загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У травні: садимо у відкритий ґрунт теплолюбні овочі, висіваємо теплолюбні квіти, збираємо врожай різноманітної зелені

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Травень – останній місяць весни, гаряча пора для овочівників. Уже наприкінці квітня – на початку травня у теплій землі ростуть цибуля, ревінь, редиска, салат, спаржа, кріп, щавель. Продовжують рости і розвиватися рослини у теплицях, парниках та в утепленому ґрунті. Настає час для масової пізньої весняної сівби і садіння у відкритому ґрунті теплолюбних овочевих культур: квасолі, огірків, динь, кавунів, кабачків, патисонів, гарбузів, пізньостиглих сортів картоплі. 

Починаючи з другої-третьої декади, висаджують розсаду помідорів, перцю, баклажанів, а в останніх числах травня і на початку червня – розсаду білоголової капусти середньопізніх та пізньостиглих сортів. Можна також вдруге висівати ранні зелені рослини і коренеплоди, салат, шпинат та редиску.

Садимо капусту 

Настав час пересаджувати розсаду капусти у відкритий ґрунт. Найкраще це робити у перші дні травня, коли верхній його шар прогріється до +10 градусів. Відведіть для неї світле сонячне місце, де раніше розміщувалися бобові та зелені культури, картопля, цибуля, огірки чи багаторічні трави. Перед тим, як висаджувати, підживіть кожен квадратний метр половиною відра перегною із додаванням сечовини. Розсада повинна мати не менше 5-6 міцненьких листочків, тому що 2-3 листки можуть загинути. Садити її краще рядами з міжряддями у 50-60см і 30см між окремими рослинами. При такій посадці в подальшому буде легше знищувати бур’яни боронуванням граблями і підгортати рослини, коли вони підростуть.

Кабачки

Кабачок – однорічна рослина, вирощується як розсадою, так і у відкритому ґрунті. На ділянці його краще розміщувати після коренеплодів (цибуля, картопля), бобових і капусти. Після того, як мине небезпека заморозків на ґрунті (кабачки не перенесуть навіть невеликий мороз) і на розсаді буде по 3-4 листки, її можна висаджувати у ґрунт. Якщо розсада вирощувалася у торф’яних стаканчиках, то її висаджують разом із стаканчиком, а якщо у  паперових, то стаканчик просто розрізають. Важливо, щоб при пересадці коріння було в землі. При посіві насіння у ґрунт необхідно дотримувати відстані між посівами, якщо сорт такий, що плететься, приблизно півтора метри. Коли ж сорт кущистий, то достатньо метра. Землю перед посівом перекопують, прогрівають, у лунку додають попіл із дров і перегній, у кожну ямку кладуть по дві насінини.  

Огірки

При виборі місця для висаджування огірків у відкритий ґрунт треба врахувати їхню любов до світла, тепла і родючості ґрунту. Вирощену розсаду огірків висаджують у відкритий ґрунт, коли він добре прогріється. Зазвичай висаджується 25-30-денна розсада з 4-5 листочками. Добре ростуть огірки на угноєних грядках за умови забезпечення рослин водою. 

Що робити на клумбі й на підвіконні у травні

Травень – найквітучіший місяць. Клумби червоніють від тюльпанів, а сади вкриті білою піною. Кінець весни – найблагодатніший час для:

PРозмноження кімнатної троянди живцями. У цей час вона вже пишно цвіте. Стебла, які відцвіли, обрізаємо, залишивши 2-3 бруньки, щоб сформувати гарний кущик і продовжити цвітіння. Із зрізаних гілочок можна нарізати живці, довжиною до 10см. Зріз роблять гострим лезом на декілька міліметрів нижче бруньки. Живці розміщують у воді і зверху накривають банкою для підтримання високої вологості. Місце для укорінення слід вибрати світле, але не сонячне. Після того, як з’явилися корінці, рослини розсаджують у маленькі горщики і знову накривають банками. Наступного року у вас буде цілий розарій. Таким же способом легко розмножити і глоксинію. Вона, звісно ж, не потребує обрізання, але втрата одного листка не зашкодить рослині, натомість ви отримаєте ще один екземпляр. 

PПокращення стану лимона. Якщо зовнішній вигляд кімнатних цитрусових викликає у вас занепокоєння, проведіть для них курс санаторного лікування на свіжому повітрі. Необхідна пересадка із повною заміною ґрунту, а не просто переміщення у більший горщик. Краще, щоб розмір залишався таким же. Земляний ком розмістіть у воді й обережно, щоб не пошкодити коріння, вимийте з нього ґрунт. Якщо коренева система слабо розгалужена, трохи вкоротіть стрижневі корінці, це посприяє їхньому розгалуженню. І, звісно ж, потрібно видалити пошкоджені й підгнилі корінці, якщо такі є. Залишилось посадити рослину у підготовлений ґрунт і добре полити, щоб не було порожнин. Після цього декілька днів рослину тримайте у прохолодному місці з розсіяним освітленням. Через декілька тижнів після пересаджування, коли коріння обживеться у новому ґрунті, можна винести рослину на балкон. Обов’язково захистіть її від сонячного проміння цупкою білою тканиною. Якщо крона добре сформована, трохи вкоротіть довгі гілки. Не забувайте поступово повертати горщик, аби крона не стала однобічною.  

Які квіти садимо

На початку травня у відкритий ґрунт висівають теплолюбні однорічники: чорнобривці, настурцію. Коли мине загроза заморозків, висаджують молоді кущики пеларгонії, вирощені з весняних живців. Майте на увазі, що пеларгонія добре цвіте лише тоді, коли її корінню обмежено життєвий простір, тому, бажаючи прикрасити нею клумбу, висаджуйте в землю разом із горщиком. 

