загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Під Луцьком знайшли 600-літню гончарну піч в ідеальному стані

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Унікальну знахідку – гончарну піч для випалювання посуду в ідеальному стані 14-15 сторіч – виявили на Волині.

У селі Жидичин поблизу Луцька люди проводили до хати каналізацію і виявили гончарний горн – піч для випалення посуду. Датується знахідка 14-15 сторіччям.

Археолог Сергій Панишко каже, що господар обійстя Віталій Прохоровський вчинив дуже добре, відразу запросивши спеціалістів. Адже знахідка справді унікальна. «Гончарний горн – здоровенний. Висота – понад два метри, діаметр – теж понад два метри. Шестисотлітня піч просто в ідеальному стані, тільки верх купола не зберігся. Сьогодні ввечері всі роботи завершимо», – каже Сергій Панишко.

На жаль, після фіксування і ретельного опису знахідку засиплять землею. Адже розібрати горн завважки півтори тонни і транспортувати його до музею не можуть через брак коштів.

Ця піч свідчить, що поблизу Луцька вже 600-700 років тому був великий гончарний центр, що в писемних джерелах практично не згадується. Хоча значно пізніше вже описується виробництво кераміки у селі Кульчин поблизу Жидичина.

Ця археологічна знахідка, зі слів Панишка, рідкісна і для України. Зокрема, у втраченому наразі Судаку в Криму зберігається колекція горнів, але аналогічних і там – дуже небагато.

До списку новин