загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зіткнення проукраїнських сил із сепаратистами, принаймні двоє загиблих

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

(Reuters) - У п'ятницю відбулися сутички між озброєними проросійськими сепаратистами та українськими бійцями самооборони біля східного міста Донецька за два дні до президентських виборів, у результаті яких як мінімум двоє людей загинуло, як стверджує свідок з Reuters і джерела в міліції.

Лідер групи українських ополченців заявив, що його люди виконували розвідницьку місію поблизу села Карловка, що знаходиться 15 км (10 миль) західніше Донецька, коли натикнулися на КПП, контрольоване важкоозброєними сепаратистами.

Сутичка, що відбулася після загибелі щонайменше 13 українських військовослужбовців у четвер під час іншої перестрілки в населеному пункті Волноваха, наводить на думку, що під час виборів у неділю на сході затишшя не буде.

Київський прозахідний уряд сподівається, що вибори стабілізують ситуацію в Україні, після того як масові вуличні акції протесту змістили у лютому президента Віктора Януковича, якого підтримувала Москва, але сепаратисти вже пообіцяли перешкодити проведенню виборів у східних містах, над якими вони утримують контроль.

Під час перестрілки у п'ятницю, яка, за словами місцевих жителів, тривала більше трьох годин, сепаратисти використовували автоматичну зброю, снайперів і гранатомети, як повідомив Семен Семенченко, командуючий так званим батальйоном Донбаського регіону - проукраїнськими ополченцями.

"Ми поки що підтверджуємо одного загиблого серед наших солдатів. Ми сподіваємося, що інші були захоплені у полон, якщо не були - то у нас до п'яти загиблих. Ми маємо більш ніж п'ятеро поранених, наразі їх транспортують до Києва", -  повідомив Семенченко агенству Reuters.

У самій Карлівці кореспондент інформаційної агенції Reuters бачив два трупи чоловіків, одягнених у чорну уніформу. Один лежав на спині на узбіччі дороги, інший на деякій відстані від спаленого складу. Він мав вогнепальне поранення у голову.

Ще один боєць, також одягнений у камуфляж, стискував кулаки від болю, коли парамедики займалися його пораненою ногою.

Росія анексувала кримський регіон України після того, як Януковича було скинуто, і не визнає легітимність нової влади. Однак відкидає обвинувачення Києва, що вона  розпалює сепаратистський бунт на російськомовному сході.

"Невеликий підрозділ був на дорозі, проводячи розвідку, і наткнувся на засідку, де сепаратистів було набагато більше, ніж нас. Вони відкрили снайперський вогонь, вони мали бронетранспортери і кулемети", - повідомив Семенченко.

Він стверджує, що серед сепаратистів було щонайменше 15 чеченських бойовиків з колишньої російської бунтівної області Чечні. "Ми тепер ліквідуємо їх засідку з допомогою повітряних сил", - сказав він.

Ще не надійшли безпосередні повідомлення про інцидент від самих сепаратистів і не зрозуміло, хто першим відкрив вогонь.

Різні погляди

Місцеві жителі, які переважно залишалися у приміщеннях як тільки рано-вранці почалася перестрілка, не знали точно, хто на кого напав і мали різні погляди стосовно того, хто винен.

52-річна жінка, яка назвалася лише за ім'ям Валентина, адресувала звинувачення Києву, який використовує українську армію в "антитерористичній операції, щоб припинити заворушення, у ході яких озброєні сепаратисти вже взяли під контроль стратегічні будівлі в кількох містечках, у тому числі і у промисловому центрі м. Донецьк, де вони проголосили "народну республіку".

"Чому вони (Київська влада) це роблять? Чому Європа мовчить? Всі нормально жили, а зараз всі втручаються".

Відповідаючи на запитання, чи вона голосуватиме у неділю, Валентина сказала: "За кого я повинна голосувати, за людей, які вбивають нас і стріляють у нас? Відповідь: Ні! ".

Олексій із сусіднього Красномайська висловив протилежну точку зору, коли приніс бензин до проукраїнських бійців самооборони.

"Все це тому, що ці ідіоти сепаратисти хочуть зірвати вибори. Але ми будемо голосувати всерівно. З 25 дітей у школі мого сина, тільки 7 за Україну, інші називають його "бандерівцем",- сказав він, маючи на увазі зневажливе ім'я для ультранаціоналістів.

У Києві чиновники, які сподіваються на значну явку, незважаючи на втрату Криму та опозицію зі сторони сепаратистів, заявили, що будуть проводити енергійну роботу з підготовки до виборів.

"Ми розуміємо, що Київ, Західна та Центральна Україна не репрезентують країну в цілому. Збройні групи, які діють на сході, намагаються зробити усе від них залежне, щоб зупинити виборчий процес. Вони захоплюють будівлі, знищують (виборчу) техніку та викрадають людей, намагаючись їх залякати", - заявив в інтерв'ю журналістам заступник генпрокурора Микола Голомша.

Керівник СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що плани сепаратистів зірвати підрахунок голосів за допомогою комп'ютерного вірусу було зупинено: 'Ми вчора знищили комп'ютерну програму, націлену на знищення результатів виборів", - сказав він.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин