загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Компенсація від держави: кому і скільки?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На неї можуть розраховувати й родини, які отримують субсидії, і ті, хто їх не має

Уже цього місяця у квитанціях на оплату житлово-комунальних послуг українці побачать інші суми, які відрізнятимуться від тих, до яких звикли. Звісно, числа будуть більшими, оскільки газ для населення з 1 травня подорожчав. Тож підвищено й оплату за комунальні послуги. Щоправда, уряд обіцяв, що 30% українських малозабезпечених родин не відчують цього подорожчання: для них розроблено спеціальний вид допомоги — компенсація, сума якої становить різницю між тим, скільки сім’я сплачувала за комунальні послуги раніше, й скільки їй доведеться платити зараз.

«Газета» з’ясувала, що на цю компенсацію можуть розраховувати й родини, які не отримують субсидії, і ті, хто їх отримує. Детальніше про те, хто може одержувати державну компенсацію і в яких розмірах, які документи й куди слід  подати, ми попросили розповісти заступника начальника департаменту управління соціального захисту населення ЛОДА Оксану Яковець.

Хто може розраховувати на компенсацію?

На отримання компенсації можуть розраховувати ті сім’ї, в яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму, що визначають як суму прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, — пояснює Оксана Степанівна. — До складу сім’ї належать особи, зареєстровані у житловому приміщенні (будинку). Але щоб львів’яни та жителі області краще зорієнтувалися, роз’ясню ці вимоги на конкретних прикладах. Для початку нагадаю прожиткові мінімуми. З 1 січня 2014 року їх встановлено в таких розмірах:

для дітей віком до 6 років — 1032 грн.;

для дітей віком від 6 до 18 років — 1286 грн.;

для працездатних осіб — 1218 грн.;

для осіб, які втратили працездатність (пенсіонерів), — 949 грн.

Якщо дохід родини менший, ніж сума цих прожиткових мінімумів, то вона має право на отримання компенсації.

Якщо хтось із праце­здатних членів сім’ї надає довідку, в якій немає інформації про дохід за якийсь місяць протягом періоду, за який визначають сукупний дохід сім’ї, то до розрахунку за цей місяць включають дохід цього члена сім’ї на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отож розглянемо приклад. Сім’я з чотирьох осіб (чоловік, дружина, одна дитина віком 6 років, друга — від 6 до 18 років). Заробітна плата чоловіка та дружини становить 4500 грн. на місяць. Прожитковий мінімум для сім’ї — 4764 грн. (1218 грн. х 2 особи +1286 грн. + 1032 грн.). Дохід родини менший, ніж прожитковий мінімум для сім’ї. Тому ця сім’я  має право на компенсацію.

Як розраховують розмір компенсації?

Компенсацію розраховують як різницю між теперішнім розміром оплати за послуги газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води в межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги.

Деякі родини, які мають субсидії, можуть мати право й на компенсацію. Її розмір розраховують як різницю між сумою обов’язкової плати за послуги та сумою плати за такі послуги, яку сім’я сплачувала до зміни тарифів. 

Сім’ї, які не отримують субсидію, оскільки їхній розмір оплати за послуги не перевищуватиме 10 або 15% доходів, отримають компенсацію у розмірі 100% збільшення плати за послуги в межах норм споживання.

Приклад перший 

Скажімо,  у двокімнатній квартирі площею 47 кв. м багатоквартирного будинку з централізованим опаленням і гарячим водопостачанням проживає сім’я з двох непрацездатних осіб (пенсіонерів). Її середньомісячний дохід становить 2500 грн. на місяць. За житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів сім’я сплачувала 400 грн. на місяць. Оскільки пенсіонери мають сплачувати не більше  ніж 10% доходів, тобто 250 грн., то вона мала субсидію у розмірі 150 грн. (400 грн. - 250 грн.).

Тепер, з урахуванням підвищення тарифів на теплову енергію і на природний газ, ця сім’я має сплачувати 500 грн. на місяць. Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не змінився, її обов’язковий платіж і далі становить 250 грн. на місяць (10% доходу). Для  цієї  сім’ї розмір субсидії збільшується на 100 грн. і становить 250 грн.  (500 грн. - 250 грн.).

Тобто ця родина не відчує підвищення цін і тарифів, оскільки платила й платитиме за комунальні послуги 10% свого доходу.

Приклад другий 

У такій самій двокімнатній квартирі площею 47 кв. м багатоквартирного будинку з централізованим опаленням і газовою колонкою мешкає сім’я з чотирьох осіб (двоє дорослих та двоє дітей). Середньомісячний дохід цієї сім’ї становить 3700 грн. на місяць. За житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів вона сплачувала 350 грн. на місяць. Розмір обов’язкової плати був 370 грн. на місяць (10% доходу, оскільки до складу сім’ї входять діти й дохід на особу менший від прожиткового мінімуму). Субсидії ця родина не отримувала, бо розмір її платежу не перевищував 10% доходу.

