ вже двічі, в 2006 і 2009-му роках. У першому протистоянні Газпром звинуватив Україну у викачуванні транзитного газу, що був призначений для ЄС, для обслуговування своїх внутрішніх потреб, у той час як у 2009 році газ був повністю відрізаний, залишивши ринки ЄС без газу посеред зими.

Перспектива нового відключення газу спричинила занепокоєння по ринках, хоча можливі наслідки для решти Європи зараз є менш суворими. "З 2009 року були побудовані нові альтернативні маршрути для російського газу до ЄС в обхід України, який зараз транспортує приблизно 50% російського газу, у порівнянні з 85% у 2000 році та 95% в середині 1990-х років, - сказав Ліліт Геворджіан, старший економіст компанії IHS Global Insight. - Більше того, у зв'язку з м'якою зимою, ЄС накопичив достатньо запасів газу, щоб пережити будь-які збої".

Крім того, пік сезону для споживання газу вже пройшов, мається на увазі, Європа не зіткнеться з небезпекою зустрітися з холодною погодою без відповідного газопостачання. "Газпром" також намагається не зіпсувати свій імідж як надійного постачальника, незалежно від того, які цілі переслідує Кремль.

"Все ж, якщо Україні газ все-таки відріжуть, то очікується, що ринки товарів широкого вжитку відреагують негативно", - каже Геворджіан.

З моменту приєднання Криму, через концентрацією військ на кордоні та повторення офіційних заяв про захист прав російськомовних мешканців в областях виникли побоювання щодо подальшого просування Росії на схід України.

У неділю проросійський натовп у Луганській, Донецькій та Харківській областях оточили і провели штурм урядових будівель, розвіюючи російськими прапорами. Дехто з них вимагає від Києва більше автономії, у той час як інші підтримують приєднання у стилі Криму. Київ говорить, що хвилювання підбурюються Москвою, та переважна більшість тих, що проживають в областях, не вітають російське вторгнення.

Дипломатичні відносини між Україною та Росією лишаються напруженими, кожна з задіяних країн звинувачує іншу в тероризмі за підтримки держави. Тимчасовий уряд України, не надавши якихось доказів, заявив, що російські спецпризначенці були задіяні у стрільбі, що залишила у Києві в лютому більше ніж 100 чоловік вбитими.

Росія тим часом повідомила, що було затримано групу українців за планування терористичних атак, запланованих службою безпеки України.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин