загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Мінсоцполітики навчає наданню першої психологічної допомоги переселенцям зі Сходу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

14 липня за ініціативи Мінсоцполітики та за сприянням проекту Програми розвитку ООН «Підтримка реформи соціального сектору в Україні» розпочався тижневий семінар-практикум з надання першої психологічної допомоги сім’ям з дітьми, дітям, які перебувають чи перебували у зоні збройного конфлікту та їх психологічної адаптації до нового місця проживання.

Близько 30 соціальних фахівців з майже усіх областей України, в переважаючій більшості з Луганської та Донецької областей, приїхали до Києва, щоб пройти навчання щодо надання першої психологічної допомоги. Серед викладачів – доктори медичних наук та професори Українського наукового-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України.

Відкрила семінар Ірина Миколаївна Пінчук, заступник директора Департаменту сім’ї та дітей Мінсоцполітики, яка наголосила про важливість та актуальність проведення семінару в цей час та висловила надію про якнайшвидше настання миру у державі. Однак навіть після того, як стихнуть бойові дії, більшість людей, які перебували або перебувають в зоні АТО, потребуватимуть кваліфікованої допомоги, щоб подолати симптоми посттравматичного синдрому. З досвіду, саме до працівників соціальних служб на місцях перш за все звертаються люди, які потребують психологічної підтримки та допомоги. Соціальні працівники мають діагностувати ступінь потреби людини та направити до психолога чи іншого спеціаліста.

За даними Міжвідомчого координаційного штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, близько 40754 людини були змушені покинути свої домівки у зв’язку з бойовими діями, що тривають в Донецькій та Луганській областях, а також після анексії Криму. Гостро стоїть питання не тільки гуманітарної допомоги внутрішнім переселенцям, а й надання першої психологічної допомоги в усіх пунктах знаходження цих людей.

Директор Українського наукового-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, доктор медичних наук Ірина Яківна Пінчук виділила особливо вразливі категорії населення, які потребують першочергової особливої уваги волонтерів, лікарів, працівників соціальних служб та психологів: це немовлята, діти раннього віку, діти шкільного віку, підлітки (які можуть як допомагати волонтерам та своїм родинам, так і демонструвати реакції, притаманні дітям раннього віку), люди похилого віку (які особливо гостро реагують на воєнні дії, оскільки можуть мати спогади часів Другої Світової війни), а також вагітні жінки (у яких теперішні події зможуть провокувати ранні пологи тощо). Також люди, які перебувають в зоні АТО, внутрішні переселенці та ті, хто в певний момент повернуться до своїх домівок, потребують абсолютно різних підходів у наданні психологічної допомоги.

Протягом тижня представники центрів соціальних служб пройдуть навчання в Дорожній клінічній лікарні №1, а також отримають практичні поради від Психологічної служби Майдану, яка мала досвід роботи під час Революції Гідності. Передбачається індивідуальна робота в групах та розгляд практичних випадків надання допомоги сім’ям та дітям.

До списку новин