загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поради городникам: як доглядати за полуницею навесні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Полуниця - смачна і корисна ягода, особливо якщо вирощена власноруч. Навесні вона потребує особливої уваги та правильного догляду. Важливо своєчасно очистити ділянку, обрізати листя, розрихлити землю, внести добрива. Ці нескладні, але обов’язкові процедури забезпечують мені гарний та смачний врожай.

Полуницю на дачі я вирощую вже більше десяти років і знаю як підготувати ділянку до нового сезону.

Вирощувати полуницю на одному місці довше 3-4 років не раджу, тому що в грунті накопичуються різні грибки та інфекції, які вражають кореневу систему рослини.

Ділянку, де росте полуниця, вичищаю від старого листя і знімаю верхній шар грунту між кущами (приблизно 3 см). Для чого це? По-перше, в цьому шарі живуть різні шкідники, а по-друге, коренева система починає отримувати додаткове тепло від променів сонця. Потім рихлю землю, обов’язково між рядами і в самих рядках, на глибину до 8-10 см. Пам’ятайте, що коріння полуниці знаходяться близько до поверхні грунту, не пошкодьте їх.

Після цього провожу мульчування. Мульчування – це покриття поверхні грунту певним матеріалом органічного походження, що забезпечує захист ґрунту від пересихання, перегрівання і та пригнічує ріст бур'янів. Для мульчування можна використовувати солому, торф, перегній, голки хвойних дерев. Я використовую перегній. Ним покриваю грунт в рядках (по ширині 30–40 см) між кущиками полуниці товщиною 1,5-2 см, міжряддя періодично рихлю. Можна мульчувати і міжряддя.

А ще полуничку треба підгодувати, краще азотним добривом. Я підживлюю рослини розчином коров’яку з додаванням в нього сульфату амонію, для цього в 10 л води розчиняю 1 столову ложку сульфату амонію і додаю 2 склянки коров’яку.

Друге підживлення роблю перед цвітінням. Склад добрива: 2 столові ложки нітрофоски і 1 чайна ложка сульфату калію на 10 л води.

Дуже гарне добриво, яке підходить не тільки для полуниці, а й для будь-яких рослин, я готую сама. В діжку закладаю порізані кропиву, листя кульбаби, подорожник і додаю трохи гною. Все це заливаю водою, накриваю кришкою і залишаю на 2 тижні перебродити. На відро води додаю 1 літр добрива. В результаті отримую біодобриво, яке посилює ріст полуниці. Пам’ятайте, що всі підживлення вносяться під корінь куща.

Якщо весна виявляється сухою, то кущі полуниці поливаю. Бажано поливати вранці і теплою водою. Але нечасто, раз на тиждень і рясно.

І ще один маленький секрет гарного врожаю: полуниця не любить, коли її турбують під час цвітіння і плодоносіння, тому не варто прополювати бур'яни в цей період.

Тетяна МЕЛЬНИЧУК

До списку новин