На початку травня треба підживити троянди і багаторічні трав’янисті рослини. Найкраще це робити розчином коров’яку 1:10 чи пташиного посліду 1:20.

Зрізуючи тюльпани на букет, варто пам’ятати, що чим більше зріжете листків, тим гірше для цибулини. 

Наприкінці травня треба висіяти насіння дворічних рослин – гвоздики, мальви, маргариток, віоли, дзвоників, незабудки тощо. Посіяна вчасно дворічна рослина формує сильний кущ і починає квітувати вже наступної весни.  

Як доглядати за висадженими у парниках рослинами 

У зимових теплицях продовжують доглядати за огірками і помідорами, збирають урожай, регулярно поливають. У парниках вирощують розсаду теплолюбних рослин (помідори, перець, баклажани). Після поливу парники провітрюють. У безвітряні дні за температури не нижче +10…+12 градусів рами знімають або підставляють під них підпорки. Вирощуючи розсаду огірків, кабачків і патисонів, рами не знімають. У парниках збирають урожай ранніх зелених овочів (салат листковий, цибуля, капуста пекінська, редиска), а також вибирають розсаду холодостійких рослин (капуста цвітна, броколі, кольрабі) для висаджування у відкритий ґрунт. У звільнені парники на початку травня висаджують 25-30-добову розсаду огірків. Для цього ґрунтосуміш у парнику перекопують. По центру гребеня (упоперек) роблять довгасті лунки (3-5 під рамою), поливають їх теплою водою і висаджують у кожну по дві рослини похило, спрямовуючи стебла однієї з них до північного, а другої до південного поручня парника, глибина садіння – до сім’ядоль. Поки розсада не приживеться, рами не відкривають і мати не знімають (дві – три доби). Потім їх на день знімають, а вранці поливають теплою водою (+20…+22).

Після огірків у парник висаджують розсаду помідорів, висіяну на початку березня у теплиці або в кімнаті. Шар родючої землі збільшують до 20-25см. Висаджують до 20 рослин під раму, похило вздовж парника у чотири ряди з міжряддями 40см. Відстань між рослинами в ряду – 18см. Формують їх тільки в одне стебло з прищипуванням верхівок над другим квітковим гроном, залишивши над ним два листки. 

Травень – пора масового висаджування в утеплений ґрунт (гнойові грядки, тимчасові каркасні та безкаркасні плівкові укриття) розсади огірків і помідорів. Добре ростуть огірки на угноєних грядках за умови забезпечення рослин водою. Хто не встиг висадити розсаду огірків у зігрітий біопаливом ґрунт під плівкове укриття наприкінці квітня, може зробити це у першій декаді травня. У ці ж строки висаджують розсаду помідорів. 

Ґрунтова кірка (після дощів і поливу) особливо небезпечна для слабких сходів моркви, петрушки, ріпчастої цибулі тощо. Тому ґрунт необхідно розпушувати легкими мотиками: тризубка, культиватор-борінка, голчастий коток. Розпушувати доцільно наступного дня після дощу або поливу, поки ґрунт не просох, щоб уникнути додаткового випаровування вологи. Часте розпушування дає змогу скоротити кількість поливів, зменшити забур’яненість. 

У цьому місяці збирають урожай на підзимових, озимих і ранньовесняних посівах коріандру, цибулі-ріпки, петрушки, салату листкового і коренеплодів редиски, а на багаторічних – зелень цибулі, щавлю, черешків ревеню та пагонів спаржі. У багаторічних цибулин листки зрізують на 3см вище від кореневої шийки. Щавель збирають багаторазово, не допускаючи його цвітіння. Листки ревеню зрізують з черешками біля самої основи. Зелень петрушки збирають вибірково по декілька листків або молодих пагонів, коли вони досягнуть висоти 15-20см. Після кожного зрізування рослини підживлюють розчином коров’яку (1:6). Спаржу починають збирати при появі тріщин на поверхні ґрунту. 

Редиску найкраще збирати вранці, а напередодні ввечері її слід щедро полити. Спочатку збирають вибірково, а потім одноразово. Коріандр на зелень збирають, коли листки мають довжину 10-15см (до утворення стебла). Рослини висмикують із ґрунту з корінням.  

Народ скаже…

-Тоді просо висівається, як дуб розвивається.

-До Миколая (22 травня) не сій гречку й не стрижи овечку, ще можуть бути заморозки. 

-Багато хрущів – добрий врожай на просо.

-На молодика гарбузи й квасолю не сіють.

-Якщо у травні дощ, то буде жито. 

-Травень холодний – рік хлібородний.

-5 травня – за народними повір’ями вважається, що саме цього дня доцільно садити цибулю (від семи недуг), а також, хто не встиг, сіяти ще моркву й буряки.

-6 травня – Юрія весняного. У цей день весна сходить на землю. Селяни урочисто об’їжджали поля, виводили тварин на нічний випас.

-19 травня – огірковий день. Чим більша роса і ясніша погода – тим кращий урожай на горох і огірки.

-22 травня – Миколи літнього. Миколин дощ зайвим не буває, про врожай дбає, хліби піднімає. На Миколи дощовито – влітку буде гарне жито.

-23 травня – Симона Зілота цілющого. Починається масове збирання лікарських трав, які саме цього досвітку наповнювалися найживодайнішою цілющою силою. Збирали до сходу сонця, поки не спала роса.

До списку новин