загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Особливості індексації пенсійних виплат

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Індексація пенсій, проведена органами Пенсійного фонду у травні місяці поточного року, викликала у пенсіонерів чимало запитань. Розглянемо докладніше основні аспекти проведення індексації пенсійних виплат.

При проведенні індексації пенсій органи Пенсійного фонду керуються такими нормативними документами, як Закон України “Про індексацію грошових доходів населення” та Порядок проведення індексації грошових доходів населення”, затверджений постановою Уряду 17 липня 2003 року № 1078 (із внесеними змінами і доповненнями) (далі — Порядок індексації). Порядок індексації визначає основні правила, за якими здійснюється індексація пенсій.

Індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру. Зокрема, стипендія, щомісячна грошова сума, що компенсує частину втраченого заробітку, заробітна плата, пенсія.

Пенсії індексуються в межах прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність (у 2014 році - в межах 949 грн). Частина пенсії, що перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає (пункт 4 Порядку індексації).

Питання індексації пенсії працюючим пенсіонерам врегульовано пунктом 9 Порядку індексації.

Працюючим пенсіонерам в першу чергу індексують зарплату, що має постійний характер виплати, а потім - пенсію. Але загальний дохід працюючого пенсіонера, що підлягає індексації, не може перевищувати прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2014 році — 1218 грн).

У будь-якому разі питання індексації пенсії вирішується на підставі виданої підприємством, установою або організацією, де працює пенсіонер, довідки, в якій зазначається розмір його оплати праці, проіндексована її сума і сума індексації.

Підприємства, установи та організації зобов'язані надавати зазначену інформацію органам Пенсійного фонду у двотижневий строк після проведення індексації оплати праці.

Пенсії у зв'язку з втратою годувальника на дітей індексуються окремо, незалежно від розміру стипендії та інших доходів (крім оплати праці) (ці зміни внесено до пункту 4 Порядку індексації та набрали чинності 24.03.2008). Якщо дитина, що одержує пенсію у зв'язку з втратою годувальника, працює, то у першу чергу індексуватиметься заробітна плата.

НЕ ІНДЕКСУЮТЬСЯ пенсії, призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, у складі яких є доплата до прожиткового мінімуму. Так само не підлягають індексації одноразова допомога при виході на пенсію та виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму (додаткові пенсії, підвищення, компенсаційні виплати, державна соціальна допомога на догляд).

УВАГА! Узагальнюючи вищевказане зазначимо, що для проведення індексації пенсії, пенсіонери повинні вчасно надавати до органів Пенсійного фонду України документи про своє працевлаштування (звільнення).

У разі, коли пенсіонер звільняється з роботи, своєчасне повідомлення органу Пенсійного фонду України, де він перебуває на обліку, про час звільнення (довідка з роботи, трудова книжка) дасть змогу у найкоротші терміни провести належні перерахунки пенсії та нарахувати індексацію пенсії за умови наявності підстав для її проведення.

Більш детальну інформацію про всі новити у пенсійному забезпеченні можна отримати на сайті Пенсійного фонду України (адрес //www.pfu.gov.ua), на сайті Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області (адреса //pfu.cv.ua), на веб – порталі електронних послуг Пенсійного фонду України(адрес веб – порталу //portal.pfu.gov.ua). Постійно статті із цікавою та необхідною інформацією для пенсіонерів та осіб перед пенсійного віку опубліковуються на сайті Заставнівської районної державної адміністрації, на сайті Заставнівської районної ради, на сайті територіальних громад Чернівецької області, озвучуються по районному радіомовленню, публікуються в друкованих виданнях газет „Голос краю”, „Пенсійний кур’єр” (передплатний індекс 06840), журналі „Вісник Пенсійного фонду України” (передплатний індекс 23751).

Управління Пенсійного фонду України  в Заставнівському районі

До списку новин