загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Соя: користь і шкода

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Соя — один з найбільш неоднозначних продуктів. Цікаво, що користь і шкода тут можуть бути в одній і тій же речовині.

Ви впевнені, що дана тема обходить вас стороною? Адже ви ніколи не їсте соєвого м’яса і сиру «Тофу», не п’єте соєве молоко і навіть не нюхали знаменитий соєвий соус. Нехай так. Але ковбасу, сосиски, майонез, напівфабрикати, а також цукерки та шоколад ви коли-небудь їли? Швидше за все, що на це питання більшість відповість «ТАК». А, значить, хочете ви того чи ні, але сою ви періодично вживаєте, адже вона є не тільки в перерахованих продуктах, але і в багатьох інших, іноді навіть дуже несподіваних, наприклад, в макаронах. А тому, хочемо ми того чи ні, але «соєва тема» сьогодні актуальна для всіх.

Про сою

Соя, батьківщина якої Східна Азія, відноситься до сімейства бобових і по справедливості вважається одним з найцінніших культурних рослин у світі. Характерна особливість цієї рослини в тому, що на 40% соя складається з білка, який за якістю не поступається білкам рослинного походження. Крім цього в бобах міститься багато мікро-і макроелементів (залізо, калій, фосфор, натрій, магній), а також вітаміни групи В, D і Е. У 100 грамах сої міститься 380 ккал, 35 г білків, 17,3 г жирів, 17,3 вуглеводів, 13,5 харчових волокон, 6 г натрію.

Популярність сої обумовлена не стільки її вдалим хімічним складом, скільки, чесно кажучи, її доступністю, адже це дуже дешевий продукт, який до того ж має унікальну властивість «мімікрувати» під такі традиційно дорогі продукти, як м’ясо та молоко. Сьогодні соєве м’ясо і молоко зустрічається не тільки в меню вегетаріанців, але також в повсякденній їжі м’ясоїдів, яким не вистачає коштів на більш звичний, але, на жаль, не завжди доступний продукт. А ось тут — УВАГА — криється головна небезпека: соя у великих кількостях може бути шкідлива для організму. Так що спробуємо розібратися: в чому користь сої, а де починається її шкода.

Корисні властивості сої

У сої містяться ізофлавони, які значно знижують ризик захворіти на рак молочної залози, а, як відомо, у жінок це найпоширеніший вид онкології.

Соєвий сир «Тофу» відрізняється низьким вмістом жирів і вуглеводів, а тому легко засвоюється організмом і є рекомендованим продуктом для людей з проблемами ШКТ. До того ж він може вживатися в їжу в сирому, смаженому, маринованому і копченому вигляді.

Низькокалорійна соя, яка не містить шкідливого холестерину, є при цьому дуже ситним продуктом, а тому часто включається в різні дієти для схуднення. Додатковий бонус для тих, хто худне — багатий мінерально-вітамінний комплекс, який міститься в сої.

Людям з другим типом цукрового діабету ендокринологи рекомендують включати в меню соєві продукти, так як це дозволяє скорегувати вуглеводний обмін і нормалізувати жирно-кислотний і білковий склад дієти.

Якщо ви дотримуєтеся посту, то рекомендуємо звернути увагу на сою — цей продукт рослинного походження здатний на певний час замінити м’ясо і молоко. А оскільки соя — дуже багатоликий продукт, то ваш раціон не буде грішити одноманітністю.

Соя — відмінний продукт в умовах економічної кризи, коли звичний раціон стає недоступним. Тимчасово замініть м’ясо яловичини або свинини соєвим, а при приготуванні не шкодуйте спецій — не виключено, що ви навіть не помітите підміни.

Потенційна шкода

Ті ж самі ізофлавони можуть ховати в собі небезпеку для щитовидної залози, оскільки надають гнітючий вплив на ендокринну систему. Особливо небезпечне соєве молоко у великих кількостях для дитячого організму. Помічено, що у дітей, які регулярно його вживають, частіше діагностуються захворювання щитовидної залози, ніж у однолітків, які п’ють інше молоко.

Інша сумно-відома властивість ізофлавонів в тому, що при регулярному їх надходженні в жіночий організм, значно зростає ризик безпліддя. Це пояснюється тим, що ізофлавони для організму є чимось на зразок контрацептивів. Так що якщо плануєте дитину, від сої краще відмовитися.

Сідаючи на соєву дієту, не розраховуйте, що вона здатна замінити собою всі інші продукти. Так, позитивний ефект, безумовно, буде, але це в першу чергу пояснюється зниженням споживання шкідливих для здоров’я речовин, які містяться в традиційній їжі, але аж ніяк не оздоровчими властивостями самої сої. Соєва монодієта, за твердженнями дієтологів, не найкращий вибір.

Вважається доведеним, що соя, уживана щодня і у великих кількостях, передчасно запускає в організмі процес старіння.

Категорично протипоказана соя людям, у яких є порушення обміну сечової кислоти — це пояснюється тим, що білок бобових підвищує її вміст у крові. Слід виявити обережність і людям з алергією на бобові.

Саме цей вид бобових часто стає об’єктом експериментів генетиків, а суперечки на тему генно-модифікованих продуктів ведуться не жартівливі. І нехай на сьогоднішній день не є достатніх підстав, щоб огульно звинуватити ці продукти в безумовній шкоді, міркувати про те, що такі можуть бути корисні наївно. Як мінімум в довготривалій перспективі продукти з ГМО можуть призвести до ожиріння або спровокувати алергію.

До списку новин