загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи потрібно платити за ненадані послуги ЖКГ?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вже звичним стало те, що люди більше звертаються до комунальних підприємств зі скаргами на невиконану роботу, аніж про підвищення тарифів. Бувають випадки, що судяться і не оплачують реально не надані послуги, але переважно платять, незважаючи на якість виконаних робіт. Чи варто платити за ненадані послуги ЖКГ та чи зобов’язані громадяни сплачувати за комунальні послуги, якщо певний час відсутні в місті?

«Гроші беруть, а роботи не виконують»

Нещодавно міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк наголосив на тому, що за ненадану послугу ЖКГ можна не платити. А також зауважив, що «є зловживання: гроші беруть, а роботи не виконують».

До відома, всі КЖРЕПи повинні надавати такі послуги: прибирання прибудинкової території, дератизація, дезінсекція, обслуговування димовентиляційних каналів, освітлювання місць загального користування та підвалів, обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем водопостачання, водовідведення та систем опалення, а також утримування ліфтів тощо.

Наведемо приклад, з яким зустрічається майже кожен мешканець будинку. Чернівчанка Юлія Кобалюк скаржиться, що у будинку по вулиці Комарова, де вона живе, доводиться самим вкручувати лампочки, які купують також за свої гроші. «Ми сплачуємо за комунальні послуги вчасно, але дивно, що жодного разу не приходили з КЖРЕПу, щоб замінити лампочку. Куди ж ідуть кошти, які ми сплачуємо, якщо роботи не бачимо?». Начальник КЖРЕПу №17 Михайло Мельник коментує: «Наш КЖРЕП обслуговує 566 будинків, в яких проживає 12510 мешканців. У кожному під’їзді один раз на квартал замінюється лампочка. Але потрібно зрозуміти й те, що сьогодні лампочку вкрутили, а завтра хтось розбив або забрав. Тому, якщо лампочка перегоріла, потрібно звернутися до нашого підприємства, де ми їх видаємо». Зрозуміло, що мешканцям ніколи ходити по КЖРЕПах і випрошувати лампочки, тому купують самі жильці будинків та самі вкручують. Про те, чи повертають кошти за послуги, які реально КЖРЕП не надав, спілкуємося з Михайлом Івановичем.

– Чи повертає КЖРЕП кошти за послугу, яку не надав або надав у неповному обсязі?

– Якщо КЖРЕП в якомусь будинку не надав певної послуги, то це означає, що не було потреби. Наприклад, у будинках або під’їздах немає комах, то навіщо робити знешкодження? У таких випадках роботу не проводимо і гроші повертаємо жителям. Також повертають кошти, якщо не прибрали прибудинкову територію. Але це є мізер, тому люди можуть і не помітити це повернення і продовжують далі скаржитися. Але на прийомі людей ознайомлюємо з усіма послугами, які надали і не надали.

Михайло Мельник пропонує, щоб жителі багатоповерхівок створювали собі ОСББ, адже всі здані кошти тоді контролюватимуть і кожен житель знатиме, куди «пішли» кошти. До того ж Президент України поставив завдання «створити інститут ефективних співвласників багатоквартирних будинків та демонополізувати ринок надання послуг».

Вода, тепло, газ. Якщо вдома немає нас...

Декому з громадян доводиться хоча б раз на рік кудись їхати – чи то у відрядження на півроку, чи то на заробітки. Але плату за квартиру за відсутності мешканців ніхто не скасовував.

Спортсмену Віталію Ткачуку з Чернівців часто доводиться виїжджати на збори, змагання. Повертаючись додому, все одно мусить платити за комунальні послуги за період, поки його не було. Директор департаменту житлово-комунального господарства Дмитро Сірман коментує: «Є послуги, що надаються за лічильником, наприклад на воду, газ. Якщо ж людина не проживає певний час, то відповідно платити не повинна, адже платиться лише за те, що спожили, тобто за показниками лічильників. Але якщо вирішили поїхати у тривале відрядження, то потрібно звернутися у служби, які надають відповідні послуги. Вони у свою чергу приходять і опломбовують. Що стосується квартирної плати, куди входить, наприклад вивіз сміття, то в цьому разі можна звернутися у КЖРЕП і пред’явити документ, що підтвердить відсутність мешканця вдома».

