загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Газове» питання «розколює» український уряд

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чому Прем'єр Арсеній Яценюк подав у відставку, які просування є в реалізації «Південного потоку» і чи зможе Україна прожити зиму з теплими батареями?

Крайнє засідання парламенту привернуло увагу українців. 24 липня фракції «УДАР» і «Свобода» під час засідання Верховної Ради оголосили про вихід з коаліції. Тоді член партії «УДАР» Віталій Ковальчук зазначив: «Ми запускаємо конституційний механізм, який дозволить Президенту розпустити Верховну Раду і призначити дострокові парламентські вибори». Крім того, зі складу коаліції вийшли близько 20 позафракційних нардепів. Спікер парламенту Олександр Турчинов розкритикував таке рішення, зазначивши, що депутати могли б спочатку проголосувати за зміни до бюджету і Податковий кодекс, а також - системи ГТС, а вже потім робити оголошення. «Я розумію, що таким чином (депутати - ред.) намагаються зірвати урядові закони», - зазначив пан Турчинов.

В результаті, народні обранці так і не підтримали зміни в бюджеті, Податковому кодексі і реорганізацію ГТС. Законопроект №4116а, передбачає, що магістральні газопроводи і підземні сховища України дозволяється здавати в оренду, але без права їх відчуження. Прийняття даного законопроекту допомогло б зняти з держбюджету тягар фінансування дефіциту «Нафтогазу». Також, за словами керівника «Нафтогазу» Андрія Коболєва, реформа перевела б газовий бізнес України на сучасні європейські стандарти. «Поділ видобутку газу, його транспортування і зберігання дозволить створити конкурентні умови, підвищити прозорість цього бізнесу і його інвестиційну привабливість. Крім того, істотно збільшаться можливості для диверсифікації поставок газу в Україну і питання забезпечення транзиту в Європу буде переведено з політичної в економічну площину», - підкреслив Андрій Коболєв. Крім того, на думку Голови правління компанії, співпраця з провідними європейськими операторами гарантує надійність поставок газу територією України і зробить менш привабливими для європейців альтернативні транзитні проекти.

Однак, вихід з коаліції і бездіяльність парламентаріїв у «газовому» питанні призвела до того, що прем'єр Арсеній Яценюк подав у відставку «Якщо Європа увійде в цю кампанію, тоді РФ не буде будувати «Південний потік», але якщо закон (щодо реформ в газотранспортній системі - ред.) не буде прийнятий, то в Кремлі буде салют, тому що тоді вони будуть будувати «Південний потік», - прокоментував пан Яценюк.

У зв'язку з заявою про відставку Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка тимчасово обов'язки голови Кабінету Міністрів буде виконувати Віце-прем'єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимир Гройсман. Відповідне розпорядження № 658-р від 24 липня опубліковано на сайті Кабінету Міністрів. До речі, незважаючи на прохання Президента Петра Порошенка, Рада і на наступний день відмовилася включити до порядку денного розгляд законопроектів щодо ГТС і змін до бюджету.

У той же час, газопровід «Південний потік», який може скласти конкуренцію української ГТС в транзиті російського палива в Європу, став на крок ближче до реалізації. 24 липня Туреччина дала позитивний висновок за результатами оцінки впливу на навколишнє середовище будівництва турецької ділянки морського газопроводу «Південний потік». Принаймні, про такі відгуки кажуть в «Газпромі».

До речі, Україна готова відновити Київ переговори з Російською Федерацією та Єврокомісією щодо поставок газу. Про це заявив Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. «Ми готові в будь-який момент продовжити ці консультації і переговори», - сказав Юрій Продан. Він зазначив, що питання тристоронніх газових переговорів має стати однією з тем сьогоднішніх консультацій з комісаром ЄС. Також, глава Міненерго зазначив, що Україна планує довести Росії, що вона не здійснює несанкціонований забір палива, яке остання транзитує в Європу. Для цього Україна спільно з ЄС створить групу, яка буде контролювати процес поставок російського газу в Європу.

Незважаючи на «газові» проблеми, в Мінрегіоні обіцяють, що взимку в оселях українців буде тепло. Співробітники відомства розраховують, що Україна пройде опалювальний сезон за рахунок наявної кількості газу. Дані, наведені заступником глави Мінрегіону Андрієм Білоусовим, свідчать, що в 2010 році комунальна теплоенергетика споживала 11,8 млрд кубів газу, в 2013 - вже 10,100 млрд кубів газу, тобто на 15% менше, ніж у 2010 році. За рахунок впровадження енергозберігаючих заходів, щороку теплогенеруючі підприємства зменшували споживання газу на 5%. Раніше Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявляв, що Україні не вистачає газу, щоб пережити зиму в теплі. Брак «блакитного» палива складає приблизно 6 млрд кубометрів. Ця цифра може змінюватися в залежності від того, якими обсягами газу буде забезпечувати Україну Словаччина. У свою чергу, Україна відзначила, що обсяг реверсних поставок газу в Україну знизився до 7 млн кубометрів на добу.

Катерина Білоус

До списку новин