загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Київ передав пост в Одесі новому губернатору, намагаючись покласти кінець хвилюванням

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автор: Роман Олеарчик з Києва

У вівторок Київ призначив нового губернатора для керівництва тліючою Одеською областю, що означило застосування слабким центральним урядом Києва нових методів, у тому числі і виплати премій, з метою успішно протистояти сепаратистському повстанню, яке вже пронеслося східною Україною.

Олександр Турчинов, тимчасовий президент, призначив Ігоря Палицю на посаду губернатора після того, як у п'ятницю більш ніж 40 людей, більшість з котрих були проросійськими сепаратистами, загинуло в Одесі унаслідок пожежі в будівлі, яка мала місце після вуличних зіткнень з прозахідними демонстрантами. Влада також вжила заходів для кадрових змін у місцевих правоохоронних органах.

Бізнесмен-політик без попередніх зв'язків з Одесою, Палиця, як вважають, є людиною близькою до мільярдера Ігоря Коломойського, який обійняв посаду губернатора східного дніпропетровського промислового регіону  на початку цього року.

Коломойському поки що вдавалося запобігти розповсюдженню сепаратизму у своєму регіоні, вдаючись до незвичайного кроку: пропонуючи преміальну винагороду в сумі $1000 -100,000 мало оплачуваним працівникам міліції за захоплення "диверсійних" проросійських груп.

Коломойський не став відповідати на телефонні дзвінки. Повідомляється, що вже здійснено кілька виплат, хоча адміністрація Коломойського зберігає обережність стосовно розкриття інформації про свою стратегію, у той же час зберігаючи анонімність учасників.

Не зрозуміло, чи цю стратегію застосують в Одесі, в чорноморському порту, який є найбільшим містом півдня України. Проводиться розслідування у силових відомствах міста на предмет їх нездатності запобігти фатальним зіткненням, що відбулися в п'ятницю і підозр у співучасті.

"Я не впевнений, що тут це спрацює", - сказав Едуард Гурвіц, лідер передвиборчих перегонів на посаду мера Одеси, запланованих на 25 травня разом з національного президентськими виборами.

Союзник київського прозахідного керівництва, який хоче переобрання після перебування на посаді мера кілька років тому, Гурвіц сказав, що тактику субсидування міліції, пропонуючи виплати за ефективну службу, варто спробувати у місті, де "деякі міліціонери сидять за кермом Мерседесів".

"Вони, очевидно, не можуть дозволити собі цього за їхні посадові оклади в розмірі 1,800 грв [ $ 160] на місяць. Зрозуміло, що вони додають до свого доходу хабарі і відкати від банд, які підтримують сепаратистів та їх зарубіжних покровителів, з метою дестабілізувати Одесу", - сказав Гурвіц, маючи на увазі Росію.

Подібно промисловому сходу, де проросійські сепаратисти захопили урядові будівлі, Одеса переважно російськомовна. Але тоді як на Сході домінують металургійні комбінати і машинобудівні заводи, які залежні від російських замовлень, місто-порт має більш тісні зв'язки з навколишнім світом.

Все ж насильство у п'ятницю, всупереч репутації Одеси як космополітичного, багатоетнічного міста, де суміш українського, російського, єврейського, молдавського та болгарського населення давно живе в злагоді, викликало побоювання у Києві, що місто може бути вразливим.

Навіть у вівторок, коли напруга, здавалось, дещо спала, вже четвертий день поспіль сотні прихильників об'єднання з Росією продовжували покладати квіти  перед будинком профспілок, де в п'ятницю у пожежі померло більш ніж 30 їхніх колег.

На плакатах на місці жалоби написано "Ні фашизму" і "Америка - фашист", маючи на увазі підтримку Вашингтоном прозахідного уряду в Києві. Багато хто відкрито закликав президента Росії Володимира Путіна відправити армію для їх визволення, скандуючи "Росія, врятуй нас; Одеса - це російське місто".

"Мені подзвонила пізно у п'ятницю моя подруга Світлана, кричачи про допомогу, кажучи, що вони їх підпалюють", - сказав Костянтин, 42-річний уродженець Одеси, який прийшов віддати шану загиблим. "Я приїхав через 15 хвилин, але було вже пізно. Будівля була охоплена полум'ям. Вона померла".

"Нам потрібна допомога Росії, щоб звільнити нас від цього фашистського уряду", - додав він.

Але у знак того, наскільки насильство поляризувало суспільство, інші озвучували підозри, що  зіткнення уп'ятницю були організовані зі сторони, аби дестабілізувати місто.

"Це, звісно, було трагедією, але нам тут в Одесі не до душі подібні брудні геополітичні ігри", - сказала Оля, 23-річна офіціантка.

Наполягаючи на тому, що Одеса має залишатися частиною України, вона додала: "Ми, одесити, хочемо, щоб сторонні особи, які організували цю трагедію, залишили місто якомога швидше, залишили нас у спокої."

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин