загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кабачок — городній принц

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Король літньої грядки це, безперечно, червонобокий поважний помідор. Кабачок не такий пишний та примітний, тому він – принц. Багато сільських господарів недооцінюють його, вирощують, як і гарбузи, для відгодівлі худоби, домашньої птиці. Проте це цінний дієтичний продукт як для здорових людей, так і з захворюваннями нирок, печінки, кишківника. У його складі – повний набір вітамінів, мінеральних солей. Продукт легко засвоюється, низькокалорійний. А страви з нього надзвичайно смачні.

Подаю прості у приготуванні, перевірені часом рецепти тернопільських господинь.

Як гриби

Молоді кабачки, олія, сіль, цибуля, морква, сметана, часник, мелений перець.

2-3 кабачки тонко нарізаємо кільцями або напівкільцями. Солимо та видаляємо рідину, яку вони виділити. Потім підсмажуємо кожний шматочок з обох боків до золотистого кольору. Складаємо в каструлю, гусятницю або сковорідку.

Ріжемо кубиками 1-2 ріпчасті цибулини, обсмажуємо до золотавого кольору на соняшниковій олії, додаємо натерту на дрібній терці морквину та хвилину-дві тушкуємо. Цибулю з морквою заливаємо склянкою сметани і додаємо до обсмажених кабачків. Перемішуємо та тушкуємо ще кілька хвилин, солимо, перчимо за смаком. Під кінець приготування додаємо 2-3 зубчики подрібненого часнику. Ще хвилинку тримаємо на невеличкому вогні. Хай страва настоїться під кришкою хоча б 20 хвилин. Коли ви відкриєте її, то відчуєте смак грибної підливки. Додаємо трохи порізаного молодого кропу.

Малосольні

Молоді кабачки, сіль, гіркий перець горошком, лавровий листочок, суцвіття кропу, часник, листя хрону, чорної смородини, вишні.

На дно чистої двох- або півторалітрової банки кладемо кріп, листя хрону, смородини, вишні, півголовки часнику, перець горошком, можна за смаком половинку гіркої перчини. Наповнюємо банку кабачками, порізаними вздовж на чотири частини, а потім наполовину. Зверху можна покласти кріп та 2 зубчики часнику. У каструлі кип’ятимо воду, додаємо дві ложки солі без верха на літр окропу. Заливаємо гарячим маринадом. Через добу або раніше малосольні кабачки можна споживати. За смаком вони нічим не гірші від огірків. Малосольні кабачки повністю зберігають вітаміни на інші корисні речовини, які є у свіжих овочах.

З аджикою

На однолітрову банку: кабачки, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 40 г 9%-го оцту, кріп, петрушка, гіркий перець горошком, лаврове листя, потерта морквина, половина чайної ложки аджики.

Молоді кабачки помити, зрізати кінчики та порізати великими брусками або кільцями. На дно банки покласти гілочку кропу (краще сухого), 2 гілочки петрушки, 6-7 горошин чорного гіркого перцю, 2 лаврові листочки, 1 середню морквину, потерту на терці з великими отворами та півложечки купленої в магазині аджики на зразок грузинської. Укласти кабачки та залити окропом з чайника. Накрити металевою кришкою та стерилізувати 15 хвилин. Закатати. Можна їсти з відвареною чи смаженою картоплею, кашами. Для цього виймаємо кабачки з банки, ріжемо на кубики або брусочки, додаємо порізану півкільцями ріпчасту цибулю, заправляємо улюбленою олією.

Ікра «Особлива»

Кабачки, 200 г олії соняшникової, 200 г томатного соусу, 100 г цукру, 100 г 9%-го оцту, 1,5 ст. л. солі, 0,5 ч. л. червоного меленого перцю (паприки), 0,5 склянки подавленого часнику.

Для цієї заготовки на зиму згодяться кабачки перезрілі з насінням та грубою шкіркою. Звичайно ж, їх потрібно ретельно помити, почистити від шкірки та насіння, натерти на грубій терці. Піввідра таких кабачків перекласти до каструлі, додати томатний соус, олію, цукор, сіль, перець та варити на малому вогні, стежачи, щоб не пригоріло, години зо дві. Трішки раніше, як маса перетвориться на пюре, влити оцту, а у кінці варіння – додати подрібнений часник. Проварити після того ще 45 хвилин, відставити. Гарячим накладати у баночки та стерилізувати.

Ікра буде особливо смачною, якщо олію для її приготування використовувати нерафіновану, а томатний соус купувати той, що дорожчий, без консервантів та емульгаторів.

Повидло з кабачків

Кабачки почищені та без насіння ріжемо на невеликі шматки довільної форми та відварюємо у воді до м’якості. Воду зливаємо, а кабачки товчемо, як картоплю на пюре. Охолоджуємо та протираємо крізь металеве сито. До маси додаємо цукор на смак. Хто любить солодке – більше, а хто кисленьке – менше, а ще на кінчику ножа – лимонної кислоти. Варимо на малому вогні до готовності. Варення краще готувати у два чи три прийоми. А вкінці тремо 1 лимон на дрібній терці, додаємо до повидла. Розфасовуємо по баночках. Якщо хочемо зберегти повидло триваліше, то пастеризуємо півлітрові баночки протягом 45 хвилин.

Салат кабачковий з буряками

2,5 кілограма почищених кабачків, 6 буряків, 1 кілограм цибулі, 1 склянка соняшникової олії, 1 склянка цукру, 1 склянка оцту, сіль до смаку, пучки кропу та петрушки за бажанням.

Трохи перезрілі кабачки почистити, зняти шкірку та видалити насіння, порізати соломкою, посолити і залишити на півгодини, щоб пустили сік. Рідину видалити. Буряки середнього розміру відварити півгодини, охолодити, почистити, порізати соломкою або кубиками. Цибулю ріпчасту нарізати півкільцями. Овочі змішати у великій посудині, додати підігрітої олії, цукру, оцту, порізаної зелені, поперчити, якщо потрібно, то й досолити. Ще раз обережно й ретельно перемішати та залишити постояти хвилин із 10. Накладати у баночки. Стерилізувати півлітрові 45 хвилин, а літрові – близько години.

Галина ЮРСА

До списку новин