загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сьогодні, 22 травня, День святого Миколая

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Народний календар розрізняє два дні, присвячених Миколі Угодника : Микола зимовий - 19 грудня, і Микола весняний (літній) - 22 травня. 17 лютого відзначають також Микола Студений - в пам'ять Миколи Сповідника, ігумена Студійського.

За свідченням Нестора - літописця, перший храм на Русі на честь святителя Миколая Чудотворця - це церква в Києві, зведена в 9 столітті на могилі вбитого князя Аскольда. Миколу Чудотворця шанують і Західна Церква, і православний світ. Крім присвячених йому особливих свят пам'ять святителя Миколи Чудотворця Церква відзначає щочетверга. Часто поминається святий Миколай на богослужіннях і в інші дні тижня. Святий Микола проявляв милосердя навіть до людини, яка вчинила страшний гріх, якщо вона глибоко і щиро покаялась. Так, він пробачив правителя міста, який за гроші засудив невинних, і не став скаржитися на нього імператорові. І він же міг бути несподівано різким : на Вселенському соборі в Нікеї в 325 році, обурившись завзятістю єретика Арія, ударив його по щоці, за що присутні єпископи постановили позбавити святого Миколая святительского (єпископського) сану. Святитель Микола за переказами, навіть сижів у тюрмі. Але знамення, яке єпископи отримали уві сні, переконало їх повернути святителю свободу. Сенс його вчинку для віруючих аж ніяк не у вседозволеності, але в активному неприйнятті будь неправди: різкість святителя була викликана тим же почуттям, яке колись спонукало його вирвати меч з рук ката. 

Святий Миколай прославляється і як чудотворець: за його молитвами відбувалися чудесні зцілення і навіть воскресіння з мертвих, стихали бурі на морі, а вітер ніс корабель туди, куди було потрібно святителю. Церква знає також безліч випадків, коли чудесами оберталися молитовні звернення віруючих до святого Миколая і після його кончини. Скорий і милосердний помічник стражденних, безсрібник і благодійник, чуйно відгукується на біду і біль людей; строгий пастир -наставник , гостро переживає будь-яку неправду і рішуче повстає проти неї , - у цих рисах святого Миколая православні бачать не суперечливість характеру, а свідчення живої повноти його святості. 

До списку новин