загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українська криза спричиняє подальші економічні санкції проти Росії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

"Газпром" не зачіпають, але економічні заходи спрямовані на тих, кого вважають близькими до президента Володимира Путіна

Санкції, запроваджені проти Росії за її дії в Україні, націлені на окремі особи, які, як вважають, є близькими до Президента Росії Володимира Путіна. (Олексій Нікольський, повідомляє прес-служба Президента/РИА-Новости/Associated Press)

Економічні санкції, які західні країни та Японія запровадили проти Росії через Україну, спрямовані на людей і компанії, забороняючи їм в'їзд та заморозивши активи фізичних осіб, яких вважають фінансово або політично близькими  до російського президента Володимира Путіна.

Світові лідери також погрожують перспективою жорсткіших дій стосовно економічно чутливих галузей, таких, наприклад, як енергетична, якщо Росія зірве вибори наступника зміщеного українського Президента Віктора Януковича, що відбудуться 25 травня.

Канадські санкції націлені на вищих посадових осіб, представників бізнесу і деякі установи Росії та України.

"До тих пір поки Росія чітко не продемонструє поваги до суверенітету і територіальної цілісності України, Канада продовжуватиме працювати зі своїми союзниками і країнами-однодумцями з метою здійснення тиску, для подальшої ізоляції Росії економічно і політично",  - заявив прем’єр-міністр Стівен Гарпер.

Остання на даний момент міжнародна реакція мала місце у понеділок, коли Канада додала 6 росіян і 6 українських громадян до списку своїх санкцій. Раніше того ж дня Європейський союз додав 13 фізичних осіб і дві компанії, відповідно до свого переліку.

Помітним є те, що у списку відсутні санкції для вищих посадових осіб з "Газпрому"- російського енергетичного велетня, що постачає у Західну Європу природній газ та  знаходиться на половину у власності російського уряду. 

Міністри держав ЄС домовилися про розширення візових обмежень та замороження активів, що націлені на людей, які, як вважають, підривають стабільність в Україні або ж перешкоджають роботі міжнародних організацій. Крок, зроблений у понеділок, вперше відзначив заходи ЄС, спрямовані на корпорації.

Міжнародні санкції були запроваджені у відповідь на приєднання кримського регіону до Росії після референдуму 16 березня та розширені у зв'язку з нинішнім протистоянням у Східній Україні.

Ось огляд санкцій, запроваджених на даний момент.

Канада

У понеділок федеральний уряд додав імена 6 росіян і 6 українських громадян до списку тих, хто вже потрапив під економічні санкції та заборону на в'їзд. На даний момент Канада запровадила санкції проти 62 фізичних і 19 юридичних осіб, у тому числі деяких банків. Серед російських прізвищ, доданих у понеділок, є:

Валерій Васильович Герасімов, начальник Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації;

Ігор Гіркін (також відомий як Ігор Стрєлков), член Головного управління розвідки генерального штабу збройних сил;

Сергій Іванович Меняйло, діючий голова ради українського міста Севастополя;

Сергій Іванович Невєров, заступник голови Державної думи російського парламенту;

Олег Савельєв, міністр у справах Криму;

Людмила Іванівна Швецова, заступник голови Державної думи;

Серед українських осіб, на яких поширено санкції, є:

Ольга Федорівна Коватіді, член Ради Федерації від Автономної Республіки Крим;

Герман Прокопів, керівник Луганської гвардії;

Валерій Болотов, офіцер у відставці, голова спілки ветеранів десантників Луганська;

Андрій Пургін, голова самопроголошеної Донецької республіки;

Денис Пушилін, лідер Донецької республіки;

Сергій Геннадійович Ципляков, один з лідерів Народного ополчення Донбасу;

Гарпер заявив, що ці 12 фізичних осіб, на які поширили санкції у понеділок, "сприяли порушенню українського суверенітету з боку Росії і її територіальної цілісності".

Дана інформація зявилася через тиждень після того, як Оттава вже поширила санкції на 16 російських організацій, в основному на банки та організації. 

Дане розширення санкцій відбулося услід за забороною від 28 квітня в'їзду ще дев'ятьом особам:

Вячеславу Володіну, першому заступнику начальника головного управління;

Дмитру Козаку, віце-прем'єрові;

Олексію Пушкову, голові комітету міжнародних відносин Держдуми;

Олександру Михайловичу Бабакову, голові комісії з питань законодавчого забезпечення розвитку оборонно-промислового комплексу РФ у Державній Думі РФ;

Олегу Євгеновичу Бєланцеву, представнику президента Росії в Кримському регіоні; члену ради безпеки Росії;

Євгену Олексійовичу Морову, директору Федеральної служби безпеки Російської Федерації;

Володимиру Вольфовичу Жириновському, засновнику і лідеру Ліберально-демократичної партії Росії;

Аркадію Роттенбергу, російському бізнесмену;

Борису Роттенбергу, російському бізнесмену;

Дві організації:  "Експобанк" і Росенергобанк також опинились під забороною.

