загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Юристи впевнені, що уряд занадто сильно «затягнув пояси» українцям

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Проаналізувавши прийнятий Верховною Радою Закон України № 1166 -VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створенні передумов для економічного зростання», юристи дійшли висновку, що уряд сьогодні перестарався в «затягуванні пасків» українцям. З такою думкою виступили експерти юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери»

«Складається враження, що у влади мета - швидке, одноразове наповнення бюджету. Можливо, це пов'язано з необхідністю фінансово забезпечити майбутні вибори. Можливо, одноразово це і спрацює. Хоча припускати, що моментально з прийняттям закону гроші потечуть до бюджету - непрофесійно», - упевнений керуючий партнер юридичної компанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Сергій Алексєєв.

За його словами, даний закон приймався з посиланням на європейські норми, але це не цілком коректно, тому що законодавство Європи спирається на вікові традиції. Європа давно багата, там давно заробляють, давно в бізнесі. Сергій Алексєєв не згоден з тим, що на стадії становлення вводяться вбивчі для економіки зміни в оподаткування. Він вважає, що, прийшовши до влади «на революційній хвилі», не варто приймати поспішні рішення.

«У нас бізнесмен іде займатися підприємництвом як на війну. Ти можеш позбутися волі, життя, грошей, всього - у нас дуже важко займатися бізнесом. І при цьому заганяти підприємців у такі рамки - це просто неприпустимо. Так, можна було вступити в якийсь діалог з Європою, з МВФ, якось змінювати законодавство, але поступово. Якщо якийсь податок збільшується, десь тягар послабити. Приміром, у нас величезні витрати на зарплатний фонд . Щоб нарахувати сьогодні зарплату співробітникові, треба 45% від цієї зарплати віддати в бюджет. Якщо ви тут піднімаєте податок - там трохи лібералізуйте, знизьте, введіть в залежності від рівня заробітної плати якусь шкалу оподаткування. Адже МВФ не вимагає залишати податкові ставки на колишньому рівні. Однак законодавець не пішов по цьому шляху, тому що необхідно щомиті наповнювати бюджет» , - говорить Алексєєв.

На думку юриста, в першу чергу необхідно провести амністію капіталу, вивести його з тіні, повернути довіру населення і бізнесменів до держави. Далі - поліпшити умови оподаткування для іноземного капіталу, для інвесторів взагалі, що також дозволило б значно наповнити бюджет.

У свою чергу, керуючий партнер ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Сергій Боярчуков теж вважає передчасним прийняття подібного закону в Україні.

«Наприклад, введення обов'язку сплати відповідного збору для фізичних осіб-землевласників, ділянки яких перевищують норми безкоштовного виділення і видобуток прісних вод яких становить понад 13 кубометрів на місяць. Як в колодязі воду виміряти? Встановити лічильник опускання відра? Чи посадити спеціальну людину, яка буде рахувати?», - задається питанням Сергій Боярчуков.

На його думку, також викликає сумніви норма, що підвищує ставки податку за використання радіочастот. Оператори стільникового зв'язку змушені будуть підвищити вартість послуг зв'язку. А адже мобільні телефони - давно вже не предмет розкоші. Ними користуються і пенсіонери, і діти. Так що за підвищення цього податку будуть розплачуватися кінцеві споживачі - громадяни України.

«Я думаю, що головний ефект, до якого призведе цей закон - бізнес знову почне йти в тінь. Величезні втрати на податках, які пропонують бізнесу за новим законом, я думаю, обов'язково приведуть до утворення якихось нових «майданчиків», які намагатимуться займати нішу старих», - вважає Боярчуков.

Звичайні українці поки не відчули змін податкового тягаря. Багато хто побачить ці зміни через місяць-два або в квітні наступного року, коли будуть заповнювати податкові декларації. Бізнес же все це відчує, звичайно, значно раніше. І треба пам'ятати, що всі податки беруться з кишені кінцевого споживача.

«Я можу сказати тенденційно, що відбувається в бізнесі. Ми все-таки - юридична компанія й бачимо, що зараз у великому бізнесі угоди зупинилися, платежі зупинилися, у людей на рахунку якась гривнева маса, яка тане як морозиво на сонці. Будь-який рух зараз завмерло» , - резюмує партнер юркомпанії «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Сергій Алексєєв.

До списку новин