загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи страждає Росія від посттравматичного стресового розладу?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автор Шон Гіллорі

Під час розпаду імперії Єгор Гайдар, російський економіст та шоковий терапевт 1990-х рр. , писав, що "ототожнення державного величі з імперією робить адаптацію до втрати статусу наддержави складним завданням для національної свідомості колишньої метрополії". Гайдар поєднав втрату радянської імперії з поразкою Німеччини у Першій світовій війні і попереджав, що, подібно Веймарівській Німеччині, Росія може прагнути до сильного національного лідера, який би  виправив допущену помилку розвалу СРСР. У кінці-кінців імперія - продукт, який легко збути спраглому населенню, подібно Кока-Коли. Гайдар виявився пророчим, хоча й передчасно. Тільки тепер, в умовах кризи в Україні, з'явилися можливості для російського реваншизму і та колективна травма, яка слугує для нього підґрунтям, цілком дала про себе знати. 

Анексія Криму Володимиром Путіном є реакцією   на травму, що її зазнали мільйони росіян: у своєму виступі в Раді Федерації РФ Путін назвав передачу Микитою Хрущовим Україні Криму у 1954 році пограбуванням, що змусило росіян на півострові відчути себе так, ніби "їх вручили як мішок з картоплею". Кримські росіяни просто "не могли примиритися з цією обурливою історичною несправедливістю". Ця травма подвоїлася, коли розпався Радянський Союз. "Мільйони людей лягли спати в одній країні, а прокинулися в іншій, за одну ніч ставши етнічними меншинами в колишніх союзних республіках, у той час як російська нація стала однією з найбільших, якщо не найбільшою етнічною групою у світі, яку розділили кордонами", - сказав він. 

Путін зробив подібні заяви стосовно східної України під час свого нещодавнього ток-шоу, в якому дозвонювачі могли задати питання. "Я хотів би нагадати, що та територія, яка колись у царські часи називалася Новоросією, а саме: Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса - не була приналежною до України. Ці території були надані Україні у 1920-х роках у роки правління радянської влади. Чому? Хто його знає...  Росія втратила ці територій з різних причин, але люди там залишилися". Як і кримські росіяни, росіяни у східній частині України також стали жертвами більшовицької горе картографії. "Я щойно згадував цю територію, Новоросію, яка переплела своє коріння з корінням російської держави", - заявив Путін. "Місцеве населення має дещо інший менталітет. Вони опинилися частиною нинішньої України, яку з'єднали в єдине ціле в радянський період".

Ця розмова віддзеркалюється російським суспільством. "З точки зору медицини, - нещодавно написав Андрій Кучін, - протягом останніх кількох десятиліть Росія потерпає від посттравматичного стресового розладу. Путін знаходить відгук у серцях багатьох росіян оскільки його розглядають як втілення приниження, позбавлення статусу і образ, від яких, згідно з суспільною думкою, страждає держава". Олександр Конков, лектор Сахалінського державного університету, порівняв реакцію Росії стосовно України з "пост-травматичним синдромом", коли в "індивідума часто проявляються травматичні переживання, які він або вона зазнали в певний момент свого життя. Щось подібне можна помітити в російській суспільній свідомості, принаймні у значної частини росіян. [Розпад СРСР і сходження вкороченої Російської держави] виглядало принизливим в очах багатьох людей і травмувало їхню гордість за країну. У 2000-х роках, коли розмови про відновлення Росією її втрачених позицій у світі та відновлення поваги до цієї країни почали знову випливати на поверхню, насіння цієї риторики знайшло благодатний грунт".

Україна - це лише останній сегмент у серії травм. За останні два десятиліття посягань Заходу на пострадянському просторі розширення НАТО до країн Балтії та відчутне розмиття глобалізацією російської традиційної культури - все це відновило почуття приниження від розпаду Радянського Союзу. Все це викликає занепокоєння в російському суспільстві, яке можна вгамувати спробами наново об'єднати російську національну ідентичність: палкий патріотизм, страх перед посяганням "фашизму", заклики до пильності проти зрадників, відновлення російської традиційної культури на противагу декадентському і корумпованому заходу і нагальна потреба у російській національній ідеї. Подібна реакція - це наслідки від первинної травми, зумовленої розпадом Радянського Союзу, яка зараз змістилася у сторону нової загрози. З огляду на це, не випадково, що група політиків хоче провести дослідження особи Михайла Горбачова стосовно його ролі у розпаді Радянського Союзу. 

На думку психологів, один з кардинальних симптомів травми - це надмірне збудження. Це коли травмована людина продовжує жити у стані бойової готовності, побоюючись, що небезпека може повернутися у будь-який момент. Потерпілого легко налякати, він надмірно реагує на незначні подразники, проявляє пильність перед лицем небезпеки. На суспільному рівні це є наслідком впливу події, яка руйнує узи суспільного життя та травмує почуття общини. Один із методів подолати цей стан - це подолати тих, хто представляє загрозу і з допомогою солідарності відновити рушійну силу населення. Як пише психолог Джудіт Герман у праці "Травми і оздоровлення: Подолання наслідків насильства - починаючи від домашнього насилля та закінчуючи політичним терором: Солідарність групи забезпечує найсильніших захист проти терору та розпачу, та найсильнішу протиотруту від травматичного досвіду. Травма ізолює; групи  ж відновлює почуття приналежності". Цими оманливим і надмірним реагуванням Росія як нація, будучи травмованим суспільством, намагається просто відтворити своє відчуття приналежності з метою оздоровитися.

Приймаючи це до уваги, як повинен реагувати захід? До певної міри травма робить відносини Заходу з Росією лише більш ненадійними. Розуміння Росії як травмованого суспільства може допомогти зрозуміти її перспективи. У цьому сенсі Путін живе "в іншому світі", як про це висловилася Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, у світі, де екзистенціальні загрози керують реальністю. Ізоляція Росії буде лише підживлювати її травматичні реакції. У той же час, Росію не слід пробачати за її поведінку просто через те, що вона колись зазнала травму; розуміння її перспективи не означає потурання. Який би курс лікування не вибрав Захід, він мусить мати один бажаний результат: переконати Росію, що, як сказав Єгор Гайдар, "мрії про повернення до іншої епохи є ілюзорними".

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин