загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

З "Південним потоком" Путін затягує час

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Інформаційний графік - такими шляхами проходять трубопроводи у Європі та сусідніх областяхЄС хоче обмежити свою залежність від Москви та тимчасово відкладає проект будівництва трубопроводу «Південний потік». Росія міцно вхопилася за цей проект, оскільки знає, що Європа не має іншої альтернативи.

Будівництво трубопроводу «Південний потік» є надзвичайно актуальним не лише економічно, але й політично. Завдяки цьому мегапроекту російська нафта повинна надходити до Європи в обхід України. Хоча Європа вже протягом тривалого часу намагається диверсифікувати власне енергопостачання, але, особливо після спалаху української кризи, ЄС почав  критично розглядати цей проект. Адже вплив Москви, як великої енергетичної держави, і надалі б міцнішав у Європі. ЄС залишила вітрила трубопроводу без вітру з метою запровадження політичного тиску на Росію.

Комісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер з цієї причини хоче призупинити проект і звинувачує російського державного енергопостачальника «Газпром» у зловживанні своєю позицією на ринку. «Газпром» є не лише постачальником газу, але і на 50 відсотків задіяний у проекті будівництва газопроводу.

Трубопровід «Південний потік» має транспортувати природній газ через Чорне море до Італії. Маршрут проходить через Болгарію, Сербію, Угорщину, Словенію, Австрію і до кордону з Італією. Інша гілка повинна постачати газ у Хорватію, Македонію, Грецію та Турцію. У 2012 році президент Росії Володимир Путін дав старт проектові вартістю в 16 мільярдів євро та протяжністю у 2380 кілометрів.

Кілька російських друзів у Європі

 

Уже зараз Росія постачає в Європу 30 відсотків від загального об'єму природного газу, який їй необхідний. Завдяки трубопроводу «Південний потік» об'єм зріс би ще на 25 відсотків. Проект, який в значній мірі форсований Путіним, був започаткований з 2007 році ініціативою «Газпрому» та італійського енергопостачальника «Ені». «Газпром» вже має у власності трубопровід «Північний потік», який проходить через Балтійське море до Німеччини.

Незважаючи на критичну позицію Брюсселя, деякі члени ЄС: Австрія та Угорщина, а також кандидат на вступ до ЄС Сербія, міцно тримаються за план будівництва гілок газопроводу через їхні країни.  Навіть США висловили стурбованість та закликали ці країни «уважно переглянути свою позицію». Росія вбачає в таких застереженнях лише стурбованість через втрату американських бізнес-інтересів. Путін наголосив, що наші «американські друзі» самі хотіли б постачати газ у Європу.

В основному країни центральної та східної Європи вже зараз отримують переважну частину свого газопостачання з Росії. Варті уваги проекти щодо забезпечення відновлюваниними видами енергії серед країн східної Європи не спостерігаються. Країни Західної Європи намагаються провести диверсифікацію свого енергопостачання. Хоча вони також визнають, що це не є рішенням у короткостроковій перспективі.

Колишні радянські республіки застерігають ЄС

 

В Європі ще ведуться суперечки стосовно Гідравлічного розриву пластів (фрекінг), тобто видобування газу та нафти з сланцю. Ця тема все ще являється предметом суперечок у Європі і не представляє собою справжньої альтернативи. У США ж фрекінг призвів до буму на сланцевий газ. Щоправда, потрібно ще принаймні десятиліття, перш ніж скраплений газ зможуть транспортувати морськими шляхами.

Після анексії кримського півострова трубопровід «Південний потік» перетворився на камінь спотикання у стосунках між сходом та заходом. Тепер Росія  утримує контроль над більшою частиною Чорного моря та місцевими покладами природного газу, на які Україна виставляє претензії.

Гостра критика виходить від колишніх радянських республік, таких як Литва, Латвія та Естонія. Так естонський президент Тоомас Гендрік Ілвес сказав: «Москву в жодний спосіб не можна розглядати в якості «стратегічного партнера»». Угорський президент Віктор Орбан у відповідь на це закликав критиків зробити альтернативну пропозицію: «Яким чином сьогодні ми повинні жити без енергії?». У Болгарії та Сербії трубопроводи вже перебувають у стані будівництва. Згідно з планами «Газпрому» «Південний потік» можна буде ввести в експлуатацію вже в 2015 році.

Переклад з німацької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин

До списку новин