загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Книжки для відновлення рівноваги і спокою від Галі Карпи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Галина Карпа, письменниця, інструктор з йоги, поділилася з Читомо книжками для відновлення душевної рівноваги й спокою – у першу чергу тими, що працюють особисто для неї.

Тарас Прохасько, «Одної і тої самої»

Взагалі сама інтонація Прохаська заспокоює. Такий вже текст Прохаська – повільний і насичений, медитативний. Не піддатися дії цієї інтонації неможливо.

Лиш не сподівайтесь на якийсь літературний релакс. Книжка непроста. Осмислюючи українськість, автор, як це часто буває із великими письменниками, передбачає події недалекого майбутнього, а нашого з вами теперішнього. Окремі пасажі взагалі подібні на розповіді наших оборонців, які стоять сьогодні на блокпостах. Судіть самі.

«Нормальна логіка моментного бою. Командири десь дуже далеко. Їхні інструкції не мають нічого спільного із ситуацією, в яку ти потрапив. Твоє бачення зведене до мінімуму – інструкція, яка не відповідає тому, що відбувається, ландшафт, на якому нічого неможливо вирізнити, чомусь лише десята частина обов’язкового згідно з доктриною набору патронів, десь поруч такі самі хлопці, які хочуть тебе вбити, а з іншими ви готові помінятися своєю смертю, такі вони свої, і знання того, що це кінець, і переконаність в тому, що не можна, щоби був кінець. (…) Коли виявилося, що наше місце надто привабливе, що заки ми нічого більше не хотіли, воно вабило багатьох інших, котрі не вважали за потрібне на нас зважати, ми почали відбиватися. Відбиватися заради втраченої ідилії».

Далай-лама ХІV і Говард Катлер, «Мистецтво щастя у неспокійному світі»

(The Art of Happiness in a Troubled World by Dalai Lama XIV, Howard C. Cutler)

Хто може дати кращий урок душевної рівноваги, ніж Й.Св. Далай-лама, який сам пережив окупацію Тибету китайськими військами і змушений відтоді жити в екзилі? Мені здається, українською книгу ще не переклали, оригінал написаний англійською. Якщо не знайдете цього бестселера в мережі, то подивіться фільм Мартіна Скорсезе «Кундун», в основі сценарію якого – автобіографія Й.Св. Далай-лами.

Що ж стосується книги, то це – запис бесід психіатра Говарда Катлера із лідером тибетських буддистів, велика частина яких присвячена обговоренню таких проявів людської природи, як жорстокість та агресія, їхнім причинам та способам реакції на них. Дотримуючись буддистської точки зору, відповідно до якої людина не може бути злою усім своїм єством, а лихі вчинки коїть лише під впливом негативних емоцій та недоброї мотивації, Далай-лама все ж не закликає у прояві співчуття до свого кривдника пасивно схиляти голову: «Якщо людина вдається до відверто руйнівної дії, ви можете стверджувати, що її дії є проявом зла. Без сумніву. І ви завжди маєте протистояти такому вчинку як злу. Ви маєте зайняти дуже стійку позицію».

Взагалі будь-яка книга авторства Далай-лами є чудовим посібником з умиротворення.

Пол Вілсон, «Маленька книжечка спокою»

(Little book of calm by Paul Wilson)

Світовий бестселер із короткими простими порадами на щодень, як уникати стресу. Наприклад: замість того, щоб турбуватися про майбутнє, яке ще не настало, зосередьтеся на теперішньому; до всіх запланованих справ приступайте на 10 хв раніше; вирішуйте завдання і проблеми одна за одною по черзі тощо. Книжечка дуже проста.

У цього ж автора є книга «Миттєвий спокій» (Instant Calm).

В нашій ситуації, коли Україна змушена обороняти свою цілісність на східному кордоні, порада прочитати таку книжку може сприйнятися скептично. Але найменше, що ми можемо зробити, — це залишатися острівцем спокою, за жодних обставин не панікувати і уникати негативних емоцій.

До списку новин