Із підвищенням тарифів на теплову енергію і природний газ ця сім’я має сплачувати 450 грн. на місяць. Її доходи не змінилися. Тепер вона отримає субсидію у розмірі 80 грн. на місяць (450 грн. - 370 грн.), а також компенсацію у розмірі 20 грн. на місяць (370 грн. — розмір платежу з урахуванням субсидії - 350 грн. — розмір платежу до підвищення тарифів).

Тепер ця родина матиме і субсидію, і компенсацію та платитиме за житлово-комунальні послуги стільки, скільки платила до підвищення.

Сім’я з чотирьох осіб — двоє дорослих (один із них має право на 50% пільгу) та двоє дітей — проживає у сільській місцевості в приватному будинку площею 80 кв. м і використовує природний газ для опалення, підігріву води та приготування їжі. Середньомісячний дохід  становить 3700 грн. на місяць. За житлово-комунальні послуги в опалювальний період до підвищення цін і тарифів вона платила 600 грн. на місяць. Розмір обов’язкової плати сім’ї — 370 грн. на місяць (10%  доходу, оскільки до складу родини входять діти й дохід на особу менший, ніж прожитковий мінімум). Субсидій сім’я не мала, бо розмір її платежу не перевищував 10% доходу.

Зараз за природний газ доведеться платити 

510 грн. на місяць. Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не змінився, тепер вона отримає субсидію у розмірі 140 грн. на місяць (510 грн. - 370 грн.), а також компенсацію у розмірі 70 грн. на місяць (370 грн. — розмір платежу з урахуванням субсидії - 300 грн. — розмір платежу до підвищення тарифів).

Приклад четвертий

Сім’я з п’яти осіб (двоє дорослих, двоє дітей та непрацездатна особа) проживає у двокімнатній квартирі площею 47 кв. м багатоквартирного будинку з індивідуальним опаленням і газовою колонкою. Її середньомісячний дохід  становить 4500 грн. на місяць. За житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів в опалювальний період сім’я сплачувала 320 грн. на місяць. Розмір її обов’язкової плати  становив 450 грн. на місяць (10% доходу, оскільки до складу сім’ї входять діти й дохід на особу менший, ніж прожитковий мінімум). Сім’я не отримувала субсидію, бо розмір її платежу не перевищує 10% доходу.

Та з підвищенням ціни на природний газ розмір її платежу зріс і становить 440 грн. на місяць. Оскільки розмір платежу сім’ї з урахуванням пільг не перевищує 10% доходу, вона не отримає субсидію, але одержить компенсацію у розмірі 120 грн. на місяць (440 грн. — розмір платежу після підвищення цін і тарифів - 320 грн. —  розмір платежу до такого підвищення).

Приклад п’ятий

Сім’я з трьох осіб — двоє працездатних (одна з них не працює) та непрацездатної — проживає у сільській місцевості в приватному будинку площею 70 кв. м і використовує природний газ для опалення, підігріву води та приготування їжі. Середньомісячний дохід сім’ї — 3500 грн. (з урахуванням доходу на суму 1218 грн. для працездатної особи, яка не працює). За житлово-комунальні послуги до підвищення цін і тарифів родина платила 500 грн. на місяць.

Розмір обов’язкової плати сім’ї становить 525 грн. на місяць (15% доходу). 

З урахуванням підвищення ціни на природний газ розмір платежу з урахуванням пільг становитиме 775 грн. на місяць. Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не змінився, вона мог­ла б отримати субсидію у розмірі 250 грн. на місяць (775 грн. - 525 грн.), а також компенсацію у розмірі 25 грн. на місяць (525 грн. — розмір платежу з урахуванням субсидії - 500 грн. — розмір платежу до підвищення тарифів). Та, оскільки до складу сім’ї входить працездатна особа, яка не працює, вона не матиме права на субсидію на загальних підставах і отримає лише компенсацію у розмірі 275 грн. на місяць (775 грн. —  розмір платежу після підвищення цін і тарифів - 500 грн. — розмір платежу до підвищення тарифів).

Куди звертатися за призначенням компенсації?

 Для призначення компенсації потрібно звернутися із відповідною заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації.

У 10-денний термін після подання заяви заявникові надсилають повідом­лення про рішення щодо призначення компенсації та її розмір.

Які документи слід подати?

Передусім слід написати відповідну заяву. Разом з нею надати довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб і довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (будинку).

Важливо знати: щоб отримати компенсацію, сім’я має сплачувати свою частину платежу за комунальні послуги, в іншому разі надання компенсації припиняють.  

До списку новин