загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Владу віддадуть громадам

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Влада зробить усе для того, щоб українці незалежно від регіону їхнього проживання могли впливати на прийняття рішень як на місцевому, так і на центральному рівні. Про це, відкриваючи засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань підготовки законопроекту про внесення змін до Конституції України, заявив Голова Верховної Ради, виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов. Він висловив сподівання, що під час роботи комісії вдасться вийти на таку концепцію конституційних змін, яка буде сприйнята суспільством. А щоб зрозуміти, чи сприймається вона українським суспільством, Олександр Турчинов закликав провести її широке обговорення у регіонах.

Нова Конституція  для стійкості держави

Спікер парламенту наголосив, що нині стоїть завдання не тільки реформування місцевого самоврядування, але й підготовки змін до Основного Закону. «Змінами до Конституції ми повинні відновити і побудувати збалансовану владу, яка зможе витримати будь-які іспити та проблеми», — заявив він.

Олександр Турчинов нагадав, що підписав указ, у якому чітко зроблено акцент на завданнях, які найближчим часом Верховна Рада має реалізувати разом із урядом у частині реформи місцевого самоврядування.

«Ми повинні думати про те, щоб виконавча влада, яка займатиметься соціально-економічними питаннями в регіонах, формувалася не в Києві, а в самих регіонах», — наголосив Голова Верховної Ради. Водночас він підкреслив, що відповідальність за рішення так само мають нести безпосередньо регіони. «Саме така збалансована модель побудови влади забезпечить консолідацію та стійкість нашої держави до будь-яких випробувань», — сказав він, додавши, що агресія проти України має на меті перешкодити здійсненню цього.

Зміни чекають  і на бюджетну систему

Представляючи концепцію місцевого самоврядування, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк зазначив, що вона передбачає низку ключових моментів, які повинні бути відображені в Конституції.

«Перше — це передача реальної влади громадам, — говорить глава уряду. — Це означає ліквідацію таких інституцій, як обласні, районні державні адміністрації, і передачу функцій, які їм належали, виконавчим комітетам, що повинні обиратися громадами. Друге: на наше переконання, органи прокуратури повинні бути позбавлені функції загального нагляду, а нагляд за додержанням законодавства на відповідних територіях має здійснюватися окремими представництвами, які повинні призначатися безпосередньо інститутом президентства.

Ми вважаємо за необхідне не просто змінити Конституцію, а й змінити бюджетні, податкові підходи при формуванні місцевого самоврядування. Потрібна зміна підходів до наділення не тільки повноваженнями, а й фінансовим ресурсом органів місцевого самоврядування та територіальних громад. У першу чергу необхідно змінити Бюджетний кодекс, і такий проект Бюджетного кодексу вже був внесений. До речі, він вносився тоді урядом Юлії Тимошенко».

Кабінет Міністрів також ініціює розробку Податкового кодексу. На думку Прем’єр-міністра, він повинен бути розроблений у поточному році та прийнятий уже в наступному. «Це потрібно зробити для того, щоб 2016 року у нас була кардинально змінена податкова система, яка б передбачала зменшення кількості податків та розширення бази оподаткування. Зокрема, вона має передбачати скорочення процедури адміністрування податків, а також надання права органам місцевого самоврядування чітко адмініструвати ті податки, які безпосередньо зараховуються до кошику доходів місцевого самоврядування», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Прем’єр також зазначив, що під час проведення реформи місцевого самоврядування українська влада захищатиме права національних меншин і російськомовного населення, а також права кожної території країни.

«На жаль, ті терористи, які перебувають сьогодні на сході України, вийшли не за права донеччан, луганчан чи якоїсь іншої області. Вони вийшли з однією метою — розколоти країну й українську державність», — додав він.

Арсеній Яценюк закликав усі політичні сили об’єднатися для прийняття змін до Конституції, прийняття оновлених Бюджетного та Податкового кодексів, для того, щоб передати повноваження і фінансові ресурси регіонам, зменшити вплив апарату центральної влади на місцеве самоврядування, аби тим самим дати можливість кожному громадянину України впливати як на центральну, так і на місцеву владу.

Відповідальність посилиться

Віце-прем’єр Володимир Гройсман, який відповідає в уряді за регіональну політику, в свою чергу назвав п’ять кроків уряду щодо реалізації концепції реформи місцевого самоврядування: визначення територіальної основи органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування різних рівнів, розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, визначення по кожному рівню органів влади необхідного обсягу ресурсів і встановлення відповідальності органів місцевого самоврядування перед виборцями та державою.

«Ми передбачаємо три рівні повноважень на місцях. Місто — селище — це означає, що селищні громади будуть наділені максимальною компетенцією для виконання своїх функцій. Це розвиток інфраструктури, транспортної системи та житлово-комунального господарства, охорона здоров’я відповідно до свого рівня», — сказав віце-прем’єр.

При цьому заплановано створення муніципальної міліції, яка відповідатиме за підтримання громадського порядку на території. Муніципальна міліція здійснюватиме патрулювання спільно з правоохоронцями, але вона не буде займатися кримінальним блоком та розслідувати злочини. Фінансування на утримання муніципальної міліції забезпечать місцеві бюджети.

За словами Володимира Гройсмана, наступний — районний рівень — передбачає утримання об’єктів спільної власності територіальних громад, транспортної інфраструктури районного значення, забезпечення вторинної медичної допомоги та навчання дітей у школах-інтернатах загального профілю.

Влада регіонального рівня в свою чергу дбатиме про розвиток культури, спорту і туризму, утримання об’єктів спільної власності територіальних громад регіону, транспортної інфраструктури регіонального значення тощо.

«Планування регіонального розвитку — це головна та визначальна функція регіонального рівня виконавчої влади, — зазначив віце-прем’єр. — Оскільки сьогодні зваженою регіональною політикою на рівні територій ніхто не займається, тому ми і маємо депресивні райони в тій чи іншій області».

Він додав, що планується реформування й податкової системи для збільшення доходів у місцеві бюджети. За територіальними громадами закріплять частину податків, які сплачують на їхній території і нині йдуть у держбюджет. Серед них — частина податку на прибуток підприємств, частина прибуткового податку з громадян. «Це дасть змогу розвиватися регіонам і бути включеними в процес економічного зростання: це і зростання заробітної плати, і поліпшення медицини та інфраструктури», — сказав Володимир Гройсман.

Підсумком реформи місцевого самоврядування має стати посилення ролі громад та економічна незалежність регіонів.

Гройсман також додав, що вже тепер спільно з Міністерством юстиції уряд розробляє реформу про передачу частини адмінпослуг на місця. «Спільно з Міністерством юстиції уряд розробляє реформу, яка допоможе передати частину адміністративних послуг для виконання на місцях. Це значно полегшить отримання таких послуг пересічними громадянами», — резюмував він.

Тетяна БОДНЯ

До списку новин