загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Бук без однієї ракети з п'ятниці знову в Росії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ракетна система «Бук», яка, за твердженнями, збила літак Малайзійських авіаліній, згідно з повідомленнями мас-медіа Сполучених Штатів, була доставлена з Росії. Український уряд також заявляє, що має докази.

Сепаратисти на сході України отримали від Росії систему ППО «Бук», яка була використана для знищення малайзійського пасажирського авіалайнера у четвер. Про це повідомляє періодичне видання "Washington Post". Після падіння літака решта ракет знову були перевезені на російську територію у ніч на п'ятницю, як повідомляє газета з посиланням на представника уряду США.

Уже більше тижня тому служба розвідки США отримала інформацію, що ракети земля-повітря надійшли у розпорядження проросійських ополченців, повідомляє газета. Керівник української розвідки Віталій Найда повідомив, що установка системи ППО з мінімум однією відсутньою ракетою перетнула кордон з Росією в п'ятницю зранку.

Президент України Петро Порошенко заявив: «У нас є зображення місця пострілу з супутників, а також фотографії та відео системи протиповітряної оборони, що доводять постачання зброї з Росії». Він говорив про  існування «беззаперечних» доказів.

«Терористи заважають розслідуванню і забрали бортові самописці, але це їх не врятує».

Ополченці відкидають звинувачення. Вони покладають провину за знищення літака на армію.

Боїнг малайзійських авіаліній з бортовим номером MH17 та 298 пасажирами на борту був збитий у східній Україні. Літак був вражений, згідно з оцінками експертів США, ракетою, випущеною з території, яка є підконтрольною сепаратистам. Згідно з твердженням експертів, літак був пошкоджений на висоті приблизно 10000 метрів - на дистанції, досяжній для ракет комплексу ППО Бук.

«Ми припускаємо, що вони зараз займаються знищенням доказів своїх дій», - сказав представник уряду США в інтервю для періодичного видання "Wall Street Journal". Президент Росії Володимир Путін заперечив той факт, що проросійські сепаратисти  отримують військову підтримку з Росії.

Знищення літака трапилось через трагічну помилку?

Згідно з думкою експертів, ополченці не мали у розпорядженні потрібної системи, яка могла б розрізнити військовий літак від цивільного. Система «Бук», за натівською класифікацією SA-11, повинна бути підключеною до радара та командного автомобіля для того, щоб однозначно розрізнити цілі перед здійсненням пострілу.

Попередні дані, здавалося, вказують на те, що сепаратисти не мали в розпорядженні подібних систем, - говорить Павло Фельгенгауер, фахівець, що спеціалізується на засобах військової оборони, оглядач московської газети "Новая газета", яка відома всім своїми критичним підходом. «Вони легко могли допустити трагічну помилку і випустити ракету в цивільний літак, коли хотіли поцілити в український транспортний літак».

Російське державне інформаційне агентство «РІА Новости» так само процитувало експерта Константина Сівкова з академії геополітичних проблем, що ракети класу «Бук» повинні бути оснащені  зовнішніми системами ідентифікації. Ополченці їх не мали.

Запустили не переконавшись

Так що не виключено, що сепаратисти випустили ракету, не будучи повністю переконаними, якого роду літак вони мають на прицілі. «Лише зафіксувати сигнал на екрані радара ні в якому разі не достатньо, щоб прийняти об'єктивне рішення щодо цілі, - говорить Кір Джільс, експерт з питань безпеки при британському Королівському інституті міжнародних справ. - Для повної інформації потрібна додаткова система радарів, до якої установка повинна бути підключеною».

Повідомлення терористів у соціальних мережах безпосередньо після падіння літака також дають можливість припустити, що вони не очікували жодного цивільного літака над кризовим районом. Вони, здається, припустили, що цивільні літаки триматися подалі від цього повітряного простору, а тому будь-який літальний пристрій, що з'явився б на радарі, був би ідентифікований як «ворожий».

Комерційні літаки подають сигнали

 

«Якщо випускають ракету попередньо не спробувавши ідентифікувати літак, то факт знищення повітряного судна є актом «злочинної недбалості», - говорить відставний генерал ВВС США Роберт Латіф.  Комерційні авіалайнери  комунікують на відомих частотах і надсилають сигнали, які їх ідентифікують і показують їхню висоту польоту та швидкість. «Не складається такого враження, що вони використовували котрісь з цих даних, або намагалися використати їх», - говорить Латіф, який раніше здійснював нагляд над розробкою та розвитком сучасної зброї на ВПС.

«Я припускаю, що радар системи отримав сигнал від великого «транспортного судна» на висоті 10000 метрів над рівнем моря. Після цього система або вистрілила автоматично, або це був відповідальна за експлуатацію агресивна людина, якій свербіло, або яка не хотіла пропустити жодної можливості. Не виглядає так, ніби вони аналізували додаткові дані, перш ніж зробити постріл».

Боїнг не мав жодних шансів

 

Офіцер НАТО, який побажав залишитися анонімним, підтвердив, що система «Бук» з ракетами закріпленими на пандусі, зазвичай отримує накази від окремого командного автомобіля. Якщо все іде в точності за інструкцією, то мобільний командний пункт визначає ціль та керує стартовою платформою системи, яка повинна вистрілити.

У Боїнга не було жодних шансів, у нього було легко влучити після того, як на нього навели приціл. «Цивільні літаки літають по прямій, - говорить Едвард Хант, радник високого рангу у IHS, фірмі, яка спеціалізується по військових розвідувальних даних та аналізі. - Цивільне повітряне судно не робить ніяких відволікаючих маневрів. Пілоти, ймовірно, навіть не знали, що знаходяться під прицілом».

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин