загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Жіночність з-під пензля

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Яким бачать Ерос українські митці. Євген Мухоїд, Альберт Джаббаров, Ігор Галан, Микола Сологуб, Олексій Владіміров представили свій ідеал жінки. Живопис та скульптура п’яти митців зібрані в спільну експозицію «Посвята Діотимі», що триває в Музеї російського мистецтва.

«Як би довго не тривала війна, вона завжди закінчується миром. У нашому музеї мир настав сьогодні, тому що тут запанувала жінка — її образ, флюїди, гармонія»,— підкреслив директор музею російського мистецтва Юрій Вакуленко на відкритті спільної виставки.

Діотима — це давньогрецька жриця, єдина жінка-співрозмовник Сократа, якою він захоплювався і дуже поважав. Згадки про неї зустрічаються в діалозі Платона «Бенкет». Вона була пророчицею, відьмою-лікаркою і дуже мудрою жінкою, яка, наприклад, вважала, що краса надихає людей робити величні вчинки — саме так вони можуть долучитися до божественного начала. «Бенкет» — це вершина філософської думки і літератури, більшість положень якого лягли в основу європейської культури. У ньому йдеться про пошуки людиною своєї сутності і свого призначення, про кохання і природу Еросу. Цією темою об’єднані і роботи, представлені на виставці. Кожен з митців вирішує її по-своєму, і кожен має свою метафору з цього приводу»,— розповідає мистецтвознавець Дмитро Корсунь.

Підбірка авторів була невипадковою: цих художників ще з кінця 1980-х років здружив Андріївський узвіз, на якому були спільні майстерні. Тому на виставці панує суто дружня атмосфера. Кожен зал присвячено творчості одного автора. Відкриває експозицію скульптура Олексія Владімірова. «У мене представлено 7 робіт,— говорить він.— Тема Діотими мені дуже близька, тому що в моїй творчості є жриця Аккада, і пристрасть Андрогіна — образи, які перегукуються з Діотимою та її баченням людських стосунків». Художник Ігор Галан показує на виставці понад 10 полотен. «Героїня моїх картин — це ідеал жінки, який я намагаюся знайти. Звісно, це сучасна жінка: успішна, красива і сексуальна»,— зазначив він.

Відвідувачі вбачали у творах художників і матисівські мотиви, і архетипні образи, і водночас багато «ринкових» сюжетів. Утім, бачення краси, як відомо, суто індивідуальне. Деяким відвідувачам, зокрема жінкам, не подобалася відверта еротика на полотнах, як і неакадемічна гламурно-кітчева подача матеріалу. «Найголовніше — це враження, і в кожного воно своє. Якби його не було, то доцільність мистецтва зійшла б нанівець»,— прокоментував ситуацію художник Віктор Троценко.

Вартість квитка: 30 грн, для студентів — 10 грн, для пенсіонерів, дітей — 5 грн.

Наталка КОВАЛЬ

До списку новин