загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Угода з ЄС – запорука перемоги у війні з Росією

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Топовими темами в інформаційному просторі України зараз є: вибори президента та події на Сході України.

Відтак тема євроінтеграції відходить на другий план.

Але, як не дивно, саме вона може стати запорукою інформаційного та економічного виграшу України в російсько-українській війні та виходу з політичної та економічної кризи.

Переможець президентських перегонів за результатами ЦВК - Петро Порошенко - у своєму першому виступі зазначив: "Я впевнений, що протягом одного-двох років Україна виконає (зобов'язання). Що стосується зовнішньополітичних пріоритетів, це буде, безумовно, реалізація положень Угоди про асоціацію з ЄС.

Я буду робити все, щоб протягом одного-двох років Україна виконала левову частину зобов'язань за Угодою про асоціацію і мала можливість отримати перспективу членства в Євросоюзі".

Аргумент 1

Росія розраховує на те, що Україна "провалить" Угоду про асоціацію з ЄС. Відтак українці будуть розчаровані Європою, і політична привабливість проросійського вектору України почне ширитися серед українців.

Не говорячи про Угоду, український інформаційний фронт сам створює прогалину в обороні країни. А російська пропаганда заповнює її ілюзорною інформацією про невигідність для України європейської інтеграції.

За таких умов Росії набагато легше продовжувати свої військові дії на нашій території. Адже Схід і Південь України досі бояться Угоди через незнання її подробиць.

Аргумент 2

Теза про те, що війна – це не боротьба ідеологій, а жага до здобуття впливу над фінансовими потоками, набуває особливої актуальності для України.

Нині багато українських підприємств, наприклад, виробники твердих сирів, потерпають від припинення торгівлі з Росією. Україна експортувала в Росію близько 70% власного сиру та була одним із найбільших експортерів сиру в Росію після Білорусії.

В Угоді з ЄС немає жодних обмежень на цей вид товару, відтак Угода може врятувати підприємства, оскільки дасть можливість вигідного, аж до нульової ставки мита, експорту товарів.

Українські виробники могли би вже зараз вийти на ринок Польщі та Німеччини в тих обсягах, у яких вони виходили на російський. Але вони не можуть цього зробити, бо ЄС вимагає від України запровадження європейської системи безпечності харчових продуктів, НАССР. Для цього достатньо прийняти відповідний закон. Але Верховна Рада не робить цього вже 5 років.

Аргумент 3

Росія як у прислів'ї – "дурний, дурний, да хитрий". Бо хоч і виступає проти Європейського Союзу, але й впроваджує європейські стандарти, аби мати можливість торгувати з ЄС.

У Росії прекрасно розуміють, що радянські стандарти вже не є конкурентоспроможними. Тому з 1 липня 2013 року на території МС європейські принципи безпечності продуктів стали обов'язковими для харчової галузі, що заходить на ринок Росії.

Виходить, навіть якщо колись торгівельні стосунки між Україною та Росією налагодяться, то Україна все одне не зможе туди експортувати свою продукцію.

Схожа ситуація складається із промисловими товарами. 17 вересня 2013 року Росія підписала угоду з ЄС про співпрацю між європейськими та російськими органами стандартизації. Мета – поступове запровадження європейських стандартів для російських промислових товарів для експорту в ЄС. У короткостроковій перспективі українські товари не будуть приймати ані в Росії, а ні в ЄС.

Порятунком для України є прийняття відповідних законів щодо харчових продуктів і промислових товарів та їхнє виконання.

Аргумент 4

Зовнішньополітичний імідж України зараз – це така собі пригноблена, нещасна країна, яка боязно намагається рухатися до європейської демократії; завжди обіцяє провести реформи, але не проводить їх.

Така риторика не робить нас привабливими для світу. Продовжувати далі обіцяти й нічого не робити – уже не буде можливим. Країна на межі економічного колапсу.

Тому новий президент матиме унікальну можливість увійти в історію як політик, який зробив Україну процвітаючою країною. Він мусить докласти всіх зусиль, щоб забезпечити ефективне виконання Угоди про асоціацію. Стати каталізатором змін, людиною яка чітко усвідомлюватиме, які завдання передбачені Угодою та матиме політичну волю до їх виконання.

Аргумент 5

В українській пострадянській свідомості Європа – це чисті вулиці, якісні товари, високі зарплати, якісна освіта, відсутність корупції, правова свідомість, свобода слова, відповідальність влади. Якщо коротко, це – високий рівень якості життя.

Узгоджуючи законодавство та імплементуючи Угоду, Україна робить найбільший за 20 років крок до європейської якості життя. Словами політичних "попередників" – це крок до покращення, у тому числі в соціальній сфері. А Угода це рецепт, як це зробити.

Завданням українського суспільства є приготувати соціально-економічний борщ за цим рецептом.

Любов Акуленко, Радослава Чекмишева

До списку новин