загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україна на крок ближче до ЄС

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Півроку тому Президент України Віктор Янукович поклав кінець угоді про асоціацію з Європейським Союзом. Його наступник має намір підписати її, з огляду на те, що Київ пришвидшує свій відрив від Москви.

Таким чином коло замикається. Майже сім місяців тому, 28 листопада 2013 року, тоді діючий Президент України Віктор Янукович мав шанс написати нову сторінку історії. Європейський Союз був готовий до підписання угоди про асоціацію на саміті Європейського партнерства у Вільнюсі.

Документ, обговорений ще в 2011 році, мав на меті економічно пов'язати Україну з Європою, частково шляхом створення зони вільної торгівлі. Віктор Янукович відмовився, пославшись на економічний тиск з боку Росії. Його рішення викликало рух протесту, що змусив Януковича втікати до Росії наприкінці лютого. Цієї п'ятниці (27.06.2014) його новообраний наступник, Петро Порошенко, підпише угоду на саміті ЄС у Брюсселі.

Тепер ітиметься про економічний фактор. Політична асоціація була заключена 21 березня прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, коли Брюссель хотів продемонструвати солідарність з Україною, яка втратила частину своєї території через приєднання Кримського півострова до Росії.

Проросійські сепаратисти проголосили незалежність Донецька

Неповна радість, великі сподівання

Сьогодні Україна може втратити ще більше областей в її східній половині. У Донецьку та Луганську проросійські сепаратисти проголосили свою "Народну Республіку" і втягнуті у серйозну боротьбу з українською армією. Вже вбито сотні людей. Київ звинувачує Москву у підтримці сепаратистів, експортуючи зброю і надсилаючи нерегулярні війська, а Петро Порошенко оголосив тижневе перемир’я, що закінчиться у п'ятницю о 9 ранку, яке сепаратисти публічно підтримали, але на практиці ігнорують. Людей все ще вбивають щодня.

Події на сході зіпсували значною мірою радість українців від підписання угоди про асоціацію, хоча минулої зими сотні тисяч тримали Європейські прапори під час демонстрацій на його підтримку. Все ж ця п'ятниця втілює собою особисту перемогу Порошенка, не в останню чергу тому, що він очолював переговори про угоду, коли був міністром закордонних справ та економіки України. "Перша стадія нашої європейської інтеграції завершена", - сказав він нещодавно.

Уряд у Києві сподівається на те, що найближчим часом з Брюсселя надійде економічна допомога та західні інвестиції. Країна протягом місяців перебуває на межі банкрутства і терміново потребує мільярди фінансових інвестицій. Україна також сподівається, що угода про асоціацію стане першим кроком на шляху до повноцінного членства в ЄС. Брюссель, однак, все ще наполягає, щоб тримати Україну окремо від ЄС.

Грузія та Молдова

Дві інші республіки колишнього Радянського Союзу також планують підписання угоди про асоціацію у Брюсселі: Грузія та Республіка Молдова також є членами "Східного партнерства" у Європейського Союзі. Підписання мало відбутися пізніше, але події в Україні прискорили події, стверджують спостерігачі. І політики, і громадяни визнають, що "немає сенсу робити ставку на Росію", - як заявив для НХ Каха Гоголашвілі з грузинського Фонду стратегічних та міжнародних досліджень (GFSIS). Він вважає, що кількість людей, які все ще вірять у хороші відносини з Росією зменшується.

"Найголовнішим є спільна база, яка дає нам можливості для нових реформ і нових інвестицій", - каже Піркка Тапіола, директор представництва ЄС в Молдові. Брюссель, з іншого боку, в основному зацікавлений у тісніших економічних зв'язках, які не налаштовують проти себе інші країни.

Після підписання всі три країни хочуть якомога швидше ратифікувати угоди в своїх парламентах для того, щоб вони вступили в силу вже восени. Після цього Київ, Тбілісі і Кишинів хочуть підігнати своє законодавство до законодавства Євросоюзу. Але остаточне затвердження всіма 28 державами, швидше за все, триватиме роки.

Назріваюча торгова війна з Москвою

Навіть у тому випадку, якщо Росія не буде частиною саміту ЄС у Брюсселі, багато людей з нетерпінням очікуватимуть реакцію Москви. Близько року тому Росія пригрозила Україні серйозними наслідками у випадку, якщо Київ підпише угоду про асоціацію з ЄС. Щоб додати ваги до погроз, Росія у серпні тимчасово припинила імпорт з України. "Ми повинні взяти до уваги, що незабаром вестимемо торгову війну з Росією", - сказав Міністр економіки України Павло Шеремета в середині червня.

Поки що Москва засвідчила спокійний тон. Санкцій щодо України не буде, сказав президент Росії Володимир Путін. Росія, однак, запровадить експортне мито на українську продукцію з метою підтримати внутрішній ринок. "Це буде важким іспитом для України", - застеріг Путін.

Для України, Грузії, Молдови угоди про асоціацію - це довгоочікуваний вихід з зони впливу Росії. Вже протягом багатьох років Москва намагається з'єднати колишні радянські республіки у новому альянсі, Євразійському Союзі, ініційованому Путіном. Без успіху. Тепер Брюссель створює свої власні союзи.

Кількома місяцями раніше Москва вимагала права голосу при підписанні угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І Київ, і Брюссель відхилили ідею. Але зараз переговори про наслідки від угоди між Україною, ЄС та Росією можуть відбутися у липні, принаймні за даними російського інформаційного агентства "Інтерфакс", яке посилається на анонімне джерело в Брюсселі.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин