загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Три рецепти домашніх заготовок для борщу та голубців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Господині, які люблять частувати своїх домашніх та гостей смачним та запашним українським борщем, нерідко користуються своїми фірмовими прийомами. Один з них – домашні «борщові» заправки. Вони економлять час і гроші взимку, коли свіжі помідори та перці мало не на вагу золота. Та й значно здоровіші, ніж магазинні приправи.

Заморожений борщовий набір

Помідори, болгарський перець, морква, корінь петрушки та селери, зелень кропу та петрушки, печений або варений буряк.

Заморозити в окремих пакетиках або контейнерах (порціями на 1 борщ):

1. Суміш нарізаних тонкими кружальцями, кубиками або соломкою моркви, кореня петрушки, пастернака та селери (за бажанням). Їх ми будемо підсмажувати з цибулею або додавати до бульйону перед тим, як вкинути картоплю і капусту.

2. Болгарський перець, нарізаний шматочками (жовтий – найзапашніший, червоний додає яскравого кольору борщу, але можна будь-який).

3. Подрібнені стиглі помідори, краще без шкірки (попередньо ошпарити окропом і почистити). Кладуть у борщ після капусти.

4. Подрібнена суміш зелені кропу, петрушки й селери (або окремо кожний вид в пакетиках по 1-2 столові ложки). Кладуть у борщ наприкінці приготування.

5. Відварений або печений і подрібнений на тертці буряк. Його потім тушкують. Можна заморозити й уже тушкований разом з овочами та з додаванням оцту чи лимонної кислоти. Залишається тільки вкинути в майже готовий борщ і довести до кипіння!

6. Морожений гіркий перець (цілий стручок або нарізаний шматочками, можна із зернятами). Кладуть у каструлю або у свою тарілку прямо мороженими на свій смак.

Секрет від Пані Галі. Наприкінці зими дуже хочеться "літнього борщу" – з молодою капустою. У мене завжди є запас на 1-2 рази ошпарених окропом і заморожених половинок листків для голубців. Можна взяти кілька з морозилки, потримати в теплій воді й пошаткувати у майже готовий борщ. Подрібнюю та заморожую і відварені невеликі головки капустин, які залишились після приготування голубців.

Заправка - «аджика» з помідорів, перцю та моркви

На 4 кг червоних стиглих помідорів: 1 кг червоного солодкого болгарського перцю, 0,5 кг моркви, 1 стол.ложка солі, півсклянки цукру, півсклянки рафінованої олії, 1/3 склянки оцту, 1-2 стручки гіркого перцю, 1-2 цілі головки часнику, зелень.

1. Пропустіть через м'ясорубку старанно вимиті й нарізані шматочками помідори, солодкий та гіркий перець без зерняток, додайте дрібно натерту моркву, сіль, цукор, олію, оцет. Добре вимішайте.

2. Варіть на слабкому вогні не менше 2 годин, знімаючи піну.

3. Наприкінці приготування додайте товчений часник і зелень за бажанням і на власний смак (петрушка, кріп, селера, чебрець).

4. Негайно розкладіть у стерилізовані банки, закрийте поліетиленовими кришками або закатайте і переверніть.

Універсальна заправка «Секрет господині»

3 кг червоних стиглих помідорів, 2 кг червоного солодкого болгарського перцю, 1 кг моркви, 1 стол. ложка солі, півсклянки цукру, півсклянки рафінованої олії, 3 столові ложки лимонного соку або оцту, 1 стручок гіркого перцю (за бажанням), 10-12 зубчиків часнику, мелений чорний та духмяний перець.

1. Овочі помити, почистити, з перцю вийняти серцевину із зернятами.

2. Моркву потерти на буряковій тертці й потушкувати в олії.

3. Також потерти на буряковій тертці (це важливо!) перець і половинки помідорів, викидаючи шкірку.

4. Усе змішати, додати сіль, цукор, лимонну кислоту або оцет.

5. Тушкувати до 1 години, наприкінці додавши подрібнений часник і вирівнявши смак цукром чи оцтом.

6. Негайно розкладіть у стерилізовані банки, закрийте поліетиленовими кришками або закатайте. Тримайте у сухому прохолодному місці. Додавайте у борщ (3-4 столові ложки), у соус для голубців, різні супи, гуляші, підливи, соуси. Можна використовувати для піци, гарячих бутербродів та інших страв.

Галина ЦУКАНОВА

До списку новин