загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україна запускає "поступову" операцію, її діяльність обмежена

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автори: Габріела башинська і Томас Гров

(Reuters) - Українські сили розпочали у вівторок "спецоперацію" проти бойовиків-сепаратистів на території російськомовного сходу, як про це повідомляють представники органів влади, хоча, попри висадку повітряно-десантних військ, їх дії були обмежені.

Солдати висадились із двох вертольотів на аеродромі у Краматорську, на якому журналісти перед цим чули постріли, очевидно, з цієї причини літак ВПС не міг здійснити посадку. Через вороже ставлення цивільних місцевих мешканців до солдатів, коли вони залишали табір, їх було відізвано у казарми.

У Києві виконуючий обов'язки Президента Олександр Турчинов оголосив про таку необхідну перемогу над проросійськими сепаратистами, заявивши, що авіабазу "звільнено". Але там не було жодних ознак присутності бойовиків.

Старший український офіцер повідомив неозброєному натовпу, що він прибув з метою керувати "антитерористичною операцією", про початок якої Турчинов повідомив у цей же день, після того, як минуло вже більше тижня з моменту завершення граничних термінів, наданих Києвом озброєним промосковським активістам на звільнення громадських будівель у 10 пунктах на сході.

Але ввечері після бійки з декількома учасниками груп, що скандували ворожі лозунги проти нової української влади, тримаючи при цьому російські прапори, українські війська відступили.

Державна служба безпеки України заявила, що "антитерористична операція проти сепаратистів також була розпочата у сусідньому місті Слов'янськ, але не було засвідчено жодних доказів будь-якої активності.

Тим не менше, висловлена Києвом рішучість у боротьбі з бойовиками, які, на думку уряду, є організовані Кремлем, ініціювала загострення найгіршої з часів холодної війни кризи між Сходом та Заходом.

Як повідомляє російське агентство Ітар-ТАСС, Президент Росії Володимир Путін, який, на думку західних дипломатів, переслідує мету заново поширити вплив Москви на країни, що колись належали до Радянського Союзу і далі за їх межі, під час розмови по телефону з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель заявив, що "різке загострення конфлікту ставить країну, по суті, на межу громадянської війни".

Це протистояння спричинило побоювання на Заході і в Києві, що слідом за анексією Криму, яка відбулася минулого місяця як відповідь на зміщення після тривалих акцій протестів промосковського президента Віктора Януковича, Росія може розпочати військове втручання задля "захисту" російськомовного населення у Східній Україні.

Міністерство закордонних справ РФ заявило, що "глибоко стурбоване" тим, що вони називають повідомленнями про загиблих у Східній Україні, хоча незрозуміло, чи будь-які з цих випадків взагалі мали місце.

Прес-секретар президента США Барака Обами сказав, що уряд України зобов'язаний відреагувати на "провокації" на сході, але Вашингтон не розглядає можливості відправлення до Києва зброї.

У Білому домі заявили, що США "серйозно подумують" про розширення санкцій, запроваджених після анексії Криму, хоча Державний департамент зазначив, що такий крок навряд чи можливий перед зустріччю у четвер у Женеві, на якій США, ЄС і українські високопосадовці спробують переконати Росію розрядити обстановку.

Падіння акцій

 

Повідомлення про військові дії у східній Україні викликали різке падіння цін на акції та зниженням головного індексу Москви на майже 3 відсотки.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв дав подіям похмуру оцінку, мабуть, маючи на увазі смерть як мінімум двох людей, коли в неділю Київ безуспішно намагався повернути контроль над Слов'янськом, що знаходиться 150 км (90 миль) від російського кордону.

"Кров у черговий раз пролилась в Україні. Країна на межі громадянської війни", - сказав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Путін повідомив Генеральному секретарю ООН Бан Гі-муну, що дії України на Сході є "антиконституційними". Заява Кремля, цитуючи його слова, гласила, що він очікує, що ООН і світові держави висловлять "однозначне засудження" дій Києва.

Турчинов сказав, що спецоперація, про яку він уперше повідомив у неділю, знаходиться у фазі виконання після кількох днів затримки з її реалізацією.

"Антитерористична операція розпочалася вночі на півночі Донецької області. Вона буде проводитись у кілька етапів, відповідально і розважливо", - сказав він у парламенті. "Я ще раз підкреслюю: метою цих операцій є захист громадян України".

Як мінімум 15 бронетранспортерів із зображенням прапора України було припарковано на узбіччі дороги приблизно 50 км (30 миль) на північ від Слов'янська, як стверджують очевидці.

Українські військовослужбовці у камуфляжі з автоматичною зброєю і бойовими гранатометами розташувалися поруч, тут же при дорозі вертоліт і кілька автобусів з офіцерами МВС.

У самому Слов'янську сепаратисти захопили місцевий відділ міліції і державної служби безпеки.

БАРИКАДИ

Близько десятка цивільних розташувалися вздовж барикад з шин та дерев'яних ящиків поблизу відділення міліції. Офіс мера охороняло орієнтовно десяток озброєних козаків, які стверджують, що є нащадками жандармів часів царизму. Магазини працювали у звичайному режимі, а постачання хліба здійснювалось згідно плану.

У Києві розлючений натовп побив радикального проросійського кандидата, що балотується на вибори у президенти України, які заплановані на наступний місяць.

Москва звинувачує Київ у провокуванні кризи через ігнорування прав російськомовних громадян і пообіцяла захистити останніх від нападів. Росія також наголошує на наявності крайніх правих націоналістів серед нових керівників держави.

Втім, у доповіді Організації Об'єднаних Націй у вівторок було висловлено сумнів щодо того, що російськомовне населення України знаходиться у серйозній небезпеці, у тому числі й у Криму, який проголосував за приєднання його території до Росії після того, як військові сили Москви здобули контроль над чорноморським півостровом.

"Хоча деякі атаки на громади етнічних росіян і мали місце, але вони не є систематичними або розповсюдженими", - йдеться у доповіді Управління ООН з прав людини..

Росія назвала цей звіт одностороннім, політизованим і, очевидно, сфальсифікованим.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен звинуватив Москву у причетності до повстань. "Зрозуміло, що російська рука долучилася до цього", - сказав він журналістам.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров спростував інформацію про те, що Москва розбурхує сепаратизм на сході і південному сході держави у якості можливої прелюдії до ситуації, подібної до анексії Криму. "Україна поширює брехню про те, що Росія стоїть за подіями на південному-сході", - сказав Лавров під час візиту до Китаю.

Москва вимагає конституційних змін в Україні, з метою надання більших повноважень російськомовним регіонам, де знаходиться більшість важкої промисловості країни, у той час як сепаратисти вимагають проведення референдуму про відокремлення у кримському стилі.

Київ виступає проти будь-чого, що може призвести до поділу країни на частини. Але, намагаючись послабити вимоги повстанців, Турчинов пообіцяв у перспективі проведення всеукраїнського референдуму щодо майбутнього української держави.

ЗВОРОТНИЙ ПОТІК

Криза також викликала побоювання, що Москва може вимкнути поставки газу до Києва, зриваючи тим самим постачання до країн Європейського Союзу. Російський експортер "Газпром" пообіцяв, що залишатиметься надійним постачальником для ЄС, але у вівторок німецька енергетична компанія RWE вже розпочала поставки газу в Україну, повернувши звичний потік Схід-Захід до єдиного центрально-європейського газопроводу.

Центрально-європейська мережа газопроводів призначена для транспортування російського газу у західному напрямку. Проте польський оператор Gaz-System зазначив, що він вже зробив реверс потоку для поставок Україні 4 млн. куб. метрів на добу, що дорівнює 1,5 мільярдам на рік - скромний обсяг у порівнянні з тим, що Україна потребує більш ніж 50 мільярдів кубометрів.

Цього року Москва майже вдвічі збільшила ціну на газ для Києва і Путін погрожував зупинити постачаннях, якщо Київ не виплатить "Газпрому" більш ніж $2 млрд. боргу. Путін також попередив лідерів ЄС, що це може вплинути на поставки, які проходять через територію України.

Українська державна енергетична компанія "Нафтогаз" заявила, що готова заплатити в повному обсязі за імпортований з Росії газ за ціною $268.5, а не за $485 за 1000 кубометрів, як цього зажадала Москва, адже це дорожче, ніж ціна, встановлена для багатих західних країн.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин