загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як у травні індексуватимуться пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як відомо, у зв’язку із набранням чинності законів «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» і «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання України» мінімальні прожиткові стандарти змінюватись не будуть – тобто, мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум протягом 2014 року залишаться на тому ж рівні, який встановлений на 1 січня. Але уряд віднайшов кошти для проведення індексації пенсій громадян України на рівень інфляції.

Слід нагадати, що індексація грошових доходів населення проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 101%. Згідно з офіційними даними Держкомстату в березні індекс інфляції склав 102,2%.

Механізм проведення індексації визначений Законом України “Про індексацію грошових доходів населення” та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (зі змінами).

Відповідно до зазначеного Порядку та офіційно опублікованих індексів споживчих цін до травня 2014 року індексація пенсій здійснювалася для незначної кількості одержувачів. Зокрема, індексувалися трудові пенсії 6,2 тис. громадян, та 131 пенсія колишніх представників силових структур.

У травні в зв’язку із подорожчанням товарів та послуг і, як наслідок, зростанням індексу інфляції, значно збільшується коло осіб, пенсії яких підлягають індексації. Так, будуть проіндексовані понад 83 тис. трудових пенсій та майже 7,5 тис. пенсій, призначених за Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», що складає відповідно 19% і 36,3% від загальної кількості пенсіонерів. Додаткові видатки пенсійного бюджету при цьому зростуть майже на                 3 млн.грн..

Індексація визначається для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від місяця підвищення пенсії внаслідок проведених перерахунків, розміру такого підвищення, а також ряду інших обставин.

Пенсії непрацюючих пенсіонерів індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (тобто в межах встановленої з 1 грудня 2013 року величини – 949 грн.).

         Якщо пенсіонер працює, в першу чергу індексується сума оплати праці, пенсія індексується після індексації заробітної плати на підставі виданої підприємством, установою або організацією, де працює пенсіонер, довідки, в якій зазначається розмір його оплати праці, проіндексована її сума і сума індексації. При цьому загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (у 2014 році – 1218,00 грн.). Якщо працюючий пенсіонер отримує за місцем роботи заробітну плату, яка встановлена на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи, і вище, його пенсія індексації не підлягає.

         Крім того, до об’єктів індексації не можуть відноситися пенсії, розмір яких доведено доплатою до прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність (на Полтавщині таких 70% від загальної кількості), а також додаткові пенсії, різного роду підвищення, компенсаційні виплати, надбавки та інші доплати до пенсії, які визначаються на підставі основного соціального стандарту – прожиткового мінімуму.

         Органи Пенсійного фонду за матеріалами пенсійних справ здійснили ретельну перевірку права кожного громадянина на індексацію пенсії та її розмір. Відомості на виплату травневих пенсій та індексації вже направлені до поштових відділень і банківських установ, які займаються виплатою.

 

Прес-служба Головного управління

Пенсійного фонду України в Полтавській області

До списку новин