загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Стали відомі плани Кабміну з реформування економіки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У відомстві Павла Шеремети вже написаний проект урядового прогнозу

Кабмін уже почав роботу з формування державного бюджету на 2015-2017 роки, при цьому найбільша увага приділяється перспективам на наступний рік, пише Forbes.ua. Так, вдалося ознайомитися з Проектом прогнозу розвитку української економіки на 2015 рік, підготовленим профільним міністерством.

Прогноз містить у собі два сценарії - базовий і цільовий. Базовий сценарій передбачає найбільш ймовірний розвиток економічної ситуації, а цільовий - орієнтований на більш оптимістичні перспективи.

У документі наголошується, що формування кожного з сценаріїв враховує вплив як зовнішніх, так і внутрішніх політичних та економічних факторів. Серед зовнішніх факторів основна роль відведена Європейському Союзу, а в якості інструментарію визначено Угода про асоціацію України та ЄС.

Частина сценарію, яка охоплює внутрішні фактори, значно ширше. Так, у наступні кілька років в Кабміні планують знизити податкове навантаження: з 2016 року податок на прибуток може скласти 17 %, а з 2017 року - 16 %, а ставку ПДВ з 2016 року в міністерстві планують зменшити до 17%.

Крім того, із метою зниження ризиків, Мінекономіки пропонує Мінфіну, зокрема, відмовитися від випуску держоблігацій по внутрішній позиці, номінованій в іноземній валюті. Також у відомстві Павла Шеремети пропонують збільшити питому вагу більш "довгих" боргових інструментів.

Реалізація боргової політики тісно пов'язана з валютним курсом. У Проекті прогнозу передбачено встановлення офіційного курсу гривні до долара США на підставі котирування на міжбанківському ринку і в коридорі + / -5 %.

При цьому, із метою здешевлення кредитних ресурсів і стимулювання економіки, запропоновано знизити ставку рефінансування НБУ до рівня 4-5%, а маржу для комерційних банків обмежити трьома відсотками.

Основною метою соціальної політики є досягнення встановленого рівня прожиткового мінімуму до його фактичного значення. Водночас, у 2015 році передбачається зниження рівня оподаткування фонду оплати праці, що в кінцевому підсумку дозволить зменшити тіньову складову при виплаті зарплати.

За поточним сценарієм щорічно в державному бюджеті буде передбачено фінансування витрат розвитку, обсяг яких може становити не менше 4 % від ВВП, а за цільовим сценарієм - не менше 5% від ВВП. При цьому термін окупності проектів розвитку не повинен перевищувати 7 років.

Обидва сценарії розвитку економіки припускають ініціювання не менше 5-6 нових проектів, які профінансують Міжнародні фінансові організації. Влада декларує, що вибірка коштів за цими проектами буде високою.

Отримує перспективу виконання плану приватизації за рахунок продажу підприємств з постачання енергоносіїв та тепло-генеруючих підприємств, що, відповідно, може зменшити дефіцит державного бюджету. До речі, згідно з планом міністерства, дефіцит держбюджету може бути скорочений з 4,5% від ВВП в 2014 році, до 2,5% в 2016 році і до 2,0% від ВВП - в 2017 році.

Тарифна політика буде зорієнтована на приведення цін до економічно обгрунтованого рівня, а також на ліквідацію перехресного субсидування і зростання в ціні інноваційної складової.

Економіка України за прогнозами уряду почне своє зростання вже в 2015 році. Цього року уряд планує провести неприємні реформи для подолання кризи.

До списку новин