Канадські санкції запроваджено услід за подібними мірами США того ж дня.

Російському дипломату також було наказано залишити Канаду у квітні у відповідь на висилання з Москви канадського посла.

США

США оприлюднило три списки фізичних осіб і компаній, на які поширюються заборони на візи та замороження їхніх активів.

Останні на той момент були запроваджені 28 квітня. У цьому списку фігурували сім урядових чиновників, двох з яких департамент Казначейства США назвав "ключовими представниками оточення російського керівництва", і 17 організацій. 

Серед юридичних осіб були Інвесткапіталбанк та СМП банк, які, як зазначає казначейство, контролюються Аркадієм та Борисом Ротенбергами, які також стали ціллю для канадських санкцій.

Російський бізнесмен і мільярдер Геннадій Тимченко був включений у список санкцій США, пов’язаних з діями Росії в Україні. (Олександр Ніколаєв/Інтерпрес/Associated Press)

​Аркадій Ротенберг підтримує багаторічні особисті стосунки з Путіном, як передає Бі-бі-сі, зазначивши, що колись вони належали до одного санкт-петербургзького клубу дзюдо.

До інших фізичних осіб, на які поширюються санкції і які  також включені до канадського списку, належать: Олег Бєлавєнцев та Дмитро Козак.

США та Канада також запровадили санкції проти Геннадія Тімченка, людини, яку Бі-бі-сі назвало давнім другом Путіна, і який вартий, за словами Forbes, $13,9 млрд.  Тімченко продав свої 43% акцій Gunvor Group міжнародного торгівця енергоносіями за день до того, як казначейство США ввело на нього санкції, згідно з інформацією від Forbes.

Юрій Ковальчук, найбільший акціонер банку "Росія", також опинився під санкціями США.

Бі-бі-сі повідомило, що Ковальчука називають одним з  "касирів" Путіна і його близьким радником.

Деякі американські політики закликають Білий дім до поширення санкцій на "Газпром" - російський державний монополіст продажу природного газу.

Поки що, щоправда, енергетична компанія залишається недоторканою. "Я думаю, що наш президент здійснює обережний обґрунтований підхід, оскільки наші європейські союзники ... є торговими партнерами Росії, вони залежать від російських енергоносіїв. І тому ми повинні бути обережними, адже санкції проти Росії також мають велику імовірність зашкодити нашим союзникам", - заявив представник США Луіс Франкель під час виступу на американському телебаченні, як повідомляє Christian Science Monitor.

Хоча один з американських сенаторів закликав Президента США Барака Обаму долучити "Газпром" до списку санкцій.

"Якщо Росія не припинить проведення дестабілізації у Східній Україні, негайно суттєво не зменшить кількість військ на українському кордоні, то протягом кількох днів слід запровадити подальші санкції проти російських стратегічних галузей економіки, особливо націлені на "Газпром" і інші важливі фінансові установи", - написав 12 квітня у своєму листі до Президента Обами сенатор Теннессі  Боб Коркер.

Європейський Союз

Через його близькість до України і Росії, прийняті санкції не є такими широкими, як в США.

Європейські заходи, запроваджені у понеділок, налічують у сумі 61 особу.

ЄС також поширив санкції на дві кримські компанії, відзначивши тим самим перші європейські рішення, спрямовані на корпорації, але заходи все ще "відстають" від тих санкцій, що запроваджені США, повідомляє Reuters.

"Стриманість ЄС щодо подальших кроків і запровадження жорстких економічних санкцій, націлених на Росію через її підтримку проросійських груп в Україні, відображає занепокоєння багатьох держав-членів ЄС, викликане тісними торговельно-промисловими зв'язками і високою залежністю від російських енергоносіїв".

Додаткові санкції ЄС можуть бути запроваджені, якщо "дії і провокації" (Росії) перешкоджатимуть кампанії президентських виборів в Україні, як про це заявив  французький міністр у справах Європи Гарлем Дезір.

На вихідних канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Голанд теж оприлюднили подібні заяви.

Вони сказали, що підтримають більш жорсткі санкції у таких галузях як енергетика та оборона.

Економічні питання матимуть вплив на розгляд подальших санкцій з боку Німеччини, оскільки, як відзначив журнал Штерн, якщо будуть введені жорсткіші санкції, то ріст (економіки) країни може знизитись на 0,9 відсотків, - повідомляє Reuters.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин