загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Росія не піде на жоден компроміс щодо газу, бо використовує його як зброю проти України – експерт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тотальна економія і реверс газу – таку схему пропонують експерти для того, щоб Україна пройшла опалювальний сезон без російського блакитного палива. В парламенті не виключають, частину опалювальних потужностей можна перевести на інше паливо, зокрема – на вугілля, мазут та біомасу. Проте експерти констатують, що часу на це майже немає. Фахівці засуджують заборону уряду приватним компаніям самостійно купувати газ в Європі, бо такий реверс міг би поліпшити ситуацію.

«Нафтогаз» відключив від газопостачання «Київенерго» та 35 менших комунальних та інших підприємств в різних регіонах України. Відтак в Києві та інших великих містах гарячої води не буде до осені, очікують комунальники. В прес-службі «Нафтогазу» запевняють, що відключення стосуються лише боржників, окрім тих, які заборгували через те, що не отримали державних компенсацій. Проте експерти, серед яких і Директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко, пояснюють це тим, що з середини червня Україна більше не отримує російського газу. Тому під відключення потрапили не лише боржники, а й сумлінні платники.

Напередодні Кабмін оприлюднив постанову про забезпечення населення та підприємств газом до кінця наступного опалювального сезону. В ній ідеться про те, що з серпня по квітень Україна має вкластися в 30,23 мільярдів кубометрів блакитного палива. Для цього бюджетні установи мають скоротити газоспоживання на 10%, підприємства теплогенерації – на третину. Для всіх користувачів запроваджені ліміти газу, однак навіть за цих умов з кінця літа до квітня наступного року Україна може видобути та взяти зі своїх сховищ лише 23 мільярди кубів, решту треба докупити, ідеться в постанові.

Без обмежень для промисловості не обійтися – Омельченко

Українська влада змушена йти на непопулярні кроки, щоб до зими накопичити у підземних сховищах газ, якого бракує, пояснює в коментарі Радіо Свобода директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Сценарій такий: Росія не піде на жодні компроміси щодо газу, оскільки використовує його як зброю проти України. Відтак уряд має обмежити споживання блакитного палива на підприємствах, некритичних для національної безпеки. І лише після цього – обмежити комунальний сектор та населення, бо суттєве зменшення споживання газу взимку викличе негативні соціальні та політичні наслідки. Влітку Україна повністю обходиться без імпорту, і навіть продовжує закачувати газ у сховища, з польського та угорського реверсних «коридорів», – уточнює експерт.

Коли Росія повністю припинила імпорт газу до України, український прем’єр Арсеній Яценюк заявив у парламенті, що має й хорошу новину: Україна встигла закачати до підземних сховищ 14 мільярдів кубометрів газу. Відтоді підземний запас трохи збільшився – до 14,5 мільярдів кубометрів, за рахунок власного видобутку та реверсу. Проте, щоб опалювальний сезон відбувся – Україна має накопичити ще мінімум півтора мільярди кубометрів газу, вважає експерт. Також Володимир Омельченко радить перевести опалювальні підприємства, де це можливо до зими – на електроенергію, вугілля та мазут, а уряду – скасувати обмеження, яке він запровадив для приватних компаній, які тепер не можуть самостійно закуповувати газ у Європі.

Потрібне енергозбереження та альтернативне паливо – депутат

Україна має час підготуватися до зими без російського газу, заявив Радіо Свобода голова фракції УДАР, член парламентського комітету з паливно-енергетичного комплексу Віталій Ковальчук.

«Треба не думати, як вижити в умовах надзвичайного стану в енергетиці, як це пропонує уряд, а шукати способи, щоб цього надзвичайного стану не трапилося. Це і енергозбереження, і використання альтернативного палива», – наголошує він.

Окремі підприємства вже змогли знайти заміну російському газу. Так, «Житомирський бронетанковий завод», який виготовляє та ремонтує бронетехніку для української армії, перевів ті свої цехи, які раніше споживали газ, на дрова. Однак для більшості промислових і теплоенергетичних підприємств ця зима буде вкрай важкою, заявив Радіо Свобода член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Обсяг газу в підземних сховищах для зими – недостатній. Там 14,5 мільярдів кубометрів, а треба близько 20. Якщо запас не збільшити, то в кінці грудня або в січні газу в сховищах стане менше 7 мільярдів кубів, і Україна або припинить використовувати цей газ, або не зможе якісно підтримувати транзит газу до ЄС (залишок у сховищах допомагає покривати пікове споживання у Європі – ред.). Закупівлі газу в Євросоюзі шляхом реверсу – поки що спонтанні, водночас треба закупити максимальний обсяг, який дозволяють газогони, до осені, бо потім ціни виростуть і вільного газу стане менше», – каже експерт.

Фахівці припускають, що Україна нормально переживе зиму, якщо матиме 10 мільяррдів кубометрів газу на рік за рахунок реверсу. Нинішні темпи реверсу є втричі меншими. Технічна можливість отримувати великі обсяги є з боку Словаччини, вже є попередні домовленості щодо цього, однак реверс не відбувається, як припускають експерти, через тиск Росії на словацькі компанії.

Юрій Корольчук вважає, що примусове зберігання у державних сховищах газу, купленого приватними компаніями та ліміти на його споживання – це непопулярні, але необхідні кроки. За словами експерта, українці споживають, в тому числі й на опалення – понад 16 мільярдів кубометрів газу на рік, теплокомуненерго – ще 10 мільярдів. Відтак для населення мало б вистачити двадцяти мільярдів кубів, які Україна видобуває сама, однак чверть цього газу видобуває акціонерне товариство «Укрнафта», яке не продає його домовласникам. Юрій Корольчук констатує, що економія та падіння виробництва вже зменшили промислове споживання газу вдвічі: нині підприємства споживають на місяць близько 800 мільйонів кубометрів.

Однак експерт бачить розв’язання проблеми лише у відновленні постачання газу з Росії або у швидкому пошуку альтернативного газу, оскільки переводити опалення на інші ресурси, на його думку, досить дорого і запізно.

Євген Солонина

До списку новин