загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Індексація, перерахунки пенсій та переведення з одного виду пенсії на інший

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

 

І. Індексація пенсій

Пенсії, призначені за Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, індексуються відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення.

ІІ. Підвищення пенсій з 1 березня

у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески

(ч.2 ст.42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування")

Крім індексації пенсії, що проводиться відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення, щороку починаючи з 1 березня поточного року у разі, якщо середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за минулий рік зросла, здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій із застосуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, підвищеної на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком, але не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Розмір та порядок такого підвищення пенсії визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.10.2013 №795 затверджено Порядок перерахунку пенсій відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, який визначає  механізм перерахунку пенсій у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески.

До стабілізації економічної ситуації в країні дію ч.2 ст.42 Закону зупинено відповідно до р. ІІІ Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 №1166-VІІ.

ІІІ. Підвищення пенсій непрацюючим пенсіонерам

у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом

У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (крім пенсіонерів, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму.

Пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, який встановлений на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

ІV. Перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії

Підстави для проведенняперерахунку пенсії

За наявності у пенсіонера не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. У цьому випадку враховується  заробітна плата (дохід), з якої обчислена пенсія або за бажанням пенсіонера враховуєтеся заробіток за весь період страхового  стажу починаючи з 01.07.2000 або за будь-які 60 календарних  місяців  страхового  стажу  підряд  до   1   липня 2000  року  незалежно  від  перерв та весь період страхового  стажу починаючи з 01.07.2000. В будь-якому разі заробітна плата визначатиметься із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Якщо пенсіонер,  який  продовжував  працювати,  набув  стажу, достатнього  для  обчислення  пенсії  відповідно до частини першої статті 28 цього Закону (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років),  за його  заявою  проводиться  відповідний перерахунок  пенсії незалежно від того, скільки часу минуло після призначення  (попереднього  перерахунку)  пенсії,  з   урахуванням заробітної  плати,  з  якої  призначено  (попередньо перераховано) пенсію.

Строки перерахунку пенсії

Пенсія перераховується  з першого числа місяця,  в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами  подано  ним до  15  числа включно,  і з першого числа наступного місяця,  якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.

V. Окремі особливості перерахунку пенсій по стажу

Право на проведення перерахунку з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсій  не  поширюється  на  пенсіонерів,  яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України "Про пенсійне забезпечення"

Для  осіб,  яким пенсія призначена до набрання чинності Законом  України  "Про  заходи  щодо  законодавчого   забезпечення реформування пенсійної системи" (до 01.10.2011), крім тих, яким після набрання чинності  зазначеним  Законом  здійснювався перерахунок пенсії  з  урахуванням  заробітної  плати  за  періоди страхового  стажу  після  призначення  (попереднього  перерахунку) пенсії:

мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу;

збільшення пенсії встановлюється за кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам.

VІ. Переведення  з одного виду пенсії на інший

Умови

Особі,  яка  має  одночасно право на різні види пенсії (за віком,  по  інвалідності,  у  зв'язку  з  втратою   годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

Порядок  переведення з одного виду пенсії на інший

Переведення  з одного виду пенсії на інший здійснюється на  підставі  документів  про  страховий  стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в  пенсійній  справі,  а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

При переведенні  з  одного  виду  пенсії на інший за бажанням особи  може  враховуватися  заробітна  плата  (дохід)  за весь період страхового  стажу починаючи з 01.07.2000 або за будь-які 60 календарних  місяців  страхового  стажу  підряд  до   1   липня 2000  року  незалежно  від  перерв та весь період страхового  стажу починаючи з 01.07.2000. При цьому застосовується  показник  середньої  заробітної  плати (доходу),  який  враховувався  під  час  призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Якщо особа   після   призначення   пенсії   по інвалідності продовжувала  працювати  та набула не менш як 24 місяці страхового стажу  після призначення   (попереднього   перерахунку)   пенсії незалежно від перерв у роботі,  при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за вікомзастосовується  середня  заробітна  плата (дохід) в середньому на одну застраховану  особу  в цілому по Україні за календарний рік, що передує року звернення за  переведенням з одного виду пенсії на інший  пенсії.

Строки

Переведення  з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви з усіма необхідними документами

До списку новин