Через свою необізнаність чернівчани за різні послуги комунальним службам сплачують навіть тоді, коли відсутні вдома і рік, і два, і більше. І не знають, що за неотримані послуги могли б не платити. За словами начальника КП «Чернівціводоканал» Володимира Андрущака: «Якщо мешканці певний час планують не користуватися водою, то потрібно подати заяву, щоб представники водоканалу опломбували. Потім, коли треба відновити водопостачання, знову треба написати відповідну заяву, але при цьому має бути підтверджувальний документ з КЖРЕПу або лікарні про відсутність мешканця. У свою чергу наше підприємство дивиться, чи немає порушень, і включаємо воду. Але якщо зірвана пломба, то мешканець сплачує штраф за незаконне використання води». Якщо говорити про газ, то мешканці, які не мають лічильника, платять чималі гроші, сума залежить від кількості прописаних. Якщо господар квартири чи будинку, в якого немає лічильника на газ, планує місяць-два бути відсутній вдома, то має право не платити за цей період за газ. При цьому потрібно взяти довідку зі КЖРЕПу і написати заяву до правління ПАТ «Чернівцігаз». «Але якщо мешканець відсутній понад півроку, то об’єкт (квартира, будинок) відключається від газопостачання, – розповідає Віктор Горда, заступник голови правління ПАТ «Чернівцігаз» з питань обліку та реалізації газу. – Якщо лічильник є, то відповідно за ним сплачують за спожитий газ. Відзначаю, що двічі на рік контролер з правління повинен обслуговувати лічильник, але кожен місяць абонент зобов’язаний подавати показники».

Питання оплати за тепломережу протягом календарного року досі не всім зрозуміле. Споживачі не можуть зрозуміти, чому за тепло платять навіть влітку, хоча реально цю послугу не отримують. Фахівці пояснюють: вартість теплоенергії досить висока, тому не кожному під силу платити в зимовий період таку велику суму щомісяця, тому перекинули частину суми на літо. Дмитро Сірман: «Крім того, комунальне підприємство «Теплокомуненерго» працює цілий рік: здійснює підготовку до зими, готує свої мережі, працюють люди, яким також потрібно нараховувати зарплату».

Тож, коли мешканці не проживають вдома і не хочуть платити за невикористані послуги, їм потрібно звернутися у відповідні комунальні служби із заявою, повідомивши про свою відсутність. Тоді, ймовірно, сплачувати за неотримані послуги не доведеться. Але ж якщо з якихось причин не встигли вчасно написати заяву, то платити у будь-якому разі доведеться, адже представники комунальних підприємств працюють будь-якої пори року, будь-якої погоди, за що хочуть отримувати зарплату.

За неякісні послуги – перерахунок?

Відомо, що постачальник житлово-комунальних послуг повинен проводити перерахунок плати за послуги, якщо вони не надані або надані не в повному обсязі. Комунальні послуги надаються споживачам безперервно, за винятком, коли проводять ремонтні і профілактичні роботи.

Грамотні мешканці вирахували, що є складова тарифу, до якої входять певні послуги, що не надають у повному обсязі, через що на різних комунальних підприємствах роблять перерахунки за ненадані послуги.

Дмитро Сірман розповідає, що за наполяганням постійної комісії з питань житлово-комунального господарства було накладено мораторій на підвищення тарифів і це зобов’язало кожне житлове підприємство торік прозвітувати про виконані роботи. «Більшість підприємств була не готова до цього, але всі прозвітували, – каже Дмитро Онуфрійович. – Тож у Чернівцях були зроблені перерахунки за ненадані послуги і, повірте, це були сотні тисяч гривень».

Як зазначає Михайло Мельник, КЖРЕП №17 виконує всі роботи, які повинен виконувати: «Звичайно, бувають випадки, що не прибрали територію, але ми на ці будинки повертаємо кошти за ті дні, коли прибирання не проводилося».

Не секрет, що бувають випадки, коли комунальні підприємства надають неякісні послуги. Наприклад, у квартирі при центральному опаленні не забезпечений відповідний температурний режим (не нижче +18 градусів). За словами Дмитра Сірмана, у таких випадках потрібно зателефонувати в аварійну службу і викликати теплову інспекцію, яка зафіксує та складе акт про те, що немає нормативу температури. Лише тоді здійснюють перерахунок. Але бувають і аварійні ситуації, пов’язані з морозами.

Часом у будинках, яким по 40-50 років, тече каламутна вода, на що також скаржаться чернівчани. На це начальник КП «Чернівціводоканал» Володимир Андрущак каже, що такі випадки можуть бути у тих будинках, де застаріли мережі, до чого водоканал немає відношення. (Тож мешканці мають на власний кошт замінювати труби в будинку, аби з кранів текла чиста вода). «По наших основних магістралях вода проходить контроль, тобто до будинків ми подаємо чисту воду. А внутрішньобудинкові мережі є власністю КЖРЕПів, ОСББ або приватників. Фактично не може подаватись неякісна вода, адже ми її хлоруємо, пом’якшуємо та доводимо до всіх стандартів якості», – запевняє Володимир Іванович. Тобто до будинків подається якісна вода, а от там, де вона стає «власністю КЖРЕПу», перетворюється на неякісну через старі зношені труби. То хто ж псує воду?...

І так майже з усіх наданих послуг. Хтось надає якісні послуги, а інший їх «псує», а оплачує за кінцевий результат пересічний громадянин.

До